18.09.2008.

U prostoru DV Grigor Vitez radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Ilirski zmaj

Ilirski zmaj Na štengama

U prostoru DV Grigor Vitez radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Ilirski zmaj

U priručnoj galeriji Na štengama u Dječjem vrtiću Grigor Vitez, odmah na početku školske godine djecu i njihove pratitelje dočekala je nova izložba.

Njome se predstavlja skupina mladih likovnih umjetnika okupljenih u Udrugu Ilirskog zmaja. Četrnaest studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba osnovali su udrugu s ciljem da publici u manjim sredinama približe današnji pogled mladog umjetnika na svijet koji ga okružuje i pokažu na koje je sve načine moguće likovno reagirati.

Dvanaestak radova prikazanih na ovoj izložbi nastalo je na likovnoj koloniji u selu Jasenaši kod Virovitice. Svoje dojmove interpretirali su na razne načine i tehnike. Teme koje obrađuju su pejzaži, kuće, ambari, mrtva priroda, apstrakcije...

Autori su Milan Šabić, Ana Divaković, Luka Dundur, Rene Grgić – Đaković, Luka Hrgović, Dina Karađić, Katarina Lauš, Duje Medić, David M. Shreim, Matej Šikić i Stipan Tadić. Prostor namijenjen penjanju iz prizemlja na kat otvorio je oči zelenim pejzažima svima koji njime svakodnevno kroče.

M.J.

 
18.09.2008.

U maloj dvorani Galerije Prica izlagala suvremena umjetnica Ljiljana Mihaljević

Bijelo-sivo-crno

U maloj dvorani Galerije Prica izlagala suvremena umjetnica Ljiljana Mihaljević

Suvremena hrvatska umjetnica Ljiljana Mihaljević predstavila se samoborskoj kulturnoj javnosti izložbom u maloj dvorani Galerije Prica. Početkom rujna u tom je prostoru postavljena izložba Bijelo-sivo-crno – slike iz nemoći na kojoj se moglo vidjeti 15 akrilika, (ne)nadahnuto (obzirom da se na određenim platnima tematizira kreativna nemoć) kombiniranih tekstualnih elemenata u bijeloj, sivoj i crnoj boji.

 
18.09.2008.

U kazalištu Gavella praizvedena predstava Tomaža Pandura Kaligula

Kad je sloboda prokletstvo

U kazalištu Gavella praizvedena predstava Tomaža Pandura Kaligula

Predstava izašla iz prepoznatljive redateljske radionice Tomaža Pandura Kaligula otvorila je jesenski dio produkcije u zagrebačkom kazalištu Gavella. Kaligula je tako doživio petu ovogodišnju premijeru, jer koprodukciju potpisuju Grad Teatar Budva, Kazalište Ulysses, Mittelfest, Ohridsko ljeto i Pandur.Theaters. Predstave potpisane ovom redateljskom palicom, a koje smo imali prilike vidjeti, svakako su drugačijeg izričaja i energije od kazališta na koje smo navikli.

Pandurov Kaligula je nastao prema drami Alberta Camusa, koji se bavio pitanjima egzistencijalizma, smisla, odnosno besmisla i totalitarizma. Drama je praizvedena 1945. godine u 5 činova i, prema nekima, uspjeh je bio neupitan, dok je kritičar Kemp djelo proglasio "priručnikom očajnika".

Pitanja koja nameće predstava su ta koja osjećamo i živimo u svim, pa i današnjim, prostorima i vremenima. Jedna od zanimljivosti je svakako ta što je pozornica prekrivena vodom tijekom cijele predstave, voda je element koji bitno prožima cijelu predstavu. Scenom se pokreću golemi kameni blokovi, a sve to vješto prati dojmljivo svjetlo, koje nam utiskuje nezaboravne i upečatljive slike. Izmjenjuju se slike i riječi, slike i rečenice, a kroz sve to publika pokušava uhvatiti s/misao. Crno, mistično, krv, ostaje nit koja vodi razdoblje življenja rimskog cara Kaligule, ali i nekih drugih razdoblja kada tragamo za odgovorima na mnoga životna pitanja. Predstava je to koja ostavlja ponekad bez daha, sa svojim moćnim elementima, glazbom i slikama. Odgovor koji nudi predstava je i taj da je sloboda prokletstvo, a ljudska nemoć sve veća – tipično "kamijevski" ili možda...

U predstavi igraju Livio Badurina, Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ozren Grabarić, Filip Križan, Vedran Živolić, Igor Kovač i Silvio Vovk. Glumci su pokazali zavidnu razinu tjelesnih sposobnosti i dobre kondicije te svakako vještu sinergiju s elementom vode.

Kaligula je svakako predstava koja je promišljena i odigrana na visokoj glumačkoj i redateljskoj razini te ju vrijedi pogledati.

R.K.

 
18.09.2008.

Prvi hrvatski triennale autoportreta

Naslikajte se i pošaljite!

Udruga likovnih umjetnika Samobora ULUS, tijekom prosinca 2008. i siječnja 2009. priređuje Prvi hrvatski triennale autoportreta u samoborskoj Galeriji Prica.

Jedan od segmenata ove izložbe čini dio zbirke pok. Klementa Lukina s radovima hrvatskih umjetnika od 1914. do danas. Drugi dio izložbe čine odabrani recentni radovi akademskih umjetnika koji se odazovu ovam pozivu. Natječaj je otvoren danom objave u izvješćima HDLU-a i traje do 25. listopada. Autori svoje radove mogu poslati poštom ili donijeti osobno tijekom radnog vremena Galerije Prica, na adresu:

POU Samobor

Galerija Prica

Trg Matice hrvatske 3

10430 Samobor

s naznakom za ULUS

Informacije na tel. Galerije 01/3336-214, u radnom vremenu:

- utorak, srijeda, četvrtak 9-15 h

- petak, subota 13 -19 h

- nedjelja 11-17 h

Uz natječajni rad molimo priložiti CD s kvalitetnom fotografijom likovnog djela (radi tiskanja u katalogu) s podacima (godinom nastanka, tehnikom rada, dimenzijama), kratkom biografijom autora, adresom i brojem telefona za kontakt. Radove će odabrati i izložbu postaviti povjesničar umjetnosti Guido Quien. Organizatori će osigurati medijsku promociju i katalog. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj 099/400-2621 (za organizatora B. Dorotić). Preuzimanje i povrat radova molimo u roku do mjesec dana nakon izložbe, uz prethodni dogovor telefonom osobno, u prostorijama ULUS-a u Samoboru ili poštom (City ex) o trošku autora.

 

U prostoru DV Grigor Vitez radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Ilirski zmaj

U maloj dvorani Galerije Prica izlagala suvremena umjetnica Ljiljana Mihaljević

U kazalištu Gavella praizvedena predstava Tomaža Pandura Kaligula

Prvi hrvatski triennale autoportreta

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002