25.07.2008.

Održana 11. ljetna škola violončela

Učenje uz druženje

Održana 11. ljetna škola violončela

Od 12. do 19. srpnja i ove godine je, po jedanaesti put za redom, u prostoru Glazbene škole Ferde Livadića održana ljetna škola violončela profesora Branimira Hutterera. Mladi polaznici iz Samobora, uz goste iz Slovenije, izuzetnim zalaganjem i intenzivnim radom svladali su novi program i tako dobili poticaj za vrijedno vježbanje u idućoj školskoj godini. Opuštena atmosfera, druženje i ljepota samoborskog ambijenta učinili su im rad lakšim i boravak ljepšim.

I.H.

 
25.07.2008.

Godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora

Recentna produkcija samoborskih likovnjaka

Godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora

Udruga likovnih umjetnika Samobora (ULUS) osnovana je 2007. godine s ciljem promocije i okupljanja likovnih umjetnika Grada Samobora i okolice. Pridružujući se proslavi Dana grada, ULUS je pripremio godišnju izložbu na kojoj je svoja djela izložilo 11 članova - Branimir Dorotić, Mihovil Dorotić, Kornelija Turić Dorotić, Zdenko Bašić, Petar Ujević, Miran Šabić, Maja Cipek, Nevenka Miklenić, Boris Šimunović, Zlatan Kovač i Irena Podvorac. Predgovor i selekciju napravila je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout. Na otvorenju predsjednica Udruge Irena Podvorac rekla je kako je osnovna ideja ovog projekta bila prikazati na izložbi revijalnog karaktera recentnu likovnu produkciju članova ULUS-a. Izložbu je proglasio otvorenom samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec.

M.Š.

 
25.07.2008.

Samoborci se na trenutku vratili u baroknu lipicansku raskoš

Kao nekad prinčevi i princeze

Samoborci se na trenutku vratili u baroknu lipicansku raskoš

Prinčevi i princeze na bijelom konju ipak nisu samo izmišljeni likovi dječjih bajki. Njih se zaista može vidjeti. I posjetitelji događanja za Dan grada Samobora mogli su 25. srpnja na Vugrinščaku uživati u skladu i čaroliji lipicanskih konja i njihovih jahača. Za to je zaslužna grupa Lipicanska barokna raskoš, koja to vrijeme krinolina, balova, dvorskih svečanosti i baroknih kočija oživljava diljem Hrvatske.

Lipicanski konji su vrhunski dresirani, potječu iz strogog uzgoja već 400 godina u šest kraljevskih linija (Pluto, Conversano, Napolitano, Maestoso, Favory i Siglavy) koje ponavljaju svoje ime. Nakon navršene četvrte godine života, mladi se pastusi svakodnevnim treninzima, uz puno ljubavi i strpljenja pretvaraju u aristokrate među konjima s najmarkantnijim oznakama, što ih čini pogodnim za školu visoke dresure. Neizostavni pri otvaranju dvorskih svečanosti, simbolizirali su mir i pravdu, naveli su članovi Lipicanske barokne raskoši. Naravno, ne treba posebno naglašavati da je okupljena publika bila oduševljena prikazanim pa vjerujemo da ćemo grupu češće gledati u našem gradu.

Nakon Samoborskog lipicanskog bala publika se preselila na Trg kralja Tomislava gdje ih je prvo dočekala svirka Tamburaškog društva Ferde Livadića, a potom su mogli pod zvijezdama pogledati češki film Selo moje malo proslavljenog Jiřija Menzela.

M.Š.

 
25.07.2008.

Izložba Osredek – hrvatsko staklo 19. stoljeća u Muzeju Marton

Kvaliteta na češkoj razini

Izložba Osredek – hrvatsko staklo 19. stoljeća u Muzeju Marton

Po broju eksponata ovo bi se moglo nazvati manjom izložbom, ali po njenom značenju ona ulazi u kategoriju onih vrlo značajnih. Zaključili su to svi na otvorenju izložbe Osredek – hrvatsko staklo 19. stoljeća u Muzeju Marton, na kojoj su predstavljeni predmeti staklane Osredek iz fundusa Muzeja Marton te posuđeni predmeti iz zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Samoborskog muzeja i privatne zbirke Georgijević iz Samobora. Inače, stakleni predmeti i u kvantitativnom i kvalitativnom smislu predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata kolekcije Marton. Izloženo je oko tri stotine predmeta, koji vremenski pripadaju razdoblju između 18. i 19. stoljeća. Većinom je riječ o proizvodima čeških staklana, ali su mnoge izradili vrsni austrijski majstori. Zbirka stakla okuplja i ruske i francuske primjerke te nekoliko čaša hrvatskih staklana. Upravo ovi potonji posebno su predstavljeni na izložbi.

Vlasnik prvog hrvatskog privatnog muzeja Veljko Marton naglasio je da su uradci manufakture Osredek važni za cijelu Hrvatsku, jer su se mogli nositi s kvalitetom čeških staklana tog razdoblja. Radile su se boce, čaše, ali i suveniri koji su služili kao darovi. Proizvodnja je bila osobito važna za vrijeme preporoda, istaknuo je Veljko Marton, kada su se na čaše stavljale domoljubne poruke. Tako je na jednoj posveta Ljudevitu Gaju, a jedan od primjeraka kolekcije bio je namijenjen biskupu Strossmayeru. Kustosica Sandra Šoić nadovezala se pojašnjenjem povijesti manufakture Osredek, koja je djelovala od 1839. do 1904. godine.

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec zahvalio je Muzeju Marton na priređivanju izložbe, istaknuvši važnost glažute za daljnji razvoj te djelatnosti u gradu. Iz te osnove nastao je i Kristal, ali je on u vrijeme privatizacije propao. No, pred okupljenom publikom u kojoj su se, uz gradske čelnike, našli i mnogi gosti iz Zagreba, gradonačelnik je Filipec istaknuo dobru vijest o nastavku proizvodnje kristala u Samoboru, budući da će Kristal Tuk izgraditi tvornicu u kojoj će se obrađivati kristal od početka do kraja.

U glazbenom dijelu programa nastupio je gitarist Tomislav Smolčić, učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Ferde Livadića u klasi prof. Ivane Trogrlić. Izložba Osredek – hrvatsko staklo 19. stoljeća bit će u Muzeju Marton otvorena do 8. kolovoza.

M.Š.

 
25.07.2008.

Izložba Baranjski Hrvati otvorena je u Foto galeriji Lang

Slike iz života baranjskih Hrvata

Izložba Baranjski Hrvati otvorena je u Foto galeriji Lang

Bogat kulturni program za Dan grada obilježen je i međunarodnom suradnjom Samobora i grada prijatelja Pečuha. Riječ je o zanimljivoj izložbi Baranjski Hrvati, sastavljenoj od četrdesetak fotografija kojima se dokumentira život Hrvata iz Baranje u Mađarskoj na početku 20. stoljeća, kada su običaji i nošnja bili još u cijelosti sačuvani. Izložba je postavljena u Foto galeriji Lang, a njen programski savjetnik Želimir Koščević na otvaranju je rekao je kako mu je izuzetno drago što se suradnja Samobora s Pečuhom nastavlja na ovoj profesionalnoj razini, dodavši da je izložba poticaj za buduće suradnje. Ruža Begovac, kustosica muzeja iz Pečuha, istaknula je kako je po broju eksponata Etnografski muzej u Pečuhu drugi najveći u Mađarskoj, a veći dio eksponata pripada baš Hrvatima. Navela je da u muzeju postoji više od 7000 eksponata, od toga je najviše tekstila. Napomenula je i da najviše zbog životopisnih nošnji baranjskih Hrvata fotografi su ih oduvijek često snimali, a iz tog materijala nastala je izložba. Nju je svečano proglasio otvorenom samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zahvalivši gostima iz Pečuha na suradnji.

Izložba Baranjski Hrvati u Foto galeriji Lang postavljena je i u suradnji s Muzejom Jannus Panonius i Etnografskim muzejom iz Pečuha, postavila ju je i predgovor napisala Ruža Begovac, a na otvorenju je bila i ravnateljica Muzeja Jannus Panonius iz Pečuha Julia Fabenyi te ostali ugledni gosti. U glazbenom dijelu programa nastupio je mladi gitarist Zvjezdan Imbert, učenik 6. razreda osnovne glazbene škole Ferde Livadića, u klasi prof. Ivane Trogrlić.

M.Š.

 

Održana 11. ljetna škola violončela

Godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora

Samoborci se na trenutku vratili u baroknu lipicansku raskoš

Izložba Osredek – hrvatsko staklo 19. stoljeća u Muzeju Marton

Izložba Baranjski Hrvati otvorena je u Foto galeriji Lang

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002