12.11.2008.

Plesni klub Balans organizira trodnevni seminar u Samoboru

Američki trener za cheerleadersice PK Balans

Plesni klub Balans, nakon povratka iz Berlina s održane cheerleading konferencije te cheerleading kampa u Ljubljani, na kojem su sudjelovale članice Wild Cats juniorskog tima PK Balans, organizira trodnevni seminar u razdoblju od 14. do 16. studenoga u dvoranama Sportskih objekata Samobor. Tim povodom uz cheer timove PK Balans ugostit će i timove iz Zagreba PK Lana i cheer tim iz Velike Gorice.

Treneri na kampu su Sanja Krapinec, Sandra Jurković i Amerikanac Michael Brain Justice koji je trenirao za najuspješnije timove u Americi, a zadnjih mjesec dana boravi u Sloveniji gdje priprema timove za natjecanja. Ovim povodom PK Balans promovira i svoj dugoročni projekt No Bullying - Yes Cheerleading, protiv fizičkog i verbalnog nasilja među djecom.

I.H.

 
12.11.2008.

U zagebačkom Kazalištu Komedija premijerno izveden mjuzikl o velikoj pjevačici

S ljubavlju, Janis

U zagebačkom Kazalištu Komedija premijerno izveden mjuzikl o velikoj pjevačici

Jednom prigodom je rekla: "Neki ljudi žive, neki preživljavaju. Ja ću preživjeti. Planiram tu biti još dugo". Ubrzo nakon toga ni nje fizički više nije bilo. Znate o kome je riječ? Priča je to o ženi koja je poput munje projurila glazbenom scenom 60-ih godina očaravši publiku svojim magičnim glasom, nezaboravnim izvedbama i urnebesnim javnim nastupima u kojima se pojavljivala kao pjevačica, bez dlake na jeziku i s bocom Južnjačke utjehe u ruci. Njen život je tragično završio 4. listopada 1970. uslijed predoziranja heroinom. Postala je rock legenda sa samo 27 godina. Najpoznatija je po svojim hitovima Me And Bobby McGee, Try, Piece Of My Heart, i Mercedes Benz, i prodaje više od 300.000 primjeraka svojih albuma. Naravno, riječ je o Janis Joplin.

Njezinim likom i djelom bavi se mjuzikl S ljubavlju, Janis ili, u izvorniku, Love, Janis, premijerno izveden u zagebačkom Kazalištu Komedija.

S ljubavlju, Janis nastao je prema predlošku knjige intimne biografije Janis Joplin, koja je djelo njezine sestre Laure Joplin, u kojem ona pruža nepristran i sveobuhvatan pogled na život ove neukrotive dive rock'n rolla, kroz neobjavljena Janisina pisma svojoj obitelji.

Sva ta energija i strast, kako ju mnogi opisuju, je ovih dana zračila na pozornici zagrebačkog Kazališta Komedija. Slušali smo i vidjeli dvije Janis, glasom i stasom. Jednu malo iskusniju - Zdenku Kovačiček, a druga malo mlađa, ali isto tako odlična - Marija Borić. Publika ponekad nije znala da li je na koncertu ili na kazališnoj predstavi. Na pozornici je iza platna mjesto našao i pravi pravcati band, sastavljen od vrhunskih glazbenika. Sve su to budno pratile oči prave Janis s fotografija, koje se izmjenjuju na platnu. Scena je jednostavno, ali uspješno postavljena. Redatelj predstave je Lawrence Kiiru.

Priča o Janis Joplin je na sceni off-broadwayskog Village Theatrea doživjela 700 izvedbi. Kazalište Komedija, koje je na ovim prostorima prepoznatljivo po odličnim mjuziklima, doista ima predstavu koja nosi oznaku "svakako pogledati" i vjerojatno će broj izvedbi biti zavidan.

Zdenka Kovačiček je tom predstavoom dostojno okrunila svoj dugogodišnji rad te pokazala još jednom svoje pjevačke, ali i zanimljive glumačke kvalitete. Glas za sva vremena – složili su se mnogi.

Predstava je to koja vas ne ostavlja ravnodušnima i ne možete sjediti, nego vas glazba ponese i ponašate se kao na koncertu.

Prigodno je završiti riječima autora Randala Mylera: "Glazba prelazi sve granice vremena i prostora. Ona je preživjela".

Rajka Križanac

 

Plesni klub Balans organizira trodnevni seminar u Samoboru

U zagebačkom Kazalištu Komedija premijerno izveden mjuzikl o velikoj pjevačici

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002