03.02.2008.

U Otvorenoj galeriji u Starogradskoj ulici do 15. veljače izlaže Maja Cipek

Svečanost vizualne komunikacije

U Otvorenoj galeriji u Starogradskoj ulici do 15. veljače izlaže Maja Cipek

Već ulazak u zamračenu prostoriju, osvjetljenu tek plavim UV zrakama, označavao je ulazak u jedan posve drugi svijet i na jednu posve drugačiju izložbu od onih uobičajenih, izložbu koja oduševljava i dugo ostaje u sjećanju. Svaki dio slike pod drugačijim kutom mijenja percepciju. Uočili su to brojni posjetitelji na otvorenju izložbe u Starogradskoj 12, koju je uz asistenciju ravnatelja Samoborskog muzeja Miroslava Milonjića i voditelja Otvorene galerije Andreja Lapainea otvorila sama umjetnica, naša sugrađanka Maja Cipek.

Kako ne bismo nešto pogrešno napisali ili krivo protumačili, poslužit ćemo se ovaj put i predgovorom koji je u katalogu napisao prof. Josip Dujmović, a koji je napisano još dodatno obogatio novim terminima i zamjećivanjima na otvorenju izložbe, rekavši da je to svečanost vizualne komunikacije. Dakle, prof. Dujmović ističe da je mlada umjetnica sklona istraživanju, kako osobne duhovnosti tako i života koji nastaje na tijelu slike. Prvotno ishodište je integralni krug računala dominantnog sredstva današnjice, no autorica je svjesna da računalo može... sve i ništa... stoga mu je nužno udahnuti dušu. Autorica to postiže isprepletanjem raznobojnih likova linearno geometrijski poredanih poput računalnih integralnih krugova između kojih praznine mogu bivati biološke koloidne otopine u kojima osmoski tlak prenosi misao i stvara identitet bića, kao i posebitost Majinih slika. Kako bi se kod gledatelja pobudile i druge asocijacije, autorica se poslužila tehnikom koja je saživjela u teatru pod nazivom Crno kazalište. Glumci u kazalištu bili su odjeveni u crne plišane kute, a samo su rekviziti potrebni za predstavu i scenografija bili oslikani reflektirajućim bojama. Dakako da su prizori tih predstava stvarali potpuno nove iluzije, baš kao i djela Maje Cipek, napisao je, između ostalog, prof. Dujmović.

Inače, mlada samoborska umjetnica Maja Cipek diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Sudjelovala je na nekoliko skupnih, imala 5 samostalnih izložbi, a već je osvojila i nekoliko međnarodnih i domaćih nagrada.

Mato Šipuš

 
03.02.2008.

U knjižnici predstavljena knjiga poezije Moje niti Ivana Dujmovića

Tragač za skrivenom ljepotom

U knjižnici predstavljena knjiga poezije Moje niti Ivana Dujmovića

Samoborska knjižnica u srijedu, 23. siječnja, bila je mjesto predstavljanja knjige Moje niti Ivana Dujmovića. Riječ je o zbirci poezije koja je izdana u nakladi samoborskog ogranka Matice hrvatske, a pod uredništvom Zorana Perovića. Na samom predstavljanju knjige o knjizi su govorili upravo urednik te Vlado Pandžić, a stihove Ivana Dujmovića s brojnim okupljenima podijelili su Vlasta Mažuranić i Marinko Španović. Ukupnom ugodnom dojmu s predstavljanja knjige poezije doprinijeli su i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić svojim glazbenim programom.

- Stihovi Ivana Dujmovića, za nešto upućenije poznavatelje njegove biografije, mogu se čitati i kao uzbudljivo štivo nekog romana. No, to im nije svrha. Svrha poezije ovog pjesnika leži u njemu samom: ispreplićući svoje niti pjesnik Dujmović kroz svoju vlastitu nesavršenost, kroz svoju intimu i osamljenost traži skrivenu ljepotu, traži odgovore na mnoga pitanja, traži put ka boljem, ka spoznaji i istini, tražeći samoga sebe. I, što je najbolje, mnogo od onoga što traži u stihovima i pronalazi – napisao je Zoran Perović u predgovoru knjige Ivana Dujmovića, velikog hrvatskog domoljuba, intelektualca, bivšeg političkog osuđenika i zastupnika u prvim danima Hrvatskog sabora te pjesnika koji je svoju poetsku srž ugradio u Moje niti.

K.S.

 
03.02.2008.

Sve što je potrebno za bolje poznavanje Žumberka nalazi se u Žumberačkom krijesu

Svjetlo ponovno obasjalo Žumberčane

Sve što je potrebno za bolje poznavanje Žumberka nalazi se u Žumberačkom krijesu

Krijes je ponovno zapaljen i njegovo svjetlo obasjalo je Žumberčane. I ne samo njih, već sve istinske zaljubljenike i prijatelje tog prelijepog, ali i zapostavljenog dijela naše domovine i samoborske okolice. Srećom, još uvijek su u njemu ponosni ljudi koji ne dopuštaju da se taj krijes ugasi, već, što više, da njegovo svjetlo i toplina privuku ljude dobronamjernike. Bilo na kratki posjet, bilo da se trajnije odluče ostati, jer žumberačka je duša velika, kao i prostranstvo tog kraja.

Eto, spomen Žumberka kao da otvara i začepljene lirske kanale kod ovog novinara, opterećenog izvješćima vezanima uz politiku i sve ono što se uz nju veže te je odlučio bar na trenutak iskočiti iz tračnica uobičajenog izvještavanja s nekog događanja. No, kako bi informacija bila potpuna i jasna, ipak je red vratiti se u te tračnice, ma kako trenutak predstavljanja novog broja Žumberačkog krijesa za 2008. godinu bio lirski inspirativan.

To novo izdanje predstavljeno je u Samoborskom muzeju te je stoga uvodne pozdrave uputio ravnatelj te ustanove Miroslav Milonjić, a potom je sve nazočne pozdravila i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, i u ime također nazočnog gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca. Slijedio je povratak u prošlost, jer je mr. Nikola Nino Kekić, rektor grkokatoličkog sjemeništa i urednik izdanja, govorio ne samo o ljudima koji su 31 godinu predano radili na izdavanju Žumberačkog krijesa, nego i o povijesti sveučilišta i grkokatoličkog sjemeništa te o ostalim hrvatskim listovima i spomenicama koji su prethodili Krijesu. Izlaze tako Žumberačke novine i Glas Žumberka, da bi od 1978. godine i Žumberački krijes ugledao svjetlo dana, a njegovi su pokretači bili Ivan Pavković i prečasni Mile Vranešić.

Magistar Kekić je naglasio drugačiju koncepciju koju je uveo Krijes pa su tako na prvom mjestu događaji važni za cijelu crkvu, onda događanja u crkvi u Hrvata, da bi se potom posvetilo i zbivanjima u župama. Bilježile su se sve velike obljetnice, gospodarske prilike, djelovanje eko društva i Parka prirode...

O sadržaju ovogodišnjeg Žumberačkog krijesa govorio je potom dekan Vlado Bogdan, župnik župe svete Anastazije u Samoboru, naglasivši važnost knjige i katoličke štampe, osobito u mladih. Iz sadržaja je izdvojio stranice koje govore o životu crkve u godini sv. Pavla, o međuobrednim odnosima i kanonskim zakonicima, o svecima katoličke crkve te, naravno, o aktualnim događanjima u pojedinim župama i ljepotama tog kraja.

Domaćin predstavljanja, prečasni Mile Vranešić, predstavio je još dva nazočna gosta, predsjednika Ekološkog društva Žumberak Josipa Šintića i pročelnika za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslava Pilka, koji je rekao da je projekt turističke transverzale od Bregane do Sošica dobio podršku Europske komisije, ali ne i financijska sredstva iz Phare programa, ali da će se poduzeti sve kako bi taj projekt vrijedan oko 10 milijuna kuna oživio. Predstavljanje je organizirao Žumberački vikarijat Križevačke eparhije, a osobito su zanimanje na kraju svečanosti pobudili originalni proizvodi obitelji Grujić, kao i ostali specijaliteti koji su se našli na stolu.

Mato Šipuš

 

U Otvorenoj galeriji u Starogradskoj ulici do 15. veljače izlaže Maja Cipek

U knjižnici predstavljena knjiga poezije Moje niti Ivana Dujmovića

Sve što je potrebno za bolje poznavanje Žumberka nalazi se u Žumberačkom krijesu

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002