21.06.2008.

Burka se predstavila završnim predstavama u Out Fit Centru

Pretvorile se u "ono što još nisu"

Burka se predstavila završnim predstavama u Out Fit Centru

Plesna grupa Burka, pod marljivim vodstvom Nede Marović Turković, i u godini svoje punoljetnosti (PG Burka je osnovana 1990. godine) nastavlja s radom na promicanju kulture plesa i među najmlađima. U svojim sekcijama za djecu i mladež Burka okuplja mlade plesače podijeljene u plesno-vrtićku grupu te mlađi i stariji školski uzrast, a što su sve naučili prikazali su u skupnom programu Gipka ritmika u velikoj dvorani Out Fit Centra u Samoboru. Prvo su se u četvrtak, 12. lipnja, predstavili najmlađi, nakon njih mlađi školarci tri dana kasnije, a svojevrsna završna produkcija održana je u subotu, 21. lipnja, kada su svoju koreografiju prikazale Marina Antolović, Julia Lancer, Ana Matijaščić, Erica Oreški, Lu Turković i Jana Urbanc iz grupe starijeg školskog uzrasta. Plesnom transformacijom djevojke su čas bile mali ptići i pilići, čas velike zvjerke, ljepotice i kosilice, idući trenutak vještice i istražiteljice da bi na koncu bile "ono što još nisu", kako je naziv posljednjeg stavka predstave. Kroz 8 točaka njihovog plesnog programa budno su ih pratili njihovi roditelji, a za očekivati je da će mlade plesačice svoju ljubav prema plesnom pokretu nastaviti njegovati i u godinama pred njima.

K.S.

 
21.06.2008.

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Pokazali glazbenu zrelost

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Završnim koncertima u lipnju školske godine 2007./08. petero maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor predstavilo se cjelovečernjim programima javnosti i stručnoj komisiji GŠ i na taj način zaokružilo svoje 10-godišnje glazbeno obrazovanje na ovoj instituciji. U utorak, 9. lipnja u Galeriji Prica u 17 sati, svoj maturski program odsvirao je udaraljkaš Luka Pešutić (prof. Goran Gorše). Djela D. Palijeva, W. Krafta, J.S. Bacha, C.O. Mussera i O. Gerstera izveo je na različitim udaraljkama solo (mali bubanj, vibrafon, marimba, timpani i dr.), kao i uz pratnju glasovira (prof. Antonija Jelinčić), pokazavši tako brojne mogućnosti i atraktivnost udaraljki kao solističkog instrumenta. Luka Pešutić ujedno je i prvi maturant GŠ Ferdo Livadić koji je maturirao iz glavnog predmeta udaraljke.

Iste večeri u Galeriji Prica, u 19 sati, slijedio je završni koncert klaviristice Andreje Gelemanović (prof. Marijeta Zdunić Knotek). Program je obuhvaćao zadani solistički klaviristički program sastavljen od djela različitih stilskih razdoblja: od baroka (J.S. Bach), bečke klasike (L. van Beethoven), romantike (F. Schubert, M. Moszkowki, F. Livadić), sve do 20. stoljeća (B. Bartók). Andrea Gelemanović simbolički je zaključila svoj koncert Notturnom u fis-molu Ferde Livadića.

Završni koncerti dvojice maturanata puhačkog odjela GŠ održani su također u Galeriji Prica u utorak, 10. lipnja. Prvi maturski koncert te večeri, u 18 sati, uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak, održao je trubač Ivan Župančić (prof. Dražen Habuš). Župančić, koji je ujedno i aktivni član Gradske glazbe Samobor, kao i Dixieland ansambla Gradske glazbe, predstavio je trubački program probranih suvremenih djela skladanih u klasičnim glazbenim formama (A.F. Goedicke: Koncertna etida, op. 49, L.E. Larsson: Concertino za trubu i gudače, op. 45, br. 6, B. Bjelinski: Muzika za trubu, I. i II. stavak, J. Hubeau: Sonata za trubu i klavir, I. st. Sarabande).

Iste večeri, u 19.30 sati, završni koncert uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak održao je višestruko nagrađivani klarinetist Petar Paar (prof. Vesna Radinčić), inače student 1. g. Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Predstavio se virtuoznim i zahtjevnim programom sastavljenim od djela N. Paganinija, J. Brahmsa, A. Klobučara, M. Arnolda i Ph. Cardewa.

U Dvorani GŠ, u ponedjeljak, 16. lipnja, s početkom u 12 sati, završni koncert uz klavirsku pratnju prof. Antonije Jelinčić, održala je violinistica Marta Petrinjak (prof. Ivan Mužanić), maturantica Gudačkog odjela GŠ. Program je obuhvaćao širok spektar stilskih razdoblja i glazbenih vrsta (P. Rode: Caprice br. 15, Ch. Dancla, Etida br. 1, J.S. Bach: Partita br. 3 u E-duru, BWV 1006 – Preludio i Gavotte en Rondeau, W.A. Mozart: Koncert za violinu i orkestar br. 3 u G-duru, KV 216 i P. Dešpalj: Romantični intermezzo).

Tatjana Gaćeša

FOTO: Luka Pešutić

 
21.06.2008.

Koncert Tria Gracije u Samoborskom muzeju

Dođite nam opet...

Koncert Tria Gracije u Samoborskom muzeju

Ako se u ljetno jutro nađete u Samoboru, svejedno koliko sunčane zrake oslikavaju samoborski pejsaž ili možda sipi kiša na nježno probuđenu vegetaciju, gradić uvijek svijetli bajkovito i pravo je mjesto za intenzivan doživljaj lijepe umjetnosti.

Tako se i ove godine, sredinom lipnja, održao koncert u Livadićevom dvorcu, gdje već osam godina zaredom zagrebački glazbeni ansambl Trio Gracije dolaze kako bi uvijek nanovo, novim repertoarom, dodirnule prošlost i oplemenile sadašnjost.

Ovaj puta programom je dominirao Antonin Dvorak. Taj češki skladatelj na trenutak se preselio u Samobor u pedantno sofisticiranoj izvedbi violončelista Jonathana Daniela Zaluskog, uz poetičnu pratnju pijanistice Renate Hil (Koncert u h-molu). Virtuozno su na kraju poentirale Trio Gracije, Željka Kranjec - Noll na klaviru, Dubravka Marković na violini i Tajana Seder - Zalusky na violončelu, skladbom Dumky trio.

Oduševljenoj publici, u intermezzu između Dvorakovih skladbi, Jonathan Zalusky je uz pratnju pijanistice Dragane Petravić izveo Kreislerovu skladbu Liebesfreud, a Gracije skladbe Glucka i Handela.

Stoga hvala Samoborskom muzeju i Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika koji organiziraju ovaj jedinstveni događaj, hvala umjetnicima koji dobrotvorno sviraju i hvala nepoznatoj krhkoj dami koja je umjetnicima podijelila ružine pupoljke i tiho rekla: "Dođite nam opet".

Tekst i fotografije: Željka Kolaković

FOTO: Umjetnici Dubravka Marković, Tajana Seder - Zalusky, Dragana Petravić, Jonathan Zalusky, Željka Kranjec - Noll

 
21.06.2008.

Folkloraši ansambla Mladost opet oduševili Samoborce

Orilo se Od dvora do dvora

Folkloraši ansambla Mladost opet oduševili Samoborce

Tradicionalnim lipanjskim koncertom pod nazivom Od dvora do dvora plesači-pjevači i glazbenici Folklornog ansambla Mladost priredili su publici u kino dvorani samoborskog kina pravi užitak.

Koncert je nazvan prema stihu iz duhovskog kraljičkog običaja u Slavoniji.

Mladostaši su nas plesom i pjesmom proveli Slavonijom, Podravinom, Bilogorom, Međimurjem, Zagorjem, Dalmacijom, a zadržali su se malo i u Samoboru.

Prelijepu večer, kako smo već i navikli od ovog ansambla, obilježila je i jedna praizvedba. Po prvi puta vidjeli smo i čuli plesove i pjesme iz Baranje, koje su plesači u prekrasnim živopisnim nošnjama srčano izveli.

Sedamdesetoro mladih umjetnika na najljepši je mogući način pokazalo kako se čuva tradicijsko blago.

Već godinama uspješno ih vodi uigrana pedagoška trojka: Bojan Pogrmilović - vokalni pedagog, Dražen Varga - aranžer i glazbeni voditelj te Ivančica Pogrmilović - umjetnička voditeljica i koreografkinja.

Obećali su nam sljedeći susret na istom mjestu u prosincu ove godine.

S.S.

 
21.06.2008.

U Društvenom domu Bestovje izloženi radovi polaznika keramičarske radionice Tizian

Čarolija keramike

U Društvenom domu Bestovje izloženi radovi polaznika keramičarske radionice Tizian

Keramički predmeti nastali u okviru radionica keramike koje od 2005. godine organizira Sonja Brzak u svom ateljeu u Orešju, predstavljeni su u petak, 13. lipnja, na izložbi u Društvenom domu Bestovje. Uz organizatoricu Sonju Brzak iz obrta Tizian, suorganizatorski dio odradili su i članovi Zavičajnog društva Zagorec te gosti iz KUD-a Antun Mihanović. Izloženi radovi predstavljaju svojevrsni presjek različitih postupaka oblikovanja gline i izrade keramičkih predmeta te svjedoče o kvalitetnom radu s polaznicima keramičarske radionice Tizian. Uz Sonju Brzak polaznici su se upoznali s glinom i vrstama gline, njenim svojstvima, mogućnostima, bojama za keramiku, glazurama, kupolama i radom u kalupu, što je na koncu rezultiralo ovladavanjem vještine i pretapanjem u umjetnost izrade nakita, posuda, skluptura i drugih složenih formi.

Radionice keramike idu dalje, održavaju se jednom tjedno u Selčici 35, a umjetnicu je najjednostavnije kontaktirati u obrtu Tizian na istoj adresi gdje se nalaze brojne keramike, ali i slike te autorski suveniri. Za očekivati je da će i daljnje radionice dovesti do organiziranja izložbi kao što je bila Čarolija keramike. Izložba je održana pod pokroviteljstvom svetonedeljskog Poglavarstva.

K.S.

 

Burka se predstavila završnim predstavama u Out Fit Centru

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Koncert Tria Gracije u Samoborskom muzeju

Folkloraši ansambla Mladost opet oduševili Samoborce

U Društvenom domu Bestovje izloženi radovi polaznika keramičarske radionice Tizian

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002