30.05.2008.

Putopisno predavanje Putovima Biblije I. - Sinaj, Kairo, Luxor u Gradskoj knjižnici

Biblijska strana Egipta

Putopisno predavanje Putovima Biblije I. - Sinaj, Kairo, Luxor u Gradskoj knjižnici

Punu knjižnicu znatiželjnika poveli su putovima Biblije u srijedu, 29. svibnja, članovi planinarskog društva Japetić Željko Lucarić i Milan Šoštarić. Naravno, radilo se o putopisnom predavanju osmišljenom po povratku s jednotjednog putovanja Egiptom, tijekom kojeg je spomenuti dvojac, osnažen prijateljima i boljim polovicama, obišao većinu mjesta na kojima su se odigrale neke od ključnih epizoda Mojsijevog života. Ponajviše se to odnosi na planinu Sinaj u čijem se podnožju, kaže Biblija, Bog obratio Mojsiju kroz gorući grm, a s koje se Mojsije vratio noseći 10 Božjih zapovijedi. Fotografijama je popraćen i obilazak piramida te Doline kraljeva u Luxoru, a Lucarić i Šoštarić nisu se libili pokazati niti drugačiju stranu Egipta, pogotovo Kaira, koji počesto nije baš u reprezentativnom izdanju. Kako su predavači najavili, ovo je samo prvi dio puta samoborske ekspedicije Putevima Biblije. Dogodine se sprema obilazak Jordana i tamošnjih lokacija.

K.S.

 
30.05.2008.

Shakespeareova Oluja - posljednja je dramska premijera HNK

Najljepši oproštaj od svijeta kazališta i života

Shakespeareova Oluja - posljednja je dramska premijera HNK

Drama Williama Shakespearea Oluja, u režiji Ivice Kunčevića, posljednja je dramska premijera u ovoj sezoni izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Posljednje djelo najizvođenijeg dramskog pisca u povijesti kazališta smješteno je na jednom otoku, u nekom drugom svijetu i doziva neke druge ljude. Svaki Shakespeareov tekst je velik izazov za redatelja i glumce, ali i iznenađenje za publiku.

Ovo djelo neki smatraju jednim od najljepših oproštaja od svijeta kazališta i života, svojevrsnu oporuku utjelovljenu u scenama Prospera koji lomi svoj čarobni štap, učeći nas o ljubavi, o potrebi za dobrotom, iskrenošću i vjerom da oko nas ima mnogo više lijepog negoli ružnog.

Otok na kojem živi Prospero, njegova kći Miranda i Kaliban se mijenja kada na njega dolaze brodolomci. Brodolomci nisu slučajni putnici već upravo oni koji su Prosperu skrojili životnu priču. Prospero se uz pomoć nevidljivog duha Ariela malkice igra s pridošlima, želeći ih suočiti sa životom. U djelu se osjeća dašak pustolovine, dašak otkrivanja nepoznatih svjetova, ljubavi, čežnje za nježnošću, dodir s onim tajanstvenim i nevidljivim oko nas.

Scena, koju je oblikovao Ivica Prlender, je vrlo minimalistička. Dominira razapeta velika mreža, koja je efektan scenski element, ali i prostor kojim se vješto kreće nevidljivi duh Ariel. Sitna, vrlo gipka i gotovo dječjeg tijela, Maja Kovač je vrlo vješto dočarala duha. Prospero, kojeg tumači Milan Pleština, pokušava oblikovati svijet za svoju kćer Mirandu, koju glumi Iva Mihalić. Čudovišno divlje biće je uprizorio Nikša Kušelj.

Kostime je oblikovala Danica Dedijer-Marčić, svjetlo Zoran Mihanović, dok je skladatelj Stanko Juzbašić.

Svojom slojevitošću, osebujnom pričom i sjetnom atmosferom, Oluja plijeni ljepotom i posebnošću, u kojoj se ogleda cjelokupno Shakespeareovo stvaralaštvo.

R.K.

 
30.05.2008.

4. Jazz Festival Samobor

Jazziralo se noću i danju

4. Jazz Festival Samobor 2008. održan je u Samoboru od 21. do 25. svibnja 2008. kao i prethodna tri u organizaciji Gradske glazbe Samobor, a pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Samobora. U prva četiri dana Festivala u caffeu Havana nastupili su: u srijedu 21. svibnja Jam band iz Zagreba i Ivana Starčević s njihovim gostima - Hrvojem Rupčićem, Goranom Navojcem i Zrinkom Cvitešić; u četvrtak fusion grupa iz Splita Waveform, u petak samoborski Just The Pine s gostima - Mario Penton (Cuba) - udaraljke, Brunna Carrioca (Brazil) - vokal, Ricardo Luque (Venezuela) - vokal; u subotu Valerija Nikolovska Trio, Maja & Joe Kolektiff. Sva četiri dana prostor caffea Havana bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, uz izvanrednu atmosferu.

Zadnji dan Festivala, u nedjelju, obilježen je prijepodnevnim nastupom Dixieland ansambla Gradske glazbe Samobor te poslijepodnevnim Big banda Krško te Big banda Gradske glazbe Samobor s gostima: Elvisom Stanićem, Ricardom Luqueom, Majom Grgić, Goranom Navojcem, Vlatkom Burić, Zrinkom Cvitešić i Marijom Husar.

Gradsko poglavarstvo Grada Samobora kao pokrovitelj Festivala osiguralo je pozornicu i krov šatora kao zaštitu od sunca ili kiše, što se obzirom na vremenske uvjete i iskustvo s prethodna tri Festivala pokazalo dobrim potezom. POU Samobor osiguralo je 60 stolica za izvođače i publiku, a TZ Samobor promidžbu Festivala. Prostor za publiku na Trgu kralja Tomislava bio je popunjen do posljednjeg mjesta, čak se program pratio i sa strane.

Organizator, Gradska glazba Samobor, smatra ovaj Festival dodatnom ponudom u razvoju kulturnog turizma u našem gradu te je pokazano da ova vrsta glazbe dobiva sve više poklonika, a samim time veći značaj dobivaju prave glazbeno-kulturne vrijednosti. Zato bi idući, 5. Jazz Festival Samobor, smatraju organizatori, trebao zaslužiti veći proračun i još profesionalniji pristup organizaciji. Građani Samobora, gosti i turisti svojim su pohvalama i pokazanim oduševljenjem ukazali na to da je organizator i sudionik Festivala, Gradska glazba Samobor (inače najuspješniji amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije u 2006., 2007. i 2008. godini), sposoban dati program kojega su ljudi željni te da osim klasične i tamburaške glazbe u Samoboru ima puno prostora i za ovu vrstu zabave.

Ivica Horvat

 

Putopisno predavanje Putovima Biblije I. - Sinaj, Kairo, Luxor u Gradskoj knjižnici

Shakespeareova Oluja - posljednja je dramska premijera HNK

4. Jazz Festival Samobor

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002