30.06.2008.

Diplomski koncert tenora Domagoja Dorotića

Samoborski ponos u Mimari

Diplomski koncert tenora Domagoja Dorotića

U Muzeju Mimara održan je 26. lipnja diplomski koncert mladog samoborskog tenora Domagoja Dorotića.

U prekrasnom ozračju elitnog zagrebačkog prostora Dorotić je iskazao svu ponoću i zrelost svog glazbenog dara i oduševio brojnu publiku. Među njima je bio i velik broj Samoboraca, čiji je dolazak organizirala neumorna Đurđa Vuković, pa je raspoloženje u znatnoj mjeri bilo samoborski "obojano".

R.Š.

Domagoj Dorotić rođen je 1979. u Brežicama. Glazbenu je naobrazbu započeo kao trubač u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, a srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu na Glazbenom učilištu Elly Bašić. U vrijeme pohađanja privatnih satova iz solo pjevanja postao je članom Zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a 2004. upisao je studij solo pjevanja u klasi prof. Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je prvih i drugih nagrada na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima učenika i studenata glazbe.

 
30.06.2008.

HPD Jeka održala svečani koncert i promociju knjige

Glazbenost, ljepota, rodoljublje...

HPD Jeka održala svečani koncert i promociju knjige

Previše je sadržaja ponudila predivna ljetna večer, 27. lipnja, u Hrvatskom domu u Samoboru, a da bi se mogla izraziti i u cijelosti pojmiti pod službenim nazivom – Svečani koncert i promocija knjige Za dom i roda čast pjevat nam je slast, Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Samoboru autora maestra Josipa degl' Ivellia.

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatskoga doma u dva i pol sata programa našeg, u samoborskoj kulturnoj javnosti (a i šire), sve nezaobilaznijeg Hrvatskog pjevačkog društva Jeka doista se moglo čuti, vidjeti, naučiti i uživati.

Uz sjaj novih "oprava" ženskog dijela društva, gromoglasno geslo i najavu našeg voditelja, profesionalnog i nama svima dobro poznatog Drage Celizića, uplovili smo u čaroliju ljetne noći koja je Samobor parala olujom i pljuskom, a Hrvatski dom ispunjala divotom stogodišnjih glazbenih djela otkrivenih u arhivima Jeke, muzejâ, privatnih kuća..., a na svjetlo dana iznešenih neobičnim darom, ustrajnošću i predanošću, hrvatskoj javnosti već poznatog, maestra Josipa degl' Ivellia.

Jeka nas je i ovaj put ugodno iznenadila novim repertoarom (paradoksalno je da su neka djela izvođena zadnji puta prije više desetljeća, a neka i prije stotinu godina), uvježbanošću i skladom glasova. Pokazala se dostojnim partnerom gostinskom pjevačkom društvu Emil Cossetto iz Zagreba i izvrsnim domaćinom.

Uz koncert, a kako nam je u svom pozdravnom govoru naznačila predsjednica društva Jasna Jankavić, nazočili smo i povijesnom trenutku izdanja knjige maestra Josipa degl' Ivellia koja nam je na svjetlo dana, uz organizacijsku, financijsku i svaku drugu pomoć HPD Jeka, donijela stotinu četrdeset i četiri godine povijesti pjevačkog društva i izbor djela posvećenih društvu tokom njegove povijesti, uređenih, harmoniziranih i tiskanih za suvremeno izvođenje. (Upravo u tom dijelu knjige možemo iščitavati zmajski duh našeg autora predanog povijesti, ali i stvaranju nove povijesti, kako samoborske, tako i hrvatske - otkriti, urediti, izvoditi!)

Izlaganja recenzenata, fra Izaka Špralje i prof. Zlatka Stahuljaka, ali i samog autora, na trenutke su svečani koncert pretvarale u seminar o povijesti, glazbi, muzičkim veličinama i "štiklecima" koji nam pomažu u otkrivanju stanja duha ono(ovo)dobnih Samoboraca.

U stručnosti izlaganja nije mimoiđena ni topla ljudska gesta zahvalnosti koja je na pozornicu dovela gospodina Zlatka Kamenjarina, jednog od autora pjesama posvećenih Samoboru i Jeki, a bila nagrađena toplim i dugim pljeskom publike.

Što nam preostaje reći nego veliko HVALA i u svoje biblioteke uvrstiti ovu iznimnu knjigu i tako odgovoriti izazovu koju je hrvatskoj i samoborskoj kulturnoj javnosti uputilo HPD Jeka i njezin dirigent, maestro Josip degl' Ivellio.

Stjepan Horvat

 
30.06.2008.

10. likovna kolonija u Stojdragi na Žumberku

Rezultati - u rujnu!

10. likovna kolonija u Stojdragi na Žumberku

Likovni odjel Matice hrvatske Ogranak Samobor 28. lipnja 2008. održao je svoju 10. likovnu koloniju u Stojdragi na Žumberku. Likovne kolonije se tradicionalno održavaju u lovačkoj kući LU Srna Samobor, a jedna je održana i na Budinjaku, u prostoru LU Vepar žumberački.

Susret umjetnika i njihovih gostiju počeo je u Samoboru, a nastavio se posjetom Uskočkom muzeju i crkvi sv. Jurja u Stojdragi. Nakon ugodnog razgovora sa župnikom Milom Vranešićem uslijedio je put do lovačke kuće gdje je Ranka Novosel, predsjednica Ogranka, pozdravila sudionike. Nakon kreativnog rada napravljena je mala izložba nastalih radova, popraćena opaskama likovnog kritičara Josipa Dujmovića, te dodjela zahvalnica i priznanja članovima Likovnog odjela i suradnicima.

Poslije dobrog ručka koji je pripremio domar lovačke kuće Ivica Zorko, koji je na većini kolonija bio naš domaćin, razrezana je i torta s kojom smo zasladili sve godine provedene u društvu lovaca.

Na kraju druženja likovnjaci su zahvalili samoborskim lovcima, Lovnom uredu Samobor, Lovačkom savezu Zagrebačke županije i Hrvatskom lovačkom savezu koji su u više navrata sponzorirali koloniju, a HLS je dosad bio domaćinom i dviju izložbi u svojoj galeriji u Zagrebu. Radovi nastali na 10. likovnoj koloniji bit će u rujnu izloženi u Gradskoj knjižnici Samobor.

Grozdana Korpar

voditeljica Likovnog odjela

Matice hrvatske Ogranak Samobor

 
30.06.2008.

U Gradskoj glazbi Samobor sve više visoko obrazovanih mladih glazbenika

Diplomirao alt saksofonist Ivor Reljić

U Gradskoj glazbi Samobor sve više visoko obrazovanih mladih glazbenika

Prvi alt saksofonist Gradske glazbe Samobor, Ivor Reljić predstavio se u utorak, 24. lipnja brojnim gostima, prijateljima i profesorima izvrsnim diplomskim koncertom u Zagrebu u dvorani F-5 Muzičke akademije u Frankopanskoj ulici. U ugodnom okruženju i u klimatiziranoj dvorani, odslušan je vrlo zahtjevan program u kojem je publika prepoznala velik uloženi trud i kvalitetnu izvedbu pa je, uz iskreni pljesak poslije svake izvedene skladbe, Ivor zadovoljno odlazio sa pozornice i ponovo se vraćao sve bolji i bolji. Reljić je diplomirao u klasi Dragana Sremeca, a klavirska pratnja za koncert bio mu je Ivan Batoš. Na programu su bila djela Erika Larssona, Paul Bonneaua, Raymond Gallois-Montburna i Edison Denisova.

Na kraju koncerta, predsjednica Gradske glazbe Samobor, Vesna Mihalinec predala mu je prekrasno aranžirani buket u obliku saksofona, poklon Društva. Članovi Glazbe u priličnom su se broju odazvali pozivu, stoga je i Gradska glazba otkazala nastup toga dana u Velikoj Gorici. A i dlanove nisu štedjeli!

Gradska glazba Samobor, sa 201 godinom najstarija u Hrvatskoj, u svojim redovima ima još kvalitetnih, visokoobrazovanih mladih ljudi. U prvom redu to je Željka Spinčić, koja je prošle godine diplomirala orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u orkestru Gradske glazbe Samobor svira klavijature. Marko Jerčinovič na udaraljkama diplomirao je fiziku na PMF-u i radi u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Gitarist Krsto Lalić diplomirao je sociologiju i kroatologiju, a tenorist Marko Grčić završio je studij elektrotehnike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Ove godine u Gradskoj glazbi očekuju još takvih članova: basist Ivan Dugandžić diplomirati će gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, flautistica Dina Vrkić završiti će studij južne slavistike i rumunjski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bubnjar Goran Mihalinec računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, a pjevač Predrag Tanasić Dado Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Nekoliko članova je pak pri kraju studija ili završavaju srednju glazbenu školu u Samoboru i uz sve to oni su članovi najuspješnijeg amaterskog puhačkog orkestra Zagrebačke županije u posljednje tri godine, koja je uz objavljeni dvostruki CD, prvi u povijesti Gradske glazbe Samobor, tri godine za redom uspješni sudionik državnih smotri i natjecanja.

Prilika za provjeru uvježbanosti članova Gradske glazbe Samobor ukazuje se ove sezone još samo jednom. Posljednji nastup prije zasluženog odmora biti će na Liburnija Jazz Festivalu u Opatiji, u subotu, 5. srpnja. Novu sezonu otvorit će pak nastup u nedjelju, 31. kolovoza, na Špancirfestu u Varaždinu.

I.H.

 
30.06.2008.

Održane završne produkcije POU Samobor

Mamili radosne osmijehe najbližih

Održane završne produkcije POU Samobor

U četvrtak, 19. lipnja, u dvorani Glazbene škole Ferdo Livadić u večernjim je satima održana završna produkcija Škole synthesizera. Izvodeći poznate melodije pod budnim okom svojeg učitelja Josipa Bošnjaka, polaznici ove škole izmamili su radosne osmijehe mama, tata, baka i djedova. U subotu, 21. lipnja, također u dvorani Glazbene škole, polaznici Moderne škole gitare zajedničkim su snagama pokazali što su sve učili tijekom školske godine. Njihova učiteljica gitare Vesna Faullend Heferer zadovoljno je koordinirala muziciranjem.

U nedjelju, 22. lipnja, u kino dvorani je održana završna produkcija Baletnog studija POU Samobor. Kao i svake godine male su balerine iskazale svo svoje umijeće tijekom jednosatne produkcije. I ove su nam godine u goste došle polaznice Baletnog studija Centra za kulturu Jastrebarsko u pratnji voditeljice Svetlane Lukić. Zadovoljni roditelji naših balerina doslovce su zatrpali Anu Glojnarić, umjetničku voditeljicu, baletnu pedagoginju i koreografkinju cvijećem i pohvalama nakon podjele diploma.

I.B.

 
30.06.2008.

Lutonjica Toporko na Festivalu bajki u Ogulinu

Uklopili se u bajkovito ozračje

Lutonjica Toporko na Festivalu bajki u Ogulinu

Lutkarsko kazališta Lutonjica Toporko nastupilo je u nedjelju, 15. lipnja, na Festivalu bajki u Ogulinu.

Ova višednevna lutkarska manifestacija motivirana činjenicom da je Ivana Brlić Mažuranić rođena upravo u Ogulinu, ugostila je samoborsko kazalište i pružila mogućnost domaćinima vidjeti zaista uspjelu predstavu Lutnjica Toporko i pet župančića pred prepunom Potjeh-scenom ogulinskoga centra za kulturu.

Entuzijastični domaćini pokazali su se kao zrela publika koja dobro poznaje djelo legendarne spisateljice te je predstava odigrana u motivirajućem okruženju grada i ljudi. Glazba, animacija i lutke u potpunosti su se uklopile u bajkovito ozračje ogulinskoga krajolika stvarajući tako podlogu za priču o sreći, ljubavi i pravdi.

Antun Pavlin

 

Diplomski koncert tenora Domagoja Dorotića

HPD Jeka održala svečani koncert i promociju knjige

10. likovna kolonija u Stojdragi na Žumberku

U Gradskoj glazbi Samobor sve više visoko obrazovanih mladih glazbenika

Održane završne produkcije POU Samobor

Lutonjica Toporko na Festivalu bajki u Ogulinu

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002