04.06.2008.

10. pjesnički susreti djece samoborskog kraja

Jana Urbanc, ni kriva ni dužna, pobijedila!

10. pjesnički susreti djece samoborskog kraja

Pjesma Ni kriv niti dužen, mlade pjesnikinje Jane Urbanc proglašena je najboljom pjesmom 10. pjesničkih susreta djece samoborskog kraja. Jana je učenica petog razreda Osnovne škole Samobor, a njen mentor je Joža Prudeus.

Drugo mjesto zauzeli su Marko Škiljan i njegova voditeljica Biserka Mihalina iz OŠ Rude s pjesmom Pradejdek, dok je treću nagradu osvojila Lucija Janković i njeni Črni berači.

Pred brojnom publikom koja ih je došla podržati, mladi su pjesnici u svojm prvim pjesničkim pokušajima pročitali svih dvadeset pjesama koje su ušle u uži izbor.

Za glazbeni predah pobrinule su se učenice Glazbene škole Ferdo Livadić, dok su mali glumci iz OŠ Samobor izveli veselu predstavu kojom su nas podsjetili da je domače još navek domače.

Budući da je ovo jubilarna godišnjica, ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković najavila je skoro tiskanje zbornika s najboljim radovima Pjesničkih susreta u posljednjih pet godina, a u kojem će se naći i pjesme s ovogodišnjeg susreta.

Maja Cvetković

FOTO: Ranka Novosel čita nagrađenu pjesmu

Ni kriv niti dužen

Išče baba kokotička

kriči i dozevlje.

Se je koke pobrojila

kokotička ni.

Kočjake spregledala,

na dreva poluknula,

vu blatu glibokom fertuna si zmazala.

- Gleč ga kam se handrast popel,

na krovu se špinči i vrti!

Hiti baba gori kamen,

ni ga zgodila.

Ščapom ga je štela stirat

Nivga pak dosegnula.

Zela lojtre,

na krov žišla,

z meklom ga je drapila.

Boga baba slabega vida

Na kle ga je zrušila.

Rezbil se v sto kamiček

Zemlan z krova kokotiček.

 
04.06.2008.

Završni koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

Zaslužili odmor

Završni koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

U srijedu, 4. lipnja, u franjevačkoj crkvi Marijinog uznesenja u Samoboru održan je završni koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor. I ove godine učenici i njihovi nastavnici pripremili su za kraj školske godine program kojim su javnosti predstavili komorne i skupne školske ansamble i njihovu radost zajedničkog muziciranja.

Na koncertu su nastupili: Dječji i Ženski zbor GŠ pod ravnanjem triju dirigentica, učenica 3. razreda srednje škole teorijskog odjela – Tatjane Kobovac, Antonije Petrić i Sare Glojnarić (pripremila prof. Tatjana Gaćeša), zatim Komorni sastav harmonika u sastavu: Matija Mataušić, Matijas Bišćan, Kruno Babojelić i Marko Koren (pripremila prof. Marina Flanjak), Duo violončela u sastavu: Jelena Šarić, 3. sr. i Josipa Maršić, 1. sr. (pripremio prof. Branimir Hutterer), Komorni duo brač – gitara u sastavu Maksimilijan Borić, brač, 2. sr. i Tomislav Smolčić, gitara, 2. sr. (pripremila prof. Ivana Trogrlić).

Slijedili su nastupi triju orkestara GŠ: Puhačkog orkestra (pripremio i dirigirao prof. Tomislav Žužak) te Mlađeg i Starijeg gudačkog orkestra (pripremio i dirigirao prof. Vjekoslav Fresl). Koncert je zaokružio nastup Ansambla tambura GŠ (pripremio i dirigirao prof. Dražen Varga) uz sudjelovanje sopranistice prof. Branke Cvetković, koji su, između ostalog, izveli skladbu Adalberta Markovića Tambure u srcu. Valja spomenuti da je ova skladba dio iz tamburaškog programa koji je ovaj ansambl voditelja prof. Dražena Varge izveo 21. svibnja na ovogodišnjem 31. festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku – Duboševici i dobio Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića.

Mnogobrojna publika nagradila je sve mlade izvođače pljeskom i ispratila ih tako na zasluženi odmor do sljedećih koncertnih susreta iduće školske godine.

Tatjana Gaćeša

FOTO: Puhački orkestar GŠ Ferdo Livadić

 
04.06.2008.

U Samoborskom muzeju nastupili su studenti pjevanja Muzičke akademije

Nisu došli zadnji put

U Samoborskom muzeju nastupili su studenti pjevanja Muzičke akademije

Iako se kalendarski, a i klimatološki, sve više približavamo ljetu, koncertna sezona u Samoborskom muzeju ne sustaje.

U nedjelju 1. lipnja naši su muzealci ugostili četiri studentice i jednog studenta Odsjeka za pjevanje zagrebačke Muzičke akademije, sve iz klase prof. Mire Zidarić Orešković.

Bila je to prigoda za procjenu aktualnih dosega mladih umjetnika, a za samoborski su nastup izabrali djela Scarlattija, Durantea, Händela, Bacha, Schuberta, Rahmanjinova, Gotovca, Rodriga, Zajca, Brahmsa, Mozarta...

Za klavirom ih je pratio Mario Čopor, a ono što se tog nedjeljnog prijepodneva čulo u Samoborskom muzeju, jamči da ćemo mlade umjetnike opet ugostiti u našoj sredini.

R.Š.

 
04.06.2008.

Ravnatelji svjetskih muzeja, članica ICDAD-a, boravili u Samoboru

Oduševljeni porculanom

Ravnatelji svjetskih muzeja, članica ICDAD-a, boravili u Samoboru

Samobor je ugostio ugledne stručnjake i ravnatelje muzeja koji su se okupili na godišnjoj međunarodnoj konferenciji ICDAD-a. To je komitet za dekorativnu umjetnost i dizajn koji djeluje u sklopu Svjetske muzejske organizacije (ICOM). Godišnja međunarodna konferencija ICDAD-a po prvi put se održava u Hrvatskoj od 4. do 9. lipnja, a nakon svečanog otvorenja u Muzeju za umjetnost i obrt, 30-ak uglednih muzealaca stiglo je prvog dana rada u večernjim satima u naš grad, predvođeni ravnateljem Muzeja za umjetnost i obrt Miroslavom Gašparovićem i predsjednikom ICDAD-a dr. Rainaldom Franzom. Prvo ih je u gradskog vijećnici dočekalo izaslanstvo Grada koje su činili zamjenici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Masten, pročelnik za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek te vlasnik Foto galerije Lang Želimir Koščević i vlasnik prvog privatnog muzeja u Hrvatskoj Veljko Marton.

Goste iz cijele Europe pozdravila je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, istaknuvši da se u svojoj dugoj povijesti Samobor razvio i kao grad kulture. Dobrodošlicu su im poželjeli Želimir Koščević, kao i Veljko Marton, čiji su muzej gosti posjetili i s velikim zanimanjem razgledali zbirku porculana.

Sudionici međunarodne konferencije ICDAD-a (ponajviše su to ravnatelji prestižnih svjetskih muzeja primijenjenih umjetnosti i dizajna) do 9. lipnja posjetit će Gornju Stubicu, Trakošćan i Varaždin te Zadar, Šibenik, Split, Naronu i Trogir.

M.Š.

 

10. pjesnički susreti djece samoborskog kraja

Završni koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

U Samoborskom muzeju nastupili su studenti pjevanja Muzičke akademije

Ravnatelji svjetskih muzeja, članica ICDAD-a, boravili u Samoboru

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002