13.01.2008.

Mlada samoborska violinistica Andrea Haber u Samoborskom muzeju održala završnu pripremu za diplomski koncert

Do diplome u prijateljskoj atmosferi

Mlada samoborska violinistica Andrea Haber u Samoborskom muzeju održala završnu pripremu za diplomski koncert

Violinistica Andrea Haber koncertom u Samoborskom muzeju najavila je stavljanje točke na jedan velik dio svog glazbenog obrazovanja. Naime, mlada Samoborka je 15. siječnja u dvorani u kojoj su svojedobno muzicirali Ferdo Livadić i njegovi prijatelji održala svoj posljednji pripremni diplomski koncert.

Pod budim okom i uhom profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i uz podršku obitelji i prijatelja u publici Andrea Haber odsvirala je Bachovu Partitu za violinu solo br. 3 u E-duru, potom Šabanov Scherzo za violinu solo, Capriccio za violinu solo, op 29 br. 3 Lipinskog te za kraj Franckovu Sonatu za violinu i klavir u A-duru. Uspješnu "generalnu probu" Andrea će morati ponoviti 17. siječnja, kada slijedi pravo dokazivanje za diplomu.

Andrea Haber velik dio školovanja provela je u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, a na Akademiji je studirala u klasi profesorice Maje Dešpalj. Do sada je zabilježila niz zapaženih solo nastupa, a nastupala je i kao članica Samoborskog gudačkog kvarteta.

Kruno Solenički

 
13.01.2008.

Božićni koncert Mješovitog i Ženskog zbora i Ansambla tambura Glazbene škole Ferdo Livadić u Ljubljani

Oduševili i Slovence

Božićni koncert Mješovitog i Ženskog zbora i Ansambla tambura Glazbene škole Ferdo Livadić u Ljubljani

U srijedu, 12. prosinca 2007. godine u Lutkovnom gledališču u središtu Ljubljane (Republika Slovenija), s početkom u 20 sati učenici Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor su na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani, a u dogovoru s mr. Mariom Kezićem, ministrom savjetnikom – kulturnim atašeom u Veleposlanstvu RH, održali cjelovečernji Božićni koncert. Nastupili su tom prigodom Mješoviti i Ženski zbor Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor (dalje u tekstu GŠ, op. a.) pod vodstvom zborovođe, prof. Tatjane Gaćeša, Ansambl tambura GŠ s dirigentom Draženom Vargom, te solisti – solo pjevači: sopranistica Marija Maltarić i bas Daniel Cvetković (klasa prof. Branke Cvetković), kao i komorni duo Maksimilijan Borić - brač i Tomislav Smolčić - gitara (klasa prof. Ivane Trogrlić).

Prije samog koncerta uglednim uzvanicima obratio se veleposlanik RH u Sloveniji, dr.sc. Mario Nobilo, a koncertu su nazočili i gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec sa suradnicima te ravnateljica GŠ prof. Zdenka Merčep. Program koncerta obuhvaćao je raznolik izbor iz tradicionalne hrvatske adventske i božićne glazbene literature, od napjeva iz Citharae octochordae (18. stoljeće) i Pavlinske pjesmarice (1644.), do narodnih i pjesama iz Hrvatskog crkvenog kantuala, te skladbe o. Kamila Kolba i Mate Lešćana. Osim zborskih a cappella skladbi, izvodile su se i solističke pjevačke skladbe uz Ansambl tambura. Marija Maltarić otpjevala je tako božićnu popijevku iz Prigorja: Oj, Djetešce moje drago, a Daniel Cvetković narodnu iz Podravine Pozvale su dekle dečke, sve u obradi i pod dirigentskim vodstvom Dražena Varge.

Slijedio je instrumentalni solistički nastup komornog dua Maksimilijan Borić - brač i Tomislav Smolčić - gitara sa skladbom Valtzer fantastico Enrica Marucellija (ovaj izvrsni duo nedavno je ovjenčan prvom nagradom na 45. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u kategoriji komornih sastava, op. a.).

Na istom natjecanju prvonagrađeni Ansambl tambura GŠ predstavio se probranoj publici svojim natjecateljskim programom, skladbama Vatroslava Lisinskog, Johanna Straussa ml., Dražena Varge i Tihomila Vidošića. Praznično ozračje mladi glazbenici, zboraši i tamburaši uz dirigenta Dražena Vargu, upotpunili su zajedničkim izvedbama niza hrvatskih i slovenskih narodnih napjeva, uz neizostavni dodatak, popijevku Marka Vukasovića Kraj kapele svete Ane. Nakon gotovo sat i pol muziciranja mladi samoborski glazbenici nagrađeni su srdačnim pljeskom, a druženje se nastavilo uz bogat domjenak u Veleposlanstvu RH.

T.G.

 
13.01.2008.

U zagrebačkoj Komediji s uspjehom igra Straussov Šišmiš

Svakako najbolja komična opereta

U zagrebačkoj Komediji s uspjehom igra Straussov Šišmiš

Uoči novogodišnjih blagdana i vrlo prigodno za taj period godine, kada šamapanjac teče u potocima, u Kazalištu Komedija premjerno je izvedeno djelo koje su neki nazvali "najboljom komičnom operetom". Riječ je o opereti Šišmiš Johanna Straussa ml., u režiji Damira Lončara. Prema nekim autorima upravo sa Straussom je bečka opereta dosegnula vrhunac i doživjela zlatno doba. Šišmiš je prepoznatljivo djelo, čiji naslov predstavlja čitav jedan operetni žanr i njegove najbolje trenutke.

U kratkom sadržaju programske knjižice možemo pročitati: "Grof Eisenstein bi večer želio provesti na gala plesu, ali mora se javiti u zatvor. Na ples bi i njegova sobarica, ali gazdarica ne želi ostati sama kod kuće. Kad Eisenstein odluči da će u zatvor tek nakon plesa, a k tome umjesto njega sprovedu gazdaričinog obožavatelja, to je tek početak događaja kojima će se za svoju slatku osvetu okoristiti prošle godine prevareni Šišmiš! Na kraju, kad sve opet bude na svome mjestu, svi će jednoglasno zaključiti da je za sve kriv - šampanjac".

U predstavi sudjeluju zbor i orkestar te baletni ansambl Kazališta Komedija. Glavne uloge su povjerene Hridu Matiću, Voljenu Grbcu, Sandri Bagarić, Adeli Golac-Rilović, Zorici Antolić, Miljenko Đuranu, Đaniju Stipaničevu, Davoru Radiću, Tvrtku Stipiću, Milivoju Jurasu, a svakako ne smijemo zaboraviti spomenuti uspješnu Samoborku Vlatku Burić.

Zorica Antolić je vrlo uvjerljiva u Rosalindi, dok je Sandra Bagarić šarmantna, vrckava i nemirna sobarica. Grofa Eisensteina je uprozorio simpatični Voljen Grbac. Izvedba Šišmiša ima nekoliko postava, odnosno više podjela glavnih uloga, tako da impresija o predstavi ovisi svakako i koju od podjela pogledate, jer svi imamo svoje simpatije. Nama je svakako drago što smo pogledali našu Samoborku, koja je svakako zaslužila pohvale za glas i stas. Osim sjajnih pjevačkih dionica u trećem činu publiku je posebno veselio svojom uvjerljivom glumom "veselog" stražara i zagorskim akcentom Vid Balog.

Djelo je to koje su neki nazvali zlatnim standardom kojim se mjere druga djela. Libreto je prepun poznatih arija, plesova i valcera, koje će svakako mamiti brojnu publiku, ne samo u času blagdana i ispijanja šamapanjca, nego i tijekom cijele sezone.

R.K.

 

Mlada samoborska violinistica Andrea Haber u Samoborskom muzeju održala završnu pripremu za diplomski koncert

Božićni koncert Mješovitog i Ženskog zbora i Ansambla tambura Glazbene škole Ferdo Livadić u Ljubljani

U zagrebačkoj Komediji s uspjehom igra Straussov Šišmiš

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002