17.11.2008.

Samoborski gudači održat će prvi koncert pred svojom publikom

Prijatelji po gudalu

Samoborski gudači održat će prvi koncert pred svojom publikom

Članovi Samoborskih gudača mladi su samoborski akademski glazbenici, stipendisti Grada Samobora, koji žele opravdati dosadašnju potporu svojem obrazovanju, s ciljem da postanu jedan od sinonima samoborske kulturne baštine prenoseći njene dosege diljem domovine i inozemstva. To je bio jedan od razloga njihova okupljanja, uz prijateljstvo koje ih veže. U subotu, 22. studenoga, po prvi put će se u ovom sastavu predstaviti samoborskoj publici u franjevačkoj crkvi od 20 sati i 30 minuta. Okvirni program predviđa izvođenje djela Bartoka, Tartinija, Čajkovskog i Puccinija, u čast 150. obljetnice rođenja. Kao gost solist i umjetnički voditelj angažiran je poznati umjetnik i violinist Orest Shourgot, koji je koncertni majstor Zagrebačke filharmonije i profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tko su Samoborski gudači? To su Andrea Haber, Jerina Lokmer, Iva Mrčela, Smiljan Mrčela, Ivan Mužanić, Vjekoslav Fresl, Sven Pfeifer, Marko Otmačić, svi redom iz Samobora, a pridužili su im se i njihovi prijatelji Helena Babić, Vinko Rucner, Dunja Bontek, Tara Horvat, Alina Gubajdullina, Ivan Finta i Mirela Džepina.

Ovih dana marljivo su vježbali, a mi smo zatekli njih četvero na jednoj od proba u Poduzetničkom centru u Bregani. Nastupit će ih trinaestero. Zanimljivo je zapravo da je jezgra ansambla nastala iz samoborskog kvarteta. Kažu, razlog je jednostavan – riječ je o prijateljstvu koje se razvilo tijekom sviranja.

- Suradnja je prerasla u gudački ansambl - kaže Jerina Lokmer i dodaje da su se okupili uglavnom Samoborci i prijatelji izvana.

- Samoboraca je osam, a ostali su pridruženi članovi iz Zaprešića i Zagreba – pojašnjava Ivan Mužanić. Cilj im je da ima što više Samoboraca i da ih se jednom okupi dovoljno kako bi cijeli ansambl mogao biti sastavljen od Samoboraca.

- Prijatelji sada uskaču kao pojačanje za nastupe dok ne stasa mlađi naraštaj – dodaje Iva Mrčela.

- Sami smo stvorili jezgu, a većina nas je potekla iz samoborske Srednje glazbene škole, gdje smo svirali predmet komorna glazba. Kada smo završili srednju školu i krenuli na Akademiju, ostali smo u kontaktu i nastavili svirati - kaže Andrea Haber.

Naši su sugovornici naglasili da je osnivanje Srednje glazbene škole u Samoboru bio svakako velik korak, jer se tako povećao i broj gudača koji sada mogu oformiti ovakav ansambl.

Pripreme u Bregani su u punom intenzitetu, a nekoliko dana prije koncerta počelo je sviranje i uvježbavanje svih sudionika koncerta. Budući da se godinama poznaju, neke stvari su već izvodili pa im repertoar nije nepoznanica. Osim u Samoboru, u franjevačkoj crkvi, koncert će održati i 24. studenoga u Zagrebu, u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Opatičkoj ulici od 20 sati.

Članovi gudačkog ansambla kažu da u Samoboru postoji poticajna atmosfera za osnutak ansambla. Tu već nekoliko godina radi i Srednja glazbena škola, a počela je i priča o gradnji kulturnog centra, koji bi im, nadaju se, jednog dana mogao biti dom, jer žele biti stalni ansambl vezan uz Samobor. Ističu da je Samoborska glazbena jesen respektabilan festival pa su osjetili da je pravo vrijeme i za jedan ovakav ansambl.

Glazbena jesen pruža kroz Samoborski ciklus priliku domaćim izvođačima, što im puno pomaže, a i Pučko otvoreno učilište, kao pokrovitelj, kao i ljudi i gradskoj upravi, čine sve što mogu. Polako to postaje zajednički projekt – zaključuje Ivan.

Naši gudači planiraju putovanja i turneje, ali osnovna želja im je druženje i muziciranje. Predali su program i za sljedeću godinu, a Grad im je dao mogućnost vježbanja u Poduzetničkom centru u Bregani. Važno je reći kako su većina njih stipendisti Grada prethodnih godina, a stipendije su im puno pomogle u školovanju i usavršavanju. Kako to druženje i prijateljstvo mogu pretočiti u zvuk poslušajte 22. studenoga u samoborskoj franjevačkoj crkvi.

Mato Šipuš

 
17.11.2008.

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer postavljena izložba slika Ane Pavičić i Suzane Gajdek

Dvije slikarice - dvije dimenzije

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer postavljena izložba slika Ane Pavičić i Suzane Gajdek

Izložbom slika dviju umjetnica još je jednom zaživjela svetonedeljska Galerija Bauer. U četvrtak, 13. studenog, okupljeni zaljubljenici u slikarsku umjetnost tako su mogli uživati u predstavljanju izložbe naziva Dvije dimenzije umjetnica Ane Pavičić i Suzane Gajdek. Prva se predstavila svojom trajnom inspiracijom, jabukama, dok je Gajdek predstavila svoje pejzaže. Zajednička crta, istaknuto je prilikom otvorenja, njihova je igra bojom.

- Naizgled različiti ciklusi, oni su zapravo u više elemenata vrlo slični. Bez obzira na primarnu ideju, odnosno je li riječ o istraživanju boje kao medija ili pomicanju osobnih umjetničkih granica, ove slike dokazuju kako se gotovo uvijek puno toga krije u nevidljivim dimenzijama iza opipljive stvarnosti slike. To se opet može svesti pod zajednički nazivnik postmodernističke umjetnosti, a ujedno to sasvim sigurno znači kako su se svojim slikama slikarice Suzana Gajdek i Ana Pavičić svrstale u slikarstvo današnjice – zaključila je u predgovoru izložbe Maja Burger, a svima ostaje provjeriti je li tome uistinu tako u Galeriji Bauer do 28. studenog, radnim danom od 8 do 15 sati. Izložba je postavljena u organizaciji Turističke zajednice Svete Nedelje i Gradskog poglavarstva.

K.S.

 
17.11.2008.

U Galeriji Prica koncert održao pijanist Ivan Horvatić

Od Bacha do Berse

U Galeriji Prica koncert održao pijanist Ivan Horvatić

Mladi zagrebački pijanist, 20-godišnji Ivan Horvatić predstavio se klavirskim recitalom samoborskoj publici. Na njegovom repertoaru nalaze se djela Bacha, Beethovena, Debussya, Schuberta, Rahmanjinova, Chopina i Berse, pa se s tim izborom u Horvatićevoj interpretaciji susrela i publika u Galeriji Prica.

Horvatić je bio učenik prof. Karmen Lujić na zagrebačkoj Glazbenoj školi Blagoje Bersa prije no što je upisan na Muzičku akademiju kao posebno nadaren. Student je klavira u klasi prof. Karl-Heinz Kämmerlinga i prof. Đorđa Stanettija. Osvojio je niz prvih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Dubrovnik, Moncaliere, Bologna, Udine).

I.H.

 
17.11.2008.

Koncert Darka i prijatelji u dvorani Samoborskog muzeja

Pregršt prijatelja glazbe

Koncert Darka i prijatelji u dvorani Samoborskog muzeja

Ugodan ambijent malog prostora dvorane Samoborskog muzeja u nedjelju, 16. studenog, ugostio je učenike solo pjevanja Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba u klasi prof. Bojana Pogrmilovića. Koncert je neformalno nazvan Darka i prijatelji, kako bi se istaknulo da naša Samoborka Darka Veronika Bišćan, učenica 3. godine srednje glazbene škole, ugošćuje svoje prijatelje Saru Dragičević (2. godina srednje glazbene škole), Filipa Severa (1. godina srednje glazbene škole), te kao pouzdanu klavirsku pratnju, profesora Ivana Pernickog, kojeg smo već imali prilike slušati na mnogobrojnim koncertima održanima u Galeriji Prica.

Matineju je posjetilo pedesetak ljudi, koji su s oduševljenjem pozdravili i dugotrajnim pljeskom nagradili svaku od petnaest izvedenih skladbi. Na programu su bile pjesme Marca Antonia Cestia, Georga Friedricha Handela, Benedetta Marcella, Giana Giacoma Carissimija, Franza Schuberta, Pjotra Iljiča Čajkovskog, Ivana pl. Zajca, Franje pl. Lučića, Josipa Vrhovskog, Samuela Barbera i arije iz opera Wolfganga Amadeusa Mozarta Don Giovanni, Vincenza Bellinia La Sonnambula, Nikolaja Rimskog-Korsakova Snjeguročka te Giuseppea Verdia Bal pod maskama.

S.I.Žugaj

 
17.11.2008.

U Galeriji Prica održan novi koncert iz Ciklusa Virtuoso

Petero na reviji

U Galeriji Prica održan novi koncert iz Ciklusa Virtuoso

Ciklus Virtuoso u Galeriji Prica već je stekao svoj renome i poklonike koji revno prate sva događanja u ovom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Vrijedni organizatori pripremili su u petak, 14. studenoga, novu poslasticu - ciklus koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu, nazvan Ad libitum - revija najuspješnijih mladih glazbenika.

U prvom izdanju publici se predstavilo petero mladih glazbenika: flautistica Latica Cameron uz klavirsku pratnju Daria Sabola, saksofonist Lovro Merčep uz klavirsku pratnju Ivana Batoša, violončelist Luka Šulić kojeg je na klaviru pratila Mia Miljković, potom violinist Marin Maras uz pratnju Nikole Kosa te, na kraju, Petar Klasan na klaviru.

S.I.Ž.

FOTO: Lovro Merčep, saksofon

 

Samoborski gudači održat će prvi koncert pred svojom publikom

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer postavljena izložba slika Ane Pavičić i Suzane Gajdek

U Galeriji Prica koncert održao pijanist Ivan Horvatić

Koncert Darka i prijatelji u dvorani Samoborskog muzeja

U Galeriji Prica održan novi koncert iz Ciklusa Virtuoso

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002