25.03.2008.

U Gavelli premijerno izvedena Puškinova Mećava

Komedija i filozofska priča

U Gavelli premijerno izvedena Puškinova Mećava

Dramsko kazalište Gavella je djelo Aleksandra Sergejeviča Puškina Mećava postavilo na scenu pod palicom ruskog redatelja mlađe generacije Aleksandra Ogarova, koji je već gostovao u nekim hrvatskim kazališima. Poseban i drugačiji redateljski potpis na ovu odličnu predstavu, dominira i vodi vas od početka pa do kraja. Neobično je već kad vas prije početka predstave dočeka scena koja se širi preko prvog reda stolica i ulazi u prostor publike. Ulazi za gledatelje su korišteni i za ulazak glumaca, kao dio scene. Publika ima osjećaj da sudjeluje u toj bajci, priči i predstavi.

Mećava je komedija, ali i filozofska priča, koja je kao književno djelo vrlo kratka, sa zanimljivim zapletom koji se proteže cijelom pričom. Bogata djevojka se želi tajno udati za mladića kojeg voli. U jednoj mračnoj noći, dok mećava briše sve pred sobom, trebalo je biti vjenčanje. Umjesto mladića koji se izgubio u šumi, u crkvu je zalutao oficir na putu za ratište, za kojeg se greškom u mrkloj noći ona udaje... U priči nas prate ljubav, rat, bogatstvo i milosrđe, a sve to kroz slikovite prizore koji se izmjenuju kao u nekoj bajci. Ista jednostavna scena, ali drugačija zavjesa, druga rasvjeta ili glazbena podloga, i svaka slika i prizor koji vidite je nov, drugačiji i ostavlja vas bez daha.

Glazbena kulisa koju oblikuje Davor Rocco, prati atmosferu i odlično je izabrana. Kostimi su prigodni, a scenografija uz efekte jednostavna, ali razigrana, dojmljiva i izražajna; sve rad Vere Martinove. Zanimljiv je prikaz kočije koja juri u olujnoj noći, ali i slika crkve u kojoj se odvija vjenčanje. Takvih dojmljivih scena je puno.

U predstavi sudjeluje mlađi dio Gavellinog ansambla, kojem se očito ovaj redateljski pristup vrlo svidio. Glumci vješto vladaju scenom i pokretom, a dojmljiv je muški dio ansambla, odnosno mladići koje vidimo u raznim ulogama. Nataša Janjić, Antonija Stanišić, Slavica Knežević, Franjo Dijak, Mladen Vulić i Darko Milas, samo su dio ansambla koji vodi publiku kroz Mećavu.

Puškin je napisao da opisuje događaje iz "vremena dostojnog spomena", a dodali bismo da je Mećava odlična predstava, doista vrijedna spomena i gledanja.

R.K.

 
25.03.2008.

Uspješna i plodna suradnja Kazališta Komedija i Muzičke akademije

Paradoks Ljubavnog napitka

Uspješna i plodna suradnja Kazališta Komedija i Muzičke akademije

Uspješna i plodna suradnja Kazališta Komedija i mladih snaga Muzičke akademije u Zagrebu se nastavlja u ovoj kazališnoj sezoni, što je svakako pokazala premijerno izvedena komična opera u dva čina Gaetana Donizettija Ljubavni napitak. Mladi, uspješni, puni energije i pjevne radosti pokazali su se studenti svih smjerova i odsjeka na Akademiji koji sudjeluju u predstavi.

Orkestrom i Zborom Muzičke akademije u Zagrebu ravna, s puno žara, maestro Zoran Juranić, dok je sve budno nadgledala redateljska palica i oko Dore Ruždjak Podolski. Svakako je potrebno istaći soliste: Josipa Lončar i Marija Buzdovačić (Adina), Domagoj Dorotić i Stjepan Franetović (Nemorino), Ljubomir Puškarić i Klemen Šiberl (Belcore), Marko Mimica i Antonio Brajković (Dulcamara) te Monika Cerovčec i Mia Domaćina (Gianetta).

Ljubavni napitak je, kažu mnogi, najpopularnija među brojnim operama Gaetana Donizettija i to je razlog da se Ljubavni napitak održao na opernim pozornicama tijekom cijelog devetnaestog stoljeća. Od 1900. godine se smatra jednom od omiljenih belkantističkih opera. Popularni L'elisir d'amore je ušao pod kožu i studentima Akademije, jer su pokazali svu razigranost i izazovnost glasa, pokreta i vrlo suvereno su se ponašali na sceni.

U predgovoru Ivana Čurkovića možemo pročitati: "Paradoks po kojemu skromni seljak Nemorino zemljoposjednicu Adinu pridobiva upravo uz pomoć nepostojećeg ljubavnog napitka, u čiju navodnu moć u jednom trenutku skoro počinje vjerovati i njegov 'izumitelj', šarmantni prevarant Dulcamara, moguće je nastojati objasniti glazbeno i libretistički razrađenom psihološkim razvojem lika Adine, čije naznake interesa za priprostog mladića naziremo cijelo vrijeme, a razotkrivaju se u trenucima fingirane ravnodušnosti dotadašnjeg vjernog privrženika ili - što je još ljudskije - ljubomore".

Prijevod libreta na hrvatski Nile Kuzmanić Svete bio je popraćen komentarima koji bi se, vjerujemo, svidjeli i samom Donizettiju, a pratili su pojedine scene i vrlo uspješno dodatno zabavljali svojim humorom publiku. Imali smo prigodu odgledati predstavu s preostalim studentima Akademije i muzičkih škola i uvjeriti se u uspješnost predstave te koliko su se radovali svakom gegu, svakom komentaru, ali i znali nagraditi svaku uspješno otpjevanu ariju.

Rajka Križanac

 
25.03.2008.

U Galeriji Prica otvorena je izložba mladog slikara Ivana Končića

Entitet stroja - bunt protiv tehnologije

U Galeriji Prica otvorena je izložba mladog slikara Ivana Končića

U Galeriji Prica je 18. ožujka otvorena izložba mladog slikara Ivana Končića pod nazivom Entitet stroja.

Mladi umjetnik koji dolazi iz sasvim drugog svijeta zanimanja, na ovoj izložbi nam pokazuje svoje viđenje umjetnosti. U svijetu koji je sve više zaokupljen materijalnom stranom života on nam skreće pažnju na možda već zaboravljenu vještinu igranja, dječje slobode i radosti. No, on tome pristupa s određenom dozom društvene svijesti o ekologiji. Naime, svoje radove stvara reciklirajući otpad ciljanih tvrtki i teško biološki razgradivih materijala koji kombinira s onima prirodnog porijekla.

Na ovoj izložbi nam je prikazao seriju radova s dijelovima raznih strojeva, kod kojih stavlja naglasak na bunt protiv tehnologije te stoga niti jedan rad nije pokretan električnim pogonom. Ovo je njegova 3D faza skulpturalnih forma koje su u obličjima životinja, letjelica, raznih bića i apstraktnih formi.

Autor u svom radu razvija vlastite tehnike obrade i kombinacije materijala te proizvodi vlastite alate od materijala koje zatekne u svom ateljeu.

Izložba ostaje otvorena do 22. travnja.

Nikolina Mahović

FOTO: Ivan Končić prije otvorenja obavio je završni make-up

 

U Gavelli premijerno izvedena Puškinova Mećava

Uspješna i plodna suradnja Kazališta Komedija i Muzičke akademije

U Galeriji Prica otvorena je izložba mladog slikara Ivana Končića

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002