03.10.2008.

U samoborskoj knjižnici predstavljeni Barbatski zapisi Ranke Novosel

Pola stoljeća u rapskom domu

U samoborskoj knjižnici predstavljeni Barbatski zapisi Ranke Novosel

Još jedna knjiga neumorne Ranke Novosel predstavljena je samoborskoj javnosti, u četvrtak, 2. listopada. Mjesec dana nakon što je promocija njezinih Barbatskih zapisa održana "na licu mjesta" na Rabu, Ranka Novosel ponudila je i samoborskim štovateljima njezinog spisateljstva uvid u zapise o 49 godina provedenih u, kako je sama rekla, njenom drugom domu.

- Slično kao što sam se na prvi pogled zaljubila u Samobor po dolasku u njega, dogodilo mi se s Barbatom, njegovim uvalama, kućama, ljudima i mogu reći da svoju energiju i vitalnost vjerojatno zahvaljujem upravo ljetima provedenim tamo – pojasnila je Ranka Novosel svoju zaljubljenost u svoj rapski dom, kuću na brdu Miknići u Barbatu, u koju se uredno vraća već pola stoljeća i kroz koju je prošlo, rekla je Ranka, barem 50 posto njezinih učenika i brojni samoborski koji su se našli na Rabu.

- U ovoj knjizi sakupljeno je gotovo 50 godina lijepih stvari, divnih uspomena iz Barbata. Bilo je naravno i onih nešto lošijih stvari, no, ja sam odlučila za ovu knjigu izabrati samo one lijepe, ostaviti na taj način neki trag iza sebe – rekla je Ranka Novosel zahvalivši potom svima koji su pripomogli nastanku knjige te riječ prepustila voditelju promocije Zoranu Peroviću i Vandi Vandekar Bartulica koja je potom pročitala nekoliko ulomaka iz nove knjige Ranke Novosel. Promociju na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor svojim su nastupom upotpunile i članice samoborske ženske klape Unicate.

K.S.

 
03.10.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Na posljednjoj večeri natjecateljskog programa nastupili su Željka Caparin i Fran Petrač

Pokazali dar i vještinu

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Na posljednjoj večeri natjecateljskog programa nastupili su Željka Caparin i Fran Petrač

Posljednja večer predstavljanja kandidata 5. Natjecanja Ferdo Livadić ponudila je nastup pijanistice Željke Caparin i kontrabasista Frana Petrača. Caparinova se predstavila s tri skladbe: u konkurenciju za najbolju izvedbu domaćeg autora ušla je Bersinom Baladom u d-molu, a za ostatak programa izabrala je Bartokovu Suitu op. 14 te Faschingsschwank aus Wien (Fantasiebilder), op. 26 Roberta Schumanna.

Fran Petrač, uz klavirsku pratnju Ante Milića, opredijelio se pak za Rudolfa Matza (Elegija), Alfreda Desenclosa (Arija i Rondo), te Johannesa Brahmsa (Sonata u e-molu, br. 1, op. 38). Publika je oba nastupa popratila srdačnim pljeskom, a kakav su dojam ostavili na prosudbeno povjerenstvo saznat će se sutra (četvrtak) kad će biti proglašeni dobitnici Nagrade Ferdo Livadić za ukupni nastup te Nagrade Grada Samobora za najbolju izvedbu djela domaćeg autora.

Željka Caparin diplomirala je 2007. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lj. Gašparovića, a sada je na postdiplomskom studiju u Beču kod prof. N. Floresa. Do sad je osvojila prve nagrade na državnom natjecanju 1995. i na europskom natjecanju u Moncalieriu (1996.) te nagrade u disciplinama glasovirski duo, zbor (korepeticija) i neklasični komorni sastavi (udaraljkaški ansambli).

Fran Petrač maturirao je na Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi prof. Marija Ivelje, nakon čega upisuje Muzičku akademiju, a daljnji studij nastavlja na Musikhochschule u Freiburgu, u razredu prof. Bože Paradžika. Dobitnik je niza prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

K.S.

 
03.10.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Uspješan nastup Marije Esih, Ive Stilinović i Dunje Bontek

Istakle kandidaturu za nagrade

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Uspješan nastup Marije Esih, Ive Stilinović i Dunje Bontek

Trećeg dana 5. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić na ovogodišnjoj 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupile su tri mlade umjetnice.

Prva je pred publiku u Galeriji Prica izašla flautistica Marija Esih, koja je u svoj program uvrstila Ballade za flautu i glasovir Franka Martina, Iverje za flautu i glasovir Vladimira Berdovića, Honami za flautu solo Wila Offermansa i Sonatu u D-duru, op. 94 za flautu i glasovir Sergeja Prokofjeva. Na glasoviru je pratnja bio Ivan Batoš. Flautistica Marija Esih završila je Srednju glazbenu školu Pavao Markovac u klasi prof. Dee Kekelj. Studij je nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vesne Košir, kod koje je diplomirala prije dvije godine. Dobitnica je prve nagrade na Državnom natjecanju 2006., na kojemu je također osvojila prvu nagradu kao članica Kvarteta flauta.

Potom je pred publiku i žiri izašla oboistica Iva Stilinović. Na njenom repertoaru nalazili su se Sonata u F-duru za obou i glasovir Wolfganga Amadeusa Mozarta, Sjećanje na Verdijev Krabuljni ples za engleski rog i glasovir Antonija Pascullija, Tema s varijacijama za obou solo Ante Grgina i Morceau de Salon, op. 228 za obou i glasovir Jana K.V. Kalivoda. Pratnja na glasoviru bio je Ivan Batoš. Oboistica Iva Stilinović studentica je zagrebačke Muzičke akademije (prof. Branko Mihanović) koju je upisala nakon završene Srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu u klasi prof. Žužane Egić. Osvojila je niz prvih i specijalnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Večer je zaključila violinistica Dunja Bontek. Za ovo natjecanje ona je izabrala Sonatu u G-duru br. 1, op. 78 za violinu i glasovir Johannesa Brahmsa, Guslački hir br. 1 za violinu solo Pavla Dešpalja te Introdukcija i Rondo Capricioso, op. 28 Camillea Saint-Saënsa. Glasovirska pratnja bila je Srebrenka Poljak.

Violinistica Dunja Bontek školovanje je započela u Varaždinu, a nastavila na Glazbenoj školi Pavao Markovac u Zagrebu te na Glazbenoj školi Dešpalj kod prof. M. Dešpalj-Begović. Muzičku akademiju upisala je s nepunih 16 godina kod iste profesorice. Sa Zagrebačkom filharmonijom nastupila je kao desetogodišnjakinja. Osvojila je prve nagrade na državnim natjecanjima 2003. i 2004. (kategorije komornih sastava) te drugu na istom natjecanju 2002., kao i počasnu diplomu na Međunarodnom natjecanju Alpe-Jadran. Ove je godine primila počasnu diplomu i specijalnu nagradu za glazbenu zrelost, intonaciju i stil izvedbe na natjecanju Premio Amici della Musica u Italiji. Sudionica je festivala Strings only! i nositeljica nagrade za najperspektivnijeg mladog umjetnika.

M.Š.

 
03.10.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Na drugoj večeri Natjecanja mladih glazbenika nastupili Mak Grgić, Aleksandar Jakopanec i Ante Krpan

Trojka za pamćenje

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Na drugoj večeri Natjecanja mladih glazbenika nastupili Mak Grgić, Aleksandar Jakopanec i Ante Krpan

Trostruki program ponudila je večer u ponedjeljak, 29. rujna, na Natjecanju Ferdo Livadić Samoborske glazbene jeseni. U Galeriji Prica ovaj put su se prosudbenom povjerenstvu i publici predstavili gitarist Mak Grgić, violist Aleksandar Jakopanec i klarinetist Ante Krpan.

U svom 45-minutnom programu Grgić se odlučio za Treću sonatu u C-duru, BWV 1005 Johanna Sebastiana Bacha te Sonatu Antonia Joséa, u domaćem izboru izveo je Rodrigo in Zagora i Epilogue Ante Čaglja te za kraj nastupa Blues and Seven Variations Dušana Bogdanovića.

Grgić je student na Universität für Musik un darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Alvara Pierrija, a osim prvih mjesta na državnim natjecanjima u Sloveniji i domovini nositelj je najviših nagrada s međunarodnih natjecanja za mlade gitariste Andres Segovia - Njemačka, Forum Gitarre Wien – Austrija i Arrenzano - Italija. Od 2006. član je Zagrebačkog gitarističkog kvarteta.

Aleksandar Jakopanec svoje vještine na violi prezentirao je izvođenjem Papandopulove Sonate za violu i glasovir (u pratnji Branka Pollak), Brahmsovom Sonatom u f-molu, op. 120, a za završnicu je ostavio Concertstück Georgesa Enescoa.

Jakopanec je prošle godine diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Milana Čunka, osvojio je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima, jedan je od osnivača Komornog orkestra studenata Muzičke akademije, a od 2004. član je Hrvatskog baroknog ansambla te stalni član Young symphonic orchestra of South-Eastern Europe i Zagrebačke filharmonije.

Završnica večeri pripala je Anti Krpanu uz klavirsku pratnju Ivana Pernickog. Mladi klarinetist svoj je nastup započeo Camille Saint-Saënsovom Sonatom u Es-duru, op. 167, uslijedila je Martinůova Sonatina (H. 356) te Pet karaktera Emila Cossetta u obaveznom domaćem izboru. Sam kraj koncerta pripao je rumunjskom skladatelju Serbanu Nichiforovu i skladbi Carnyx.

Ante Krpan je nakon studija u Zagrebu poslijediplomske studije završio prošle godine na Ecole normale de musique Alfred Cortot u Parizu (prof. Guy Dangain, a uz Diplome superieur de concertiste, stekao je i diplomu za komornu glazbu u klasi prof. Nine Patarčec. Djeluje kao profesor klarineta na zagrebačkoj Glazbenoj školi Zlatka Balokovića te kao vanjski suradnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

K.S.

 

U samoborskoj knjižnici predstavljeni Barbatski zapisi Ranke Novosel

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Na posljednjoj večeri natjecateljskog programa nastupili su Željka Caparin i Fran Petrač

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Uspješan nastup Marije Esih, Ive Stilinović i Dunje Bontek

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Na drugoj večeri Natjecanja mladih glazbenika nastupili Mak Grgić, Aleksandar Jakopanec i Ante Krpan

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002