08.03.2008.

U Galeriji Prica nastupio Kvartet Čajkovski

Klasici u izvedbi ruskih virtuoza

U Galeriji Prica nastupio Kvartet Čajkovski

U srijedu, 5. ožujka, Lev Maslovsky - violina, Zakhar Malakhov - violina, Sergey Baturin - viola, Kirill Rodin - violončelo doputovali su u Samobor te, naravno, od prve osvojili publiku u Galeriji Prica. Samoborci, kao i uvijek, nisu propustili priliku nazočiti ovako velikom i značajnom gostovanju ruskih virtuoza. Izvođena su djela Mozarta, Beethovena i Čajkovskog, skladana za gudače kvartete.

Kvartet Čajkovski osnovan je 1975. i iste godine pobijedio je na Međunarodnom festivalu Béla Bartók u Budimpešti. Tada su mladi glazbenici, tadašnji diplomanti Moskovskog konzervatorija, svježim i virtuoznim nastupom osvojili simpatije publike i žirija. 1985. ponovno se udružuju i osnivaju sastav kao profesionalno glazbeno tijelo. U vrlo kratko vrijeme Kvartet Čajkovski postaje jedan od vodećih komornih sastava u Rusiji. Ubrzo je slijedio uspjeh i na međunarodnoj razini pobjedom na natjecanju Bucchi u Rimu.

T.M.

 
08.03.2008.

Na koncertu iz Ciklusa Virtuoso slušali smo Brahmsa

Taman za kišnu večer

Na koncertu iz Ciklusa Virtuoso slušali smo Brahmsa

U Ciklusu koncerata u Galeriji Prica Pučkog otvorenog učilišta Samobor 7. ožujka nastupio je trio u sastavu Tihomir Bokun, klarinet; Giacomo Gaudenzi, violončelo i Dalibor Mateša, klavir.

Te kišne ožujske večeri na programu su bila djela Johannesa Brahmsa: Sonata za klarinet i klavir u f-molu, Sonata za violončelo i klavir u e-molu te Trio za klarinet, violončelo i klavir u A-molu.

T.M.

 
08.03.2008.

Održana županijska smotra Lidrano kojoj je domaćin bila Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Samobora i OŠ Milana Langa iz Bregane

Etuš Times, Iskrice, Ljubimci i pojedinci prema državnom

Održana županijska smotra Lidrano kojoj je domaćin bila Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Samobora i OŠ Milana Langa iz Bregane

Brojni učenici osnovnih i srednjih škola, kao i njihovi mentori, okupili su se 5. ožujka u Samoboru kako bi još jednom pokazali što znaju i umiju u literarnom, dramsko-scenskom i novinarskom stvaralaštvu. Okupila su se i stručna povjerenstva, jer je trebalo donijeti sud tko je bolji od ostalih i tko će otići korak dalje - prema državnom natjecanju koje će od 20. do 26. travnja biti održano u Dubrovniku.

Osnovna škola Milana Langa iz Bregane bila je domaćin županijskoj smotri ovogodišnjeg Lidrana za osnovne škole Zagrebačke županije. Kandidati za Državnu smotru u Dubrovniku sa samoborskog područja su u dramsko – scenskoj kategoriji učenici 4. razreda područne škole iz Noršić Sela s predstavom Ljubimci (mentorica Željka Skendrović), Dorotea Burić iz 6.e razreda OŠ Sveta Nedjelja ide dalje u novinarskom stvaralaštvu s radom Nasilnici moraju na odvikavanje (mentorica Mara Jularić), dok je u kategoriji literarnog izraza predložena pjesma Štagel učenika 8.b razreda OŠ Samobor Borne Banjedvorca (mentorica Jadranka Minić). Iskrice Osnovne škole Samobor dobile su pozitivnu ocjenu povjerenstva u kategoriji školskih listova (urednica Iva Jurčić, mentorica Marijana Tkalčić Rakić) te su, također, kandidat za travanjsku dubrovačku državnu smotru.

Iako nisu imala lagan zadatak, stručna su povjerenstva za stvaralaštvo učenika srednjih škola morala donijeti odluke i u samoborskoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša. U kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva, u oštroj konkurenciji, nastupu na državnom natjecanju prema sudu izbornice Stephanie Jamnicky i povjerenstva mogu se nadati Jelena Mihmić, učenica samoborskog ETUŠ-a s izvedbom Annabel Lee Edgara Allana Poea (mentorica Đurđica Silvija Ščrbak), kao i dva skupna nastupa - Sheakespeare na način 2.b učenika Srednje škole iz Ivanić Grada i ulomak iz mjuzikla Briljantin koji su izveli učenici Srednje škole iz Zaprešića. Oni još moraju pričekati konačnu odluku, jer se uzimaju u obzir rezultati iz četiri županije. Sa samoborskog područja dalje je prošao i ETUŠ Times urednica Ivane Rož i Valentine Vuković iz samoborske Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole (mentorica Đurđica Silvija Ščrbak), uz školske listove Ban iz Srednje škole Zaprešić i Marteen iz Srednje škole Dugo Selo.

M.Š.

 
08.03.2008.

5 godina rada Amaterskog kazališta POU Samobor

I onda se to dogodilo - opet

5 godina rada Amaterskog kazališta POU Samobor

Dvorana Hrvatskog doma u Samoboru je 28. veljače bila ispunjena publikom različite dobi koji su, ponukani intrigantnim plakatom polijepljenim diljem grada, poželjeli pogledati najavljeni uradak - I onda se to dogodilo. Ako je netko i pomislio da mu naslov zvuči nekako poznato ne bi pogriješio, jer se radi o istoimenoj predstavi koja je prije pet godina već igrala u Samoboru. Kada se krajem rujna 2002. godine okupila grupica većinom samoborskih srednjoškolaca koje je zainteresirao poziv za osnivanje amaterskog kazališta u Samoboru, vjerojatno nisu očekivali da će većina njih u godinama koje slijede, godinama u kojima su odrastali, završavali škole, upisivali fakultete, ipak i dalje željeti i imati interes za jedan od svojih najdražih hobija - ljubav prema amaterskoj glumi.

Tako se može ta jesen i odrediti kao službeni početak rada Amaterskog kazališta koje djeluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Samobor i pod paskom voditelja dramske skupine Miroslava Burića. Svoje prvo dramsko predstavljanje Amatersko kazalište imalo je sredinom ožujka 2003. u samoborskoj kino-dvorani, a radilo se o svojevrsnoj stilskoj vježbi naziva I onda se to dogodilo, koju je na scenu postavio Miroslav Burić, koji je također i napisao njezin tekst uz malu pomoć nekih članova. Predstava je postigla zapažen uspjeh, a zahvaljujući svojoj kvaliteti odvela je kazalište te godine i na 43. festival hrvatskih kazališnih amatera.

Nakon odlično prihvaćenog prvijenca, sljedećih sezona uslijedile su i nove predstave - Bubble gum, Zona Hamleta, Kaj ćeš više u životu - prvi dramski tekstovi neafirmiranog autora i potpisnika ovih redova, koje je Burić također postavio na pozornicu. Samoborska publika je sa zanimanjem i dobrim kritikama prihvaćala svaki naš novi uradak, znala prepoznati naš trud, dovitljivu režiju, duhovite priče, zanimljivu scenografiju i puno drugih sitnica koje čine svaku predstavu dopadljivom.

Svake godine smo sudjelovali s novom predstavom na smotri kazališnih amatera, a nerijetko bili i okićeni pokojom nagradom za glumu ili režiju. Osim nastupanja po gradovima Zagrebačke županije, kao što su Zelina, Velika Gorica, Buševec, Jastrebarsko, Križ... vrijedi spomenuti da smo gostovali s našom prvom predstavom ujesen 2003. na Kelemenovim danima u Podravskoj Slatini kao predstavnik Hrvatskog sabora kulture, a dvije godine kasnije s dramom Zona Hamleta u Starom Gradu na Hvaru.

Od samog osnivanja Amaterskog kazališta do danas kroz našu dramsku skupinu prodefiliralo je 15 članova, neki od njih se zadržavajući sezonu ili dvije, a većina nas je tamo od prvog dana. Osim Miroslava Burića, to su bili i Ljiljana Matejčić, Dijana Filipović, Mateja Librić, Josipa Kovačević, Vedran Bokor, Maja Ivčić, Željka Širanović, Jasmina Marić, Vjekoslav Leonard Prčić, Aleksandra Keresman, Zdenka Matijaščić, Branka Cvetković, Antonio Kobaš, Matija Prahin, Daniel Cvetković i Ines Ibrišević.

Krajem prošle godine došlo je do osnivanja i mlađe dramske skupine koju također vodi Burić, a koja je, ojačana nekim starijim članovima, odlučila u takvoj postavi obnoviti našu prvu uspješnicu - I onda se to dogodilo. Samoborska publika je posljednjeg četvrtka u veljači prisustvovala ovoj staroj-novoj premijeri u samoborskoj kino-dvorani nagrađujući burnim aplauzom nastup samoborskih srednjoškolaca, novih glumačkih amaterskih nada. Radi se o Ivi Hržić, Danijelu Župančiću, Valentini Ratešić, Janu Novoselu, Ivani Honomihl, Petri Kolarec i Aniti Librić koji su, potpomognuti glumačkom potporom Branke Cvetković, Daniela Cvetkovića, Ines Ibrišević i Antonija Kobaša, na pozornici prikazali široku paletu likova prisutnih u jednom razredu za vrijeme dosadnog sata hrvatskog jezika, koji pokušavaju objasniti uzroke jednog događaja, ali ga opisujući kroz prizmu subjektivnosti. Njihova izvedba djeluje ponešto drugačije, ali i zaokruženije, za razliku od našeg debija, a njezina uspješna premijera je dokaz da neke teme ne mogu tako brzo zastarjeti i da još uvijek mogu, zahvaljujući i novoj generacijskoj krvi, zabaviti posjetitelje. Za očekivati je da će ova obnovljena predstava pobuđivati interes publike i nadalje, a za nadati se da će Amatersko kazalište POU Samobor, odnosno njezini stariji članovi i sami uskoro, u mjesecima što slijede, javnosti podastrijeti svoju novu, dugoočekivanu predstavu.

Vedran Bokor

 
08.03.2008.

U Turističkom uredu Zagrebačke županije otvorena je izložba slika pod nazivom Akvareli na skeli

Slike spojile obale

U Turističkom uredu Zagrebačke županije otvorena je izložba slika pod nazivom Akvareli na skeli

U Turističkom uredu Zagrebačke županije otvorena je 4. ožujka izložba slika Udruge likovnih umjetnika Samobora i Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić pod nazivom Akvareli na skeli.

Rezultat je to likovne kolonije koja je 9. lipnja 2007. godine spojila likovne umjetnike Zaprešića i Samobora te time pokazala da Sava ne razdvaja već spaja dva susjedna grada.

Građani Samobora i Zaprešića od davnina dijele zajedničku sudbinu na lijevoj i desnoj obali Save pokušavajući na sve načine približiti jednu obalu drugoj. Kao dokaz i povijesno svjedočanstvo ostalo je nekoliko skela na Savi.

U prijepodnevnim satima tog lijepog lipanjskog dana umjetnici su se našli svaki na svojoj obali Save, pripremili za rad i krenuli u razmjenu putem skele slikajući atmosferu, utiske i doživljaje.

Akvarel je dah radosti druženja vode i boje u opojnosti nepromjenjive bjeline papira. Nanosi akvarelne boje tvore prozirni potezi i mokre mrlje koje nastaju spontanim gibanjem kista u vodi na papiru. Slikanje izravno u prirodi nudi neporednost i spontanost kakva nije moguća u četiri zida atelijera. Kroz rad i druženje umjetnici su razmijenili svoja iskustva i vještine te potaknuli širu javnost na razmišljanje o vodi koja razdvaja i spaja dva grada.

Izložbu je otvorio voditelj Otvorene galerije Samoborskog muzeja Andrej Lapaine, a otvorenju su prisustvovali Irena Podvorac, predsjednica Udruge likovnih umjetnika Samobor, Irena Škrinjar, predsjednica Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, Miroslav Milonjić, ravnatelj Samoborskog muzeja, Morena Želle, arheolog PP Žumberak-Samoborsko gorje i predsjednik TZ Zagrebačke Županije Vlado Horina.

S.S.

 

U Galeriji Prica nastupio Kvartet Čajkovski

Na koncertu iz Ciklusa Virtuoso slušali smo Brahmsa

Održana županijska smotra Lidrano kojoj je domaćin bila Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Samobora i OŠ Milana Langa iz Bregane

5 godina rada Amaterskog kazališta POU Samobor

U Turističkom uredu Zagrebačke županije otvorena je izložba slika pod nazivom Akvareli na skeli

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002