12.05.2008.

U Galeriji Prica postavljena izložba djela iz fundusa petrinjske Galerije Krsto Hegedušić

Samobor i Petrinja povezani slikarstvom

U Galeriji Prica postavljena izložba djela iz fundusa petrinjske Galerije Krsto Hegedušić

Samoborska Galerija Prica, u suradnji s Galerijom Krsto Hegedušić, u Samobor je dovela izložbu najznačajnijih djela iz fundusa te petrinjske galerije. Utemeljena 1987. godine u znak sjećanja na umjetnika i pedagoga Krstu Hegedušića, galerija je bila namijenjena prezentiranju radova velikog umjetnika kao i mladih članova njegove majstorske radionice na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a koje su oni poklonili galeriji kao stalni postav prije 20 godina. Nažalost, tijekom Domovinskog rata fundus Galerije je većim dijelom nestao, a preostali radovi su oštećeni pa se 1996. krenulo u obnavljanje fundusa. Danas Galerija Krsto Hegedušić posjeduje respektabilnu zbirku hrvatske umjetnosti s kraja 20. stoljeća s više od 230 različitih djela likovne i primijenjene umjetnosti.

U Samoboru je, kao plod dobre suradnje dviju galerija i lokalnih pučkih učilišta, a povodom Međunarodnog dana muzeja, izloženo 44 djela kojima je obuhvaćeno šezdesetogodišnje razdoblje "u kojem riječ moderno ostaje ishodište svakoj suvremenosti", kako je to navedeno u katalogu izložbe. Tako se u Galeriji Prica može pogledati raznolik hrvatski slikarski opus koji započinje crtežom Krste Hegedušića Apotekar, a završava Ivanom Kožarićem iz ciklusa Buqe gena iz 2005. godine. Koncepciju izložbe fundusa Galerije Krsto Hegedušić osmislili su Želimir Koščević, Nikolina Mahović i Zvonimir Martinović, a kako izgleda njihov izbor može se razgledati u Galeriji Prica do 15. lipnja.

K.S.

FOTO: Vladimir JakeliĆ - ZIMSKO SUNCE

 
12.05.2008.

Samoborci sudjelovali na izložba nakladništva u Zelini

Bogatstvo kajkavskog jezika

Samoborci sudjelovali na izložba nakladništva u Zelini

U okviru Europskog tjedna u Zagrebačkoj županiji u Sv. Ivanu Zelini je 5. svibnja otvorena izložba nakladništva pod nazivom Kajkavski jezik - bogatstvo kulturne baštine.

Izložbu su organizirali Muzej i Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina, a prati ju i katalog s pregledom izloženih naslova kajkavskog nakladništva. Katalog su uredili i izložbu postavili M. Houška, M. Matejak i I. Kukovačec.

Izložena knjižna građa svrstana je pod naslovima:

- Pretisci knjiga i isprava 17. - 19. stoljeća (ex libris Alojz Jembrih i Mladen Houška)

- Dragutin Domjanić (različiti nakladnici)

- Pučka kajkavska književnost

- Zbornici

- Novija kajkavska književnost (različiti nakladnici)

- Kaj - Kajkavsko spravišće

- Izdanja ogranaka Matice hrvatske: Sv. Ivan Zelina, Zaprešić, Samobor.

Ogranak Matice hrvatske Samobor predstavljen je sljedećim izdanjima:

- Juraj Dijanić: Hižna knižica, 1994., i dodatak o Dijaniću i djelu iz pera A. Jembriha

- Ranka Novosel: Samoborci u anegdotama, 2004.

- Zlata Bujan Kovačević: Tihi ognji, 1996.

- Katica Cvetković: Ja rudarski trsek, 2004.

- Bakuš slavagorski, 2004.

- Pri svetem Mihalu, 2007.

- Zbornik MH, 2006. i 2007.

- Nada Bošković: Steze živlenja, 2008.

Za vrijeme trajanja Europskog tjedna priredit će se niz tribina na temu EU i kulture, financiranju programa itd., zatim koncerti, kazališne predstave, izložbe, a održat će se i svečana sjednica Savjeta za europske integracije Zagrebačke županije.

Izložbu kajkavskog nakladništva i tribinu o korištenju sredstava EU u kulturi posjetili su predstavnici Samoborskog muzeja i ogranka Matice hrvatske Samobor.

I.B.

 
12.05.2008.

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba Od Ezopa do Sikirice

Leteći Sikiričini konji

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba Od Ezopa do Sikirice

Atelje sudskog vještaka ugostio je u nedjelju, 11. svibnja, poznatog hrvatskog kipara Stipu Sikiricu i predstavio ga samoborskoj kulturnoj javnosti kroz izložbu naziva Od Ezopa do Sikirice. U Kompareovoj 5 prikazane su tako Sikiričine grafike, crteži i kipovi, uglavnom konja.

- Slušajući balade i pobjede koje su junaci i konji izvojevali te kao takvi osvojili polovicu ondašnjeg prepoznatljivog svijeta veliki Ezop, imajući na umu svoja veselja, kao i tajne, počeo je s basnama stavljajući im u usta tekstove ljudskih izričaja, a vizure priklonio njemu više ili manje dragim osobama. Sikiričini konji, bolje rečeno kobile, također bivaju sve ono što si možemo poželjeti. One su i majke i ljubavnice koje ponosito nose svoje životno breme... Sikiričini konji lete i lebde, streme u nebo, jer se i njihov tvorac veseli trajnosti i neumrlosti svojih vizura opredmećenih životnim putevima i stranputicama - napisao je Josip Dujmović u katalogu izložbe.

Osim samog autora, koji je zahvalio svima okupljenima, na izložbi su govorili i Milan Vuković, nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda i ustavni sudac, dugogodišnji Sikiričin prijatelj koji ga je istaknuo kao jednog od najznačajnijih živućih hrvatskih kipara, te zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić koja je i otvorila izložbu konstatiravši kako je Atelje sudskog vještaka dragulj u kulturnoj ponudi Grada Samobora.

K.S.

 
12.05.2008.

Održan posljednji u nizu koncerata u Ciklusu Virtuoso

Vrhunski gitaristi za kraj

Održan posljednji u nizu koncerata u Ciklusu Virtuoso

Posljednji u nizu od sedam koncerata u Ciklusu Vrtuoso održan je u petak, 11. svibnja, u dvorani Galerije Prica. Na programu su bila djela hrvatskih skladatelja, a nastupilo je dvanaestero mladih glazbenika, studenata ili bivših studenata zagrebačke Muzičke akademije i njihovih gostiju. Ovaj puta gosti su bili violinist Martin Hałat i pijanistica Aleksandra Jabłonska iz Poljske. Maestralno su izveli Sonatu za violinu i klavir Borisa Papandopula.

Veliko zadovoljstvo i odobravanje publike doživio je i Trio Elogio u sastavu Petrit Çeku (Kosovo), Ribeiro Rodrigues (Portugal) i Tomislav Vukšić. Sva su trojica izuzetni gitaristi, dobitnici mnogih nagrada i priznanja na međunarodno priznatim natjecanjima.

Samoborcima je uvijek drago čuti i vidjeti Petrita Çekua kao jednog od pobjednika samoborskog natjecanja Ferdo Livadić (2005.), koje festival Samoborska glazbena jesen priređuje od 2004. godine. Trio Elegio izveo je skladbu Marka Ruždjaka Travanj je najokrutniji mjesec, za kojeg je autor dobio nagradu Porin 1996. godine.

Nastupili su još violončelist Smiljan Mrčela uz klavirsku pratnju Nikole Kosa, sopranistica Marija Posavac i tenor Božimir Lovrić u pratnji pijanistice Jelice Boto te klavirist Filip Šljivac i bariton Božidar Peričić. Pjevači su izveli duete i arije iz Gotovčeva Ere s onoga svijeta, a Mrčela Papandopulovu Rapsodiju Concertante.

Na kraju, najavljena je i sljedeća sezona u kojoj ćemo moći uživati s početkom jeseni.

T.M.

 

U Galeriji Prica postavljena izložba djela iz fundusa petrinjske Galerije Krsto Hegedušić

Samoborci sudjelovali na izložba nakladništva u Zelini

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba Od Ezopa do Sikirice

Održan posljednji u nizu koncerata u Ciklusu Virtuoso

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002