25.12.2008.

Prvi Trienale hrvatskog autoportreta otvoren u Samoboru

Kad umjetnici gledaju sebe

Prvi Trienale hrvatskog autoportreta otvoren u Samoboru

Rijetko viđeno zanimanje izazvalo je otvorenje Prvog Trienala hrvatskog autoportreta u nedjelju, 21. prosinca, u maloj dvorani Galerije Prica. Čak dvije izložbe, autorski i tehnikama izrazito raznolike, ali jedinstvene po motivu kojeg obrađuju, u Samoboru su predstavljene kroz gotovo 140 djela različitih autora.

Naime, Prvi trienale hrvatskog autoportreta sastoji se od izbora djela 70 autora iz zbirke autoportreta Klementa Lukina te izložbe 66 autoportreta domaćih suvremenih autora. Na zidovima Galerije Prica nalaze se tako uz autoportret Zlatka Price i autoportreti Ljube Ivančića, Jerolima Mišea, Marina Tartaglie, Miroslava Šuteja, Ive Dulčića, Željka Hegedušića, Svetozara Domića, Brune Bulića, Edite Schubert, Željka Kipkea, Gorkog Žuvele, Nine Ivančić, Zlatka Šulentića i čitavog niza mlađih autora. Ne čudi stoga što je Galerija Prica bila gotovo pretijesna za sve one koji su htjeli nazočiti otvorenju ove izuzetno bogate izložbe.

Odgovor na pitanje zašto dvije izložbe i zbog čega baš u Samoboru dao je u svom predgovoru Guido Quien, koji podsjeća kako je Klement Lukin prije četri godine posjetio Samobor i tom prilikom sa slikarom Branimirom Dorotićem dogovarao izložbu dijela Lukinove zbirke. Kao svojevrsni hommage tom predanom kolekcionaru organizatori iz Udruge likovnih umjetnika Samobora (ULUS) izložbu su koncipirali i kao apel da se zbirka dostojno smjesti, obradi te učini dostupnom publici.

- Istodobno, zamišljeno je da bude podloga i poticaj suvremenom hrvatskom autoportretu, odnosno utemeljenju trienala (u Samoboru) te neiscrpne likovne teme. Zajedničkim izlaganjem zbirke Lukin i suvremenih autora izložbom je potcrtan kontinuitet teme autoportreta u Hrvatskoj – zaključuje u pregovoru Quien.

Inače, u zbirci pokojnog Klementa Lukina nalazi se oko 1600 autoportreta, a zanimljivo da osim autoportreta više i manje poznatih slikara dio zbirke čine i autoportreti hrvatskih književnika.

Što se tiče djela aktualnih autora, Prvi trienale omogućio je uvid u određeni presjek hrvatskog, autorskog viđenja autoportreta. Naime, osim pretežitih tradicionalnih tehnika obrade autoportreta, određeni broj autora predstavio se djelima koja izlaze iz tog okvira, koristeći se modernijim metodama stvaranja, kao i suvremenijim medijima. Stoga Prvi trienale nudi odličan i do sad rijetko viđen uvid u raznolikost umjetničkih vizija i pristupa autoportretu. Izložba u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Samobora (ULUS) ostaje otvorena do 11. siječnja, a razgledati je se može utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 do 15 sati, petkom od 13 do 19, a subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati.

K.S.

 
25.12.2008.

Bečka klasika u Ciklusu Virtuoso

Šestero za dobro raspoloženje

Bečka klasika u Ciklusu Virtuoso

U ciklusu koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu u Galeriji Prica, 19. prosinca održan je treći redoviti koncert Ciklusa Virtuoso. Na programu su bili bečki klasici Haydn, L. van Beethoven i W.A. Mozart. Nastupili su mladi glazbenici Jelena Pavić na klaviru, Una Smrekar na klaviru, rogist Nikola Zver, sopranistica Martina Burger, Davor Sabol na klaviru, te bas bariton Marko Mimica. U ovo predblagdansko raspoloženje koncert je izveden pred malobrojnom, ali oduševljenom publikom. Šećer na kraju bilo je izvođenje dviju božićnih pjesama od strane svih sudionika koncerta, što je izazvalo dodatno dobro raspoloženje slušatelja.

S.I.Ž.

 
25.12.2008.

U Strmcu otvorena izložba Mali moj vajnkušek

Još ima vajnkušeka

U Strmcu otvorena izložba Mali moj vajnkušek

Ručno vezeni vajnkušek obogatio je u predbožićno vrijeme prostorije društvenog doma u Strmcu. U organizaciji KUD-a Strmec i Štefice Kucljak predstavljena je 17. prosinca izložba upravo tih ručnih radova, objedinjenih pod nazivom Mali moj vajnkušek. Tako se na katu društvenog doma u Strmcu moglo razgledati ne samo vajnkušeke, nego i stolnjake te nadstolnjake koje su načinile marljive ruke polaznika ljetošnje radionice vezenja Štefice Kucljak u Bestovju ili su posuđene za izložbu iz raznih izvora. Izložba vajnkušeka ujedno je i poziv svim zainteresiranima za očuvanje tradicije vezenja tih ukrasno-uporabnih predmeta da se pripreme i za dolazeće radionice koje priprema Štefica Kucljak, a sljedeću vrlo skoro u Strmcu.

K.S.

FOTO: www.radiosvn.com

 

Prvi Trienale hrvatskog autoportreta otvoren u Samoboru

Bečka klasika u Ciklusu Virtuoso

U Strmcu otvorena izložba Mali moj vajnkušek

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002