27.08.2008.

Izaslanstva Samobora i Wirgesa obilježila 20. godišnjicu sadnje Drva prijateljstva u parku kod Samoborskog muzeja

Suradnja se širi kao i grane bora

Izaslanstva Samobora i Wirgesa obilježila  20. godišnjicu sadnje Drva prijateljstva u parku kod Samoborskog muzeja

Kada su prije 20. godina sadili drvo prijateljstva u parku između Samoborskog muzeja i Hotela Lavice tadašnja izaslanstva koja su zastupala gradove Samobor i Wirges, odnosno društva Westerwaldchor i Ferdo Livadić, možda i nisu mogli pretpostaviti u kojoj će se mjeri ta suradnja razvijati. Bila je to 1988. godina, tadašnji sistem lagano je bio pri zalasku, u modi je bio Gorbačov i njegova Perestrojka. Te 1988. vjerojatno nitko nije ni slutio da će se za tri godine Hrvatska boriti za nezavisnost i opstojnost. No, Domovinski rat samo je još više učvrstio prijateljstvo i suradnju Samobora s njemačkim Wirgesom i to prijateljstvo je raslo i jačalo kao i posađeno drvo.

Za ovogodišnji Dan grada prigodno je obilježena i ta godišnjica sadnje pa su se ponovno izaslanstva Samobora i Wirgesa okupila na istom mjestu. Ovaj put u hladu tog bora. Čelnike grada Samobora i izaslanstvo grada Wirgesa prvo je pozdravio predsjednik Tamburaškog društva Ferde Livadića Tomislav Novosel, a potom je o suradnji dvaju gradova govorio Adolf Paar. On je u kraćem govoru istaknuo da se suradnja razvijala na temeljima glazbe i tradicije, a nastavila i na ostalim područjima, kao što su sport, vatrogastvo, školstvo. Naglasio je i da će svakako u trajnom sjećanju ostati pomoć koju je Wirges slao tijekom Domovinskog rata. Suradnja se razvijala i unatoč činjenici da su se u Samoboru vrlo često mijenjale vodeće garniture. Primjerice, tijekom proteklih godina u Wirgesu su se izmijenila samo 3 gradonačelnika, a u Samoboru čak 19.

Nakon pozdravnih govora slijedila je podjela priznanja. Njih su primili samoborskih gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, dugogodišnji predsjednik Westerwaldchora Franz Bruchof te ostali dugogodišnji članovi Westerwaldchora i TD Ferde Livadića. Na kraju programa članovi tamburaškog orkestra pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića izveli su dvije skladbe - Tief in Westerwald i Samoborci piju vino z lonci.

M.Š.

 
27.08.2008.

Predstavljena grafičko - pjesnička mapa Ljeto u Samoboru

Sljedeće godine i glazbena simbioza

Predstavljena grafičko - pjesnička mapa Ljeto u Samoboru

Već treću godinu pjesnici i slikari u Samoboru čine posebnu simbiozu ispreplićući stihove i kistove. Sve njihove misli i poteze potom maštoviti ljudi Samoborskog muzeja, uz svoje stalne suradnike, uobliče u grafičko – pjesničku mapu kao trajan zapis i svojevrsni dokument vremena. Ove godine na 3. likovnoj koloniji udružilo se sedam pjesnika i slikara. Pjesnici su Zoran Perović, Zlata Bujan Kovačević, Milan Žegarac Peharnik, Marinko Španović, Joža Prudeus, Ranka Novosel i Marijana Jaić. Slikari su Maja Cipek, Irena Podvorac, Katarina Divander, Matija Tomšić, Miran Šabić, Nevenka Miklenić i Boris Šimunović. Djelovali su u parovima pa je na kraju svaka pjesma imala svoju sliku, a može se reći i da je svaka slika imala svoju pjesmu, kako vam drago. Uglavnom, autori listova mapa grafika i pjesama su akademski slikari i pjesnici iz Samobora ili prijatelji Samobora, a pisci predgovora su povjesničar umjetnosti i samoborski galerist Josip Dujmović te pjesnik Milan Žegarac - Peharnik. Grafički su listovi izrađeni u tehnici visokog tiska –linorezu, naglasio je voditelj ovogodišnje 3. likovne kolonije Andrej Lapaine, nakon što je ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić pozdravio sve okupljene, rekavši da slikari i pjesnici na ovaj način čestitaju Dan grada. Najavljeno je da bi sljedeće godine ovoj simbiozi pjesnika i slikara željeli pridružiti i glazbenike kako bi doživljaj i ugođaj bio potpun.

Autori predgovora, Josip Dujmović i Milan Žegarac – Peharnik, naglasili su da će mapa ostati lijep arhivski materijal i pri tome posebice naglasili želju očuvanja kajkavskog samoborskog narječja ne bi li spriječili njegovo izumiranje. Dio tog govora koristili su mnogi pisci i pjesnici, a među njima Antun Gustav Matoš i Miroslav Krleža.

Potom su pjesnici pročitali svoje pjesme i podijeljene su mape. Pred brojnim uzvanicima, među kojima su bili zamjenici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Masten te predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Boris Makarun, izložbu je otvorio gradonačelnik Antun Dubravko Filipec.

M.Š.

 

Izaslanstva Samobora i Wirgesa obilježila 20. godišnjicu sadnje Drva prijateljstva u parku kod Samoborskog muzeja

Predstavljena grafičko - pjesnička mapa Ljeto u Samoboru

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002