21.06.2008.

Burka se predstavila završnim predstavama u Out Fit Centru

Pretvorile se u "ono što još nisu"

Burka se predstavila završnim predstavama u Out Fit Centru

Plesna grupa Burka, pod marljivim vodstvom Nede Marović Turković, i u godini svoje punoljetnosti (PG Burka je osnovana 1990. godine) nastavlja s radom na promicanju kulture plesa i među najmlađima. U svojim sekcijama za djecu i mladež Burka okuplja mlade plesače podijeljene u plesno-vrtićku grupu te mlađi i stariji školski uzrast, a što su sve naučili prikazali su u skupnom programu Gipka ritmika u velikoj dvorani Out Fit Centra u Samoboru. Prvo su se u četvrtak, 12. lipnja, predstavili najmlađi, nakon njih mlađi školarci tri dana kasnije, a svojevrsna završna produkcija održana je u subotu, 21. lipnja, kada su svoju koreografiju prikazale Marina Antolović, Julia Lancer, Ana Matijaščić, Erica Oreški, Lu Turković i Jana Urbanc iz grupe starijeg školskog uzrasta. Plesnom transformacijom djevojke su čas bile mali ptići i pilići, čas velike zvjerke, ljepotice i kosilice, idući trenutak vještice i istražiteljice da bi na koncu bile "ono što još nisu", kako je naziv posljednjeg stavka predstave. Kroz 8 točaka njihovog plesnog programa budno su ih pratili njihovi roditelji, a za očekivati je da će mlade plesačice svoju ljubav prema plesnom pokretu nastaviti njegovati i u godinama pred njima.

K.S.

 
21.06.2008.

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Pokazali glazbenu zrelost

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Završnim koncertima u lipnju školske godine 2007./08. petero maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor predstavilo se cjelovečernjim programima javnosti i stručnoj komisiji GŠ i na taj način zaokružilo svoje 10-godišnje glazbeno obrazovanje na ovoj instituciji. U utorak, 9. lipnja u Galeriji Prica u 17 sati, svoj maturski program odsvirao je udaraljkaš Luka Pešutić (prof. Goran Gorše). Djela D. Palijeva, W. Krafta, J.S. Bacha, C.O. Mussera i O. Gerstera izveo je na različitim udaraljkama solo (mali bubanj, vibrafon, marimba, timpani i dr.), kao i uz pratnju glasovira (prof. Antonija Jelinčić), pokazavši tako brojne mogućnosti i atraktivnost udaraljki kao solističkog instrumenta. Luka Pešutić ujedno je i prvi maturant GŠ Ferdo Livadić koji je maturirao iz glavnog predmeta udaraljke.

Iste večeri u Galeriji Prica, u 19 sati, slijedio je završni koncert klaviristice Andreje Gelemanović (prof. Marijeta Zdunić Knotek). Program je obuhvaćao zadani solistički klaviristički program sastavljen od djela različitih stilskih razdoblja: od baroka (J.S. Bach), bečke klasike (L. van Beethoven), romantike (F. Schubert, M. Moszkowki, F. Livadić), sve do 20. stoljeća (B. Bartók). Andrea Gelemanović simbolički je zaključila svoj koncert Notturnom u fis-molu Ferde Livadića.

Završni koncerti dvojice maturanata puhačkog odjela GŠ održani su također u Galeriji Prica u utorak, 10. lipnja. Prvi maturski koncert te večeri, u 18 sati, uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak, održao je trubač Ivan Župančić (prof. Dražen Habuš). Župančić, koji je ujedno i aktivni član Gradske glazbe Samobor, kao i Dixieland ansambla Gradske glazbe, predstavio je trubački program probranih suvremenih djela skladanih u klasičnim glazbenim formama (A.F. Goedicke: Koncertna etida, op. 49, L.E. Larsson: Concertino za trubu i gudače, op. 45, br. 6, B. Bjelinski: Muzika za trubu, I. i II. stavak, J. Hubeau: Sonata za trubu i klavir, I. st. Sarabande).

Iste večeri, u 19.30 sati, završni koncert uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak održao je višestruko nagrađivani klarinetist Petar Paar (prof. Vesna Radinčić), inače student 1. g. Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Predstavio se virtuoznim i zahtjevnim programom sastavljenim od djela N. Paganinija, J. Brahmsa, A. Klobučara, M. Arnolda i Ph. Cardewa.

U Dvorani GŠ, u ponedjeljak, 16. lipnja, s početkom u 12 sati, završni koncert uz klavirsku pratnju prof. Antonije Jelinčić, održala je violinistica Marta Petrinjak (prof. Ivan Mužanić), maturantica Gudačkog odjela GŠ. Program je obuhvaćao širok spektar stilskih razdoblja i glazbenih vrsta (P. Rode: Caprice br. 15, Ch. Dancla, Etida br. 1, J.S. Bach: Partita br. 3 u E-duru, BWV 1006 – Preludio i Gavotte en Rondeau, W.A. Mozart: Koncert za violinu i orkestar br. 3 u G-duru, KV 216 i P. Dešpalj: Romantični intermezzo).

Tatjana Gaćeša

FOTO: Luka Pešutić

 
21.06.2008.

Koncert Tria Gracije u Samoborskom muzeju

Dođite nam opet...

Koncert Tria Gracije u Samoborskom muzeju

Ako se u ljetno jutro nađete u Samoboru, svejedno koliko sunčane zrake oslikavaju samoborski pejsaž ili možda sipi kiša na nježno probuđenu vegetaciju, gradić uvijek svijetli bajkovito i pravo je mjesto za intenzivan doživljaj lijepe umjetnosti.

Tako se i ove godine, sredinom lipnja, održao koncert u Livadićevom dvorcu, gdje već osam godina zaredom zagrebački glazbeni ansambl Trio Gracije dolaze kako bi uvijek nanovo, novim repertoarom, dodirnule prošlost i oplemenile sadašnjost.

Ovaj puta programom je dominirao Antonin Dvorak. Taj češki skladatelj na trenutak se preselio u Samobor u pedantno sofisticiranoj izvedbi violončelista Jonathana Daniela Zaluskog, uz poetičnu pratnju pijanistice Renate Hil (Koncert u h-molu). Virtuozno su na kraju poentirale Trio Gracije, Željka Kranjec - Noll na klaviru, Dubravka Marković na violini i Tajana Seder - Zalusky na violončelu, skladbom Dumky trio.

Oduševljenoj publici, u intermezzu između Dvorakovih skladbi, Jonathan Zalusky je uz pratnju pijanistice Dragane Petravić izveo Kreislerovu skladbu Liebesfreud, a Gracije skladbe Glucka i Handela.

Stoga hvala Samoborskom muzeju i Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika koji organiziraju ovaj jedinstveni događaj, hvala umjetnicima koji dobrotvorno sviraju i hvala nepoznatoj krhkoj dami koja je umjetnicima podijelila ružine pupoljke i tiho rekla: "Dođite nam opet".

Tekst i fotografije: Željka Kolaković

FOTO: Umjetnici Dubravka Marković, Tajana Seder - Zalusky, Dragana Petravić, Jonathan Zalusky, Željka Kranjec - Noll

 
21.06.2008.

Folkloraši ansambla Mladost opet oduševili Samoborce

Orilo se Od dvora do dvora

Folkloraši ansambla Mladost opet oduševili Samoborce

Tradicionalnim lipanjskim koncertom pod nazivom Od dvora do dvora plesači-pjevači i glazbenici Folklornog ansambla Mladost priredili su publici u kino dvorani samoborskog kina pravi užitak.

Koncert je nazvan prema stihu iz duhovskog kraljičkog običaja u Slavoniji.

Mladostaši su nas plesom i pjesmom proveli Slavonijom, Podravinom, Bilogorom, Međimurjem, Zagorjem, Dalmacijom, a zadržali su se malo i u Samoboru.

Prelijepu večer, kako smo već i navikli od ovog ansambla, obilježila je i jedna praizvedba. Po prvi puta vidjeli smo i čuli plesove i pjesme iz Baranje, koje su plesači u prekrasnim živopisnim nošnjama srčano izveli.

Sedamdesetoro mladih umjetnika na najljepši je mogući način pokazalo kako se čuva tradicijsko blago.

Već godinama uspješno ih vodi uigrana pedagoška trojka: Bojan Pogrmilović - vokalni pedagog, Dražen Varga - aranžer i glazbeni voditelj te Ivančica Pogrmilović - umjetnička voditeljica i koreografkinja.

Obećali su nam sljedeći susret na istom mjestu u prosincu ove godine.

S.S.

 
21.06.2008.

U Društvenom domu Bestovje izloženi radovi polaznika keramičarske radionice Tizian

Čarolija keramike

U Društvenom domu Bestovje izloženi radovi polaznika keramičarske radionice Tizian

Keramički predmeti nastali u okviru radionica keramike koje od 2005. godine organizira Sonja Brzak u svom ateljeu u Orešju, predstavljeni su u petak, 13. lipnja, na izložbi u Društvenom domu Bestovje. Uz organizatoricu Sonju Brzak iz obrta Tizian, suorganizatorski dio odradili su i članovi Zavičajnog društva Zagorec te gosti iz KUD-a Antun Mihanović. Izloženi radovi predstavljaju svojevrsni presjek različitih postupaka oblikovanja gline i izrade keramičkih predmeta te svjedoče o kvalitetnom radu s polaznicima keramičarske radionice Tizian. Uz Sonju Brzak polaznici su se upoznali s glinom i vrstama gline, njenim svojstvima, mogućnostima, bojama za keramiku, glazurama, kupolama i radom u kalupu, što je na koncu rezultiralo ovladavanjem vještine i pretapanjem u umjetnost izrade nakita, posuda, skluptura i drugih složenih formi.

Radionice keramike idu dalje, održavaju se jednom tjedno u Selčici 35, a umjetnicu je najjednostavnije kontaktirati u obrtu Tizian na istoj adresi gdje se nalaze brojne keramike, ali i slike te autorski suveniri. Za očekivati je da će i daljnje radionice dovesti do organiziranja izložbi kao što je bila Čarolija keramike. Izložba je održana pod pokroviteljstvom svetonedeljskog Poglavarstva.

K.S.

 

Burka se predstavila završnim predstavama u Out Fit Centru

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Koncert Tria Gracije u Samoborskom muzeju

Folkloraši ansambla Mladost opet oduševili Samoborce

U Društvenom domu Bestovje izloženi radovi polaznika keramičarske radionice Tizian

Arhiva 2008

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002