18.09.2008.

U prostoru DV Grigor Vitez radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Ilirski zmaj

Ilirski zmaj Na štengama

U prostoru DV Grigor Vitez radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Ilirski zmaj

U priručnoj galeriji Na štengama u Dječjem vrtiću Grigor Vitez, odmah na početku školske godine djecu i njihove pratitelje dočekala je nova izložba.

Njome se predstavlja skupina mladih likovnih umjetnika okupljenih u Udrugu Ilirskog zmaja. Četrnaest studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba osnovali su udrugu s ciljem da publici u manjim sredinama približe današnji pogled mladog umjetnika na svijet koji ga okružuje i pokažu na koje je sve načine moguće likovno reagirati.

Dvanaestak radova prikazanih na ovoj izložbi nastalo je na likovnoj koloniji u selu Jasenaši kod Virovitice. Svoje dojmove interpretirali su na razne načine i tehnike. Teme koje obrađuju su pejzaži, kuće, ambari, mrtva priroda, apstrakcije...

Autori su Milan Šabić, Ana Divaković, Luka Dundur, Rene Grgić – Đaković, Luka Hrgović, Dina Karađić, Katarina Lauš, Duje Medić, David M. Shreim, Matej Šikić i Stipan Tadić. Prostor namijenjen penjanju iz prizemlja na kat otvorio je oči zelenim pejzažima svima koji njime svakodnevno kroče.

M.J.

 
18.09.2008.

U maloj dvorani Galerije Prica izlagala suvremena umjetnica Ljiljana Mihaljević

Bijelo-sivo-crno

U maloj dvorani Galerije Prica izlagala suvremena umjetnica Ljiljana Mihaljević

Suvremena hrvatska umjetnica Ljiljana Mihaljević predstavila se samoborskoj kulturnoj javnosti izložbom u maloj dvorani Galerije Prica. Početkom rujna u tom je prostoru postavljena izložba Bijelo-sivo-crno – slike iz nemoći na kojoj se moglo vidjeti 15 akrilika, (ne)nadahnuto (obzirom da se na određenim platnima tematizira kreativna nemoć) kombiniranih tekstualnih elemenata u bijeloj, sivoj i crnoj boji.

 
18.09.2008.

U kazalištu Gavella praizvedena predstava Tomaža Pandura Kaligula

Kad je sloboda prokletstvo

U kazalištu Gavella praizvedena predstava Tomaža Pandura Kaligula

Predstava izašla iz prepoznatljive redateljske radionice Tomaža Pandura Kaligula otvorila je jesenski dio produkcije u zagrebačkom kazalištu Gavella. Kaligula je tako doživio petu ovogodišnju premijeru, jer koprodukciju potpisuju Grad Teatar Budva, Kazalište Ulysses, Mittelfest, Ohridsko ljeto i Pandur.Theaters. Predstave potpisane ovom redateljskom palicom, a koje smo imali prilike vidjeti, svakako su drugačijeg izričaja i energije od kazališta na koje smo navikli.

Pandurov Kaligula je nastao prema drami Alberta Camusa, koji se bavio pitanjima egzistencijalizma, smisla, odnosno besmisla i totalitarizma. Drama je praizvedena 1945. godine u 5 činova i, prema nekima, uspjeh je bio neupitan, dok je kritičar Kemp djelo proglasio "priručnikom očajnika".

Pitanja koja nameće predstava su ta koja osjećamo i živimo u svim, pa i današnjim, prostorima i vremenima. Jedna od zanimljivosti je svakako ta što je pozornica prekrivena vodom tijekom cijele predstave, voda je element koji bitno prožima cijelu predstavu. Scenom se pokreću golemi kameni blokovi, a sve to vješto prati dojmljivo svjetlo, koje nam utiskuje nezaboravne i upečatljive slike. Izmjenjuju se slike i riječi, slike i rečenice, a kroz sve to publika pokušava uhvatiti s/misao. Crno, mistično, krv, ostaje nit koja vodi razdoblje življenja rimskog cara Kaligule, ali i nekih drugih razdoblja kada tragamo za odgovorima na mnoga životna pitanja. Predstava je to koja ostavlja ponekad bez daha, sa svojim moćnim elementima, glazbom i slikama. Odgovor koji nudi predstava je i taj da je sloboda prokletstvo, a ljudska nemoć sve veća – tipično "kamijevski" ili možda...

U predstavi igraju Livio Badurina, Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ozren Grabarić, Filip Križan, Vedran Živolić, Igor Kovač i Silvio Vovk. Glumci su pokazali zavidnu razinu tjelesnih sposobnosti i dobre kondicije te svakako vještu sinergiju s elementom vode.

Kaligula je svakako predstava koja je promišljena i odigrana na visokoj glumačkoj i redateljskoj razini te ju vrijedi pogledati.

R.K.

 
18.09.2008.

Prvi hrvatski triennale autoportreta

Naslikajte se i pošaljite!

Udruga likovnih umjetnika Samobora ULUS, tijekom prosinca 2008. i siječnja 2009. priređuje Prvi hrvatski triennale autoportreta u samoborskoj Galeriji Prica.

Jedan od segmenata ove izložbe čini dio zbirke pok. Klementa Lukina s radovima hrvatskih umjetnika od 1914. do danas. Drugi dio izložbe čine odabrani recentni radovi akademskih umjetnika koji se odazovu ovam pozivu. Natječaj je otvoren danom objave u izvješćima HDLU-a i traje do 25. listopada. Autori svoje radove mogu poslati poštom ili donijeti osobno tijekom radnog vremena Galerije Prica, na adresu:

POU Samobor

Galerija Prica

Trg Matice hrvatske 3

10430 Samobor

s naznakom za ULUS

Informacije na tel. Galerije 01/3336-214, u radnom vremenu:

- utorak, srijeda, četvrtak 9-15 h

- petak, subota 13 -19 h

- nedjelja 11-17 h

Uz natječajni rad molimo priložiti CD s kvalitetnom fotografijom likovnog djela (radi tiskanja u katalogu) s podacima (godinom nastanka, tehnikom rada, dimenzijama), kratkom biografijom autora, adresom i brojem telefona za kontakt. Radove će odabrati i izložbu postaviti povjesničar umjetnosti Guido Quien. Organizatori će osigurati medijsku promociju i katalog. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj 099/400-2621 (za organizatora B. Dorotić). Preuzimanje i povrat radova molimo u roku do mjesec dana nakon izložbe, uz prethodni dogovor telefonom osobno, u prostorijama ULUS-a u Samoboru ili poštom (City ex) o trošku autora.

 

U prostoru DV Grigor Vitez radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Ilirski zmaj

U maloj dvorani Galerije Prica izlagala suvremena umjetnica Ljiljana Mihaljević

U kazalištu Gavella praizvedena predstava Tomaža Pandura Kaligula

Prvi hrvatski triennale autoportreta

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002