06.10.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncertom udaraljkašice Ivane Bilić & friends završila 33. Samoborske glazbena jesen

Pokazali što znaju

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncertom udaraljkašice Ivane Bilić & friends završila 33. Samoborske glazbena jesen

Završni koncert 33. Samoborske glazbene jeseni pripao je udaraljkašici Ivani Bilić i polaznicima njezine majstorske radionice marimbe. Program je počeo skladbom Davea Marica Lucid intervals, u kojoj je Ivanu Bilić na marimbi pratio Vedran Kocelj na trublji. Potom su čast da pokažu što su naučili tijekom vikenda imali polaznici radionice, na radost okupljenih prijatelja i roditelja u dvorani Hrvatskog doma. Nastupili su Filip Merčep, Luka Pešutić, Josip Blašković, David Topić, Kaja Farski, Fran Krsto Šercar i Kristina Matoš. Ukupno su izveli osam skladbi, a u zadnjoj izvedbi pridružio im se i prof. Goran Gorše.

Inače, na 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni od 20. rujna do 5. listopada ukupno je održano 17 koncerata, od toga 10 u Ciklusu Maestro u kojem su nastupili sopranistica Inva Mula, saksofonist Jean – Denis Michat, kvartet saksofona 4saxess, mezzosopranistica Vlatka Burić, violinistica Sayake Shoji i Itamar Golan te Valter Dešpalj i Ivana Bilić. U sklopu festivala otvorena je izložba Borne Šercara Zov plemena, održani su after partyji četvrtkom, petkom i subotom, a organizatori su pripremili i dvije majstorske radionice koje su vodili Jean – Denis Michat i Ivana Bilić. Pokrovitelji festivala bili su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor, a generalni sponzor Hypo Alpe Adria Bank.

Održano je i 5. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika do 26 godina starosti na kojem je sudjelovalo 10 umjetnika. Prosudbeno povjerenstvo činili su Željko Brkanović, Krešimir Seletković, Branimir Pofuk, Zlatko Madžar i Goran Merčep. Nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup i bon u iznosu 15.000 kuna Hypo banke dobila je violinistica Dunja Bontek, a nagradu Grada Samobora u iznosu 10.000 kuna za izvedbu djela hrvatskog autora pijanistica Jelena Pavić. Na večeri pobjednika nastupila je prošlogodišnja laureatkinja Petra Kušan, uz pratnju Danijela Detonija, Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem Berislava Šipuša, a na programu je bila praizvedba koncerta za violončelo, klavir i komorni orkestar Krešimira Seletkovića.

M.Š.

 
06.10.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Samoborskoj publici predstavio se Ansambl Cellomania, pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja

Fino stanje duha i uha

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Samoborskoj publici predstavio se Ansambl Cellomania, pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja

U franjevačkoj crkvi održan je 4. listopada predzadnji koncert na kojem se festivalskoj publici predstavio Ansambl Cellomania, kojeg sačinjavaju Karmen Pečar, Zita Varga, Marie Spaemann, Kristaps Bergs, Tilen Artač, Bas Jongen, Smiljan Mrčela, Lana Beraković, Alja Mandić, Petra Kušan, Katja Melnikov i Valter Dešpalj, koji je i umjetnički voditelj. Za ovu prigodu pripremili su program koji su započeli Koncertom u g-molu Antonia Vivaldija u obradi Valtera Dešpalja, sa solisticama Karmen Pečar i Zitom Varga. Slijedile su Schubertove skladbe Andante sostenuto, iz 21. sonate u B-duru, Marche Militaire D 733 za glasovir četveroručno (obrada V. Dešpalj) i Marche Hongroise, D 818 za glasovir četveroručno (obrada V. Dešpalj), da bi prvi dio koncerta okončali s Polonaise de concert, op. 14 za violončelo i glasovir Davida Poppera.

U drugom dijelu slijedilo je Milonga para Jorge Luis Borges Igora Kuljerića, Suite Miniature za oktet violončela Alana Shulmana, potom La cathédrale engloutie, I. knjiga, preludij br. 10 za glasovir (obrada R. Leopold) Claudea Debussya, da bi izvrstan samoborski koncert Cellomania i maestro Valter Dešpalj zaključili Obrednim plesom vatre iz baleta Ljubav čarobnica Manuela de Fallae, uz dugotrajan pljesak publike.

Ansambl Cellomania je svojevrsni pokret kojega je 1991. potakao istaknuti hrvatski violončelist Valter Dešpalj i koji, prema njegovim riječima, odražava "fino stanje duha i uha kada se mladi violončelisti okupljaju kako bi se predali zadovoljstvu skupnog muziciranja i umjetničkog druženja". Takvo zadovoljstvo Ansambl je podijelio puno puta s publikom u Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, Grazu, Beču, Moskvi i u drugim kulturnim sredinama. Njihovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama 2000., 2003. i 2005. podigli su na noge festivalske goste. Izraze divljenja ansamblu je uputio i Georg Faust, voditelj glasovita ansambla 12 violončelista Berlinske filharmonije. Članovi Ansambla Cellomania mahom su studenti Valtera Dešpalja iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, a nekolicina njih laureati su značajnih međunarodnih natjecanja. Osobito zapaženi bili su njihovi koncerti s dvojicom velikih svjetskih glazbenika, violončelistima Mischom Maiskym i Borisom Pergamenšikovim.

M.Š.

 

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncertom udaraljkašice Ivane Bilić & friends završila 33. Samoborske glazbena jesen

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Samoborskoj publici predstavio se Ansambl Cellomania, pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002