21.03.2008.

Arhetip: Medeja, predstava Zagrebačkog kazališta mladih

Medeja, "žena koja nije"

Arhetip: Medeja, predstava Zagrebačkog kazališta mladih

Drama Arhetip: Medeja Ivane Sajko je na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih nešto manje od godinu dana, ali ipak svojim "malo drugačijim pristupom" ima i dalje svoju publiku.

Nakon mnogobrojnih izvedbi ove autorice na daskama diljem svijeta, u ZeKaeMu se mogu vidjeti tri drame Ivane Sajko: Žena-bomba, u režiji Dore Ruždjak-Podolski, Europa, u režiji Franke Perković, te Arhetip: Medeja, čiji autorski koncept potpisuje osobno Ivana Sajko.

Publika, čiji broj je reduciran zbog specifičnosti predstave koja vas vodi diljem cijelog kazališta, sa čuđenjem očekuje što će se dalje dogoditi. Prva je izvedba Arhetip: Medeja u kojoj se adaptira poznati antički mit o ženi koja ubija vlastitu djecu kako bi se osvetila mužu. Ivana Sajko svojoj Medeji dodaje politička obilježja – on-muž se ne spominje imenom već političkom funkcijom, a Medeja, "žena koja nije", pojavljuje se kao izbljuvana žena u sjeni koja se mora smješkati masama.

Dalje vas vodi kroz podzemne hodnike i skladišta, u podrum ZeKaeMa, Katarina Bistrović-Darvaš kao žena-bomba. Tekst koji je poslužio kao predložak postavlja pitanje: što biste napravili da znate kako vam je ostalo još samo 12 minuta i 36 sekundi života? Ova izvedba inzistira na aktivnom gledanju, hodanju, čuđenju i zanimljiv je primjer svojevrsne postajne dramaturgije, gdje gledatelji fizički slijede lik žene-bombe na njenom putu. Odlična, uvjerljiva i doista neuništiva je izgledala ova žena-bomba.

Put vas dalje vodi, možda i prigodno, prema Europi - glavnom liku kojeg igra Ksenija Marinković. Drama je to u kojoj autorica preuzima Brechtovu Majku Hrabrost kao referentnu točku te ju miješa s motivima mitske priče o Europi i bijelom biku. U obračunu/suočavanju intimnog odnosa Pukovnika i glavne junakinje s posljedicama svojih odluka u životu otkriva se svijet traženja, pogrešaka, slučajnih odabira i neuspjelih pokušaja ljubavi.

Tri drame, tri prostora, tri pristupa, tri redateljice, a puno pitanja i sve u jednoj "malo drugačijoj predstavi".

Rajka Križanac

 
21.03.2008.

Izložba Boje i sklad u Ateljeu sudskog vještaka u Kompareovoj 5

Svježina pristupa

Izložba Boje i sklad u Ateljeu sudskog vještaka u Kompareovoj 5

Sudski vještak Josip Dujmović u svom je ateljeu ovog puta spojio litografije i crteže poznatog hrvatskog slikara Ljube Babića s grafikom i keramikom naše priznate umjetnice Grozdane Korpar. O Ljubi Babiću sve se već zna, a i Grozdana Korpar je velika autorica koja izlaže svoju autentičnu i posebnu grafiku, rekao je domaćin Josip Dujmović, istaknuvši da se njen crtež može spojiti i sa simbolikom Cvjetnice, koja se slavila tog dana.

Gošća otvorenja izložbe, samoborska zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je da autoricu poznaje dugi niz godina, od samog početka stvaranja keramike, ali da ju uvijek iznenadi svježina kojom pristupa svom radu pa, stoga, svi poznavatelji umjetnosti uvijek s nestrpljenjem očekuju njene izložbe. Grozdana Korpar je, pak, u kratkom programu otvorenja izložbe zahvalila svima na podršci i rekla kako joj je čast što njena keramika stoji uz radove velikog majstora Ljube Babića.

M.Š.

 
21.03.2008.

Redovna izborna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić

Nove snage na čelu društva

Redovna izborna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić

Tomislav Novosel jednoglasno je 15. ožujka izabran za novog predsjednika Tamburaškog društva Ferdo Livadić na redovnoj izbornoj skupštini, a za dopredsjednike su izabrani Roko Dropulić i Željko Otmačić. Izabran je, također, novi upravni i nadzorni odbor te su prihvaćena sva izvješća o radu pojedinih sekcija (stariji ansambl, mlađi ansambl, škola tambure i vokalni ansambl), kao i financijsko izvješće.

U 2008. godini planirano je prihodovati 300.000 kuna te realizirati program redovnih aktivnosti, kao što su nastupi u Samoboru, Wirgesu, na festivalima i ostalim gostovanjima. Što se tiče izvješća, najzanimljivija tema bila je osnivanje vlastite škole tambure, u rujnu 2007. godine, budući da već neko vrijeme nema masovnijeg dotoka novih snaga u orkestar, jer mladi tamburaši koji polaze glazbenu školu prvenstveno rade po svojem programu. Osnutak Male škole tambure dosadašnji predsjednik Marko Runac ocijenio je prijeko potrebnim za opstanak društva, jer je samo u 2007. godini stariji orkestar napustilo 12 članova (jedan se potom vratio), tako da u njemu djeluje 20 svirača.

Skupština je bila prigoda i za zahvale svim članovima koji su tijekom godina utkali u njega svoj rad, svim dirigentima, donatorima i prijateljima društva. Pozdravne riječi uputili su gosti skupštine, a izrekla ih je pred okupljenima i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić (i sama članica društva u njegovim počecima), napomenuvši kako svako društvo ima svoje uspone i padove, ali da je najvažnije zadržati entuzijazam i rad s mladima. Novoizabrani predsjednik Tomislav Novosel posebno je zahvalio svim starijim članovima na dugogodišnjem radu, očekujući i dalje njihovu pomoć u radu društva.

M.Š.

 

Arhetip: Medeja, predstava Zagrebačkog kazališta mladih

Izložba Boje i sklad u Ateljeu sudskog vještaka u Kompareovoj 5

Redovna izborna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002