21.11.2008.

Predstavljena Pjesmarica samoborskih autora u izdanju ogranka Matice hrvatske Samobor

Popevke za dolazeće generacije

Predstavljena Pjesmarica samoborskih autora u izdanju ogranka Matice hrvatske Samobor

Koncertnom promocijom u samoborskoj kino dvorani u srijedu, 16. studenoga, predstavljena je Pjesmarica samoborskih autora, jedinstveno djelo ogranka Matice hrvatske Samobor, koje na 182 stranice luksuzno opremljene knjige i pratećem CD-u predstavlja uglazbljeno stvaralaštvo lokalnih autora u zadnjih nekoliko desetljeća. O kako opsežnom poslu je bila riječ posvjedočila je na samom početku promocije predsjednica ogranka Ana Ranka Novosel, istaknuvši kako je u ovom trogodišnjem projektu sudjelovalo 100-tinjak suradnika i to uglavnom na volonterskoj osnovi. Stoga se može reći da Pjesmarica samoborskih autora predstavlja veličanstven uspjeh samoborskog kulturnog amaterizma.

- Kao što je Langova knjiga, koju se kao Bibliju u Samoboru čita desetljećima, tako se nadamo da će i ovu Pjesmaricu na sličan način čitati generacije koje dolaze i koje će imati uvid u ono što se stvaralo na kraju 20. stoljeća i početku novog milenija – zaključila je Ranka Novosel zahvalivši pritom svima koji su pripomogli ostvarenju Pjesmarice.

Posebno istaknuto mjesto među brojnom ekipom koja stoji iza projekta ima Željko Bradić, glavni i izvršni urednik Pjesmarice. Kako je istaknuo u predgovoru knjizi, ovo je prvi put u povijesti Samobora da se izdaje pjesmarica samoborskih autora stihova nastalih u nekoliko zadnjih desetljeća, s tim da su i stihove također uglazbili uglavnom Samoborci. U Pjesmarici ih je sakupljeno i probrano 70-ak, podijeljenih u četiri tematske cjeline: prvu čine uglazbljeni stihovi sa susreta samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu, dugio dio Pjesmarice nosi naziv Popevke s razlogom, jer su pjesme inspirirane različitim temama i uz različite prigode, treći dio Samoborski motivi pjeva o ljepotama samoborskog kraja i različitim događanjima u Samoboru, a prepun je domoljubnih emocija i radosti življenja u Samoboru i okolici, dok su u četvrtom dijelu Pobožne misli, objavljene skladbe sa željom da se uživa čitajući i pjevajući ove pjesme.

Okupljene je ovom prilikom pozdravio i član Glavnog odbora Matice Hrvatske Đuro Vidmarović, istaknuvši kako ovo vrijedno djelo prelazi lokalne granice.

– Vaše djelo je i od nacionalnog značaja, vrijedan doprinos očuvanju kulturne baštine u ovo vrijeme globalizacije, kada je vrlo bitno ne zaboraviti naše korijene – poručio je Vidmarović te s ostalim posjetiteljima u ispunjenoj kino dvorani poslušao dio onoga što se nalazi u Pjesmarici i na pratećem CD-u.

Tako se, uz suvereno vođenje Vande Bartulice i Mislava Maroevića, u programu moglo uživati u razigranim nastupima Đurđice Pleše, Franje Sine Gluščića, Vlatke Burić, Ančice Bošnjak, Singrlica i Vokalnog ansambla Samoborke, a uz instrumentalnu pratnju i ovog puta savršeno uvježbanog Tamburaškog orkestra Ferdo Livadić pod ravnanjem Ane Marije Šimičić, Siniše Leopolda, Bojana Pogrmilovića, Željka Bradića i Tomislava Jozića.

Upravo potonji zaslužan je pak za digitalni dio projekta Pjesmarice. Kao izvršni producent pratećeg CD-a naziva Samobore divni, Tomislav Jozić je, u suradnji s dvojcem Bradić-Leopold, izabrao 21 pjesmu koje su snimljene u Glazbenom studiju Podmornica pod tonskom paskom Gorana Klisurića i Bernarda Mihalića. Snimljene pjesme izvedene su uz instrumentalnu pratnju dijela članova Tamburaškog društva Ferdo Livadić, Gumbelijume i Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, a otpjevali su ih, uz već spomenute izvođače koji su nastupili u kinu, još i Miroslav Živković, Dječji zbor Smješak, Vesna Hajdin, Maja Milek i Silvija Turk te Lana i Tomislav Novosel.

Sama promocija knjige ponudila je tako uvid u 13 samoborskih pjesama koje će, sada je sasvim sigurno, nastaviti živjeti još godinama nakon što sjećanje na promociju Pjesmarice samoborskih autora nestane, kao uostalom i čitava generacija koja je imala sreće živjeti u vrijeme kad je većina pjesama zapisanih u Pjesmarici nastala. A upravo to je i smisao Pjesmarice samoborskih autora, kao što reče Ana Ranka Novosel - stvoriti trajni zapis za generacije koje dolaze.

Kruno Solenički

Tko je zaslužan za što

Jezgru projekta izdavanja Pjesmarice samoborskih autora činio je Odbor za izdavanje, pod predsjedanjem Ane Ranke Novosel. Tajnik je bio Zoran Perović, a članovi Željko Bradić, Marica Jelenić, Tomislav Jozić, Ivanka Brekalo, Mirjana Dimnjaković, Vanda Bartulica, Grozdana Korpar i Jadranka Cvek. Glavni urednik Pjesmarice je Željko Bradić, izvršno uredništvo potpisuje Zoran Perović, koji je pak prijepis i obradu tekstova odradio s Ivom Markulinom. Notografiju je odradio Ivo Potočnik, grafički urednik izdanja je Boris Adamek, a ilustracije potpisuje Branimir Dorotić.

Posebne gošće promocije

Promocija Pjesmarice samoborskih autora imala je u sebi i dašak hrvatskog juga. S otoka Raba u Samobor je na promociju stigla Ženska klapa Sozal, koja je u rujnu nastupila i na rapskoj promociji knjige Barbatski zapisi Ane Ranke Novosel. Tada je palo obećanje o nastupu u Samoboru, koje je ispunjeno ovom prigodom. Pod umjetničkim vodstvom Miljenka Vidasa Kerija djevojke iz klape Sozal tako su izvele tri pjesme u kratkom intermezzu između pjesama samoborskih autora. Obećale su i ponoviti svoj nastup kad Samobor dobije pravu koncertnu dvoranu.

 
21.11.2008.

Održan koncert učenika Srednje glazbene škole Ferdo Livadić

Prva jesenja glazbena berba srednjoškolaca

Da je nova školska godina uistinu odmakla od početka, potvrdili su i učenici Srednje glazbene škole Ferdo Livadić na koncertu u Galeriji Prica 7. studenog. U jednosatnom programu predstavila su se samoborskoj publici već poznata, ali i neka nova imena. Među poznatima svakako treba spomenuti violončelisticu Jelenu Šarić, učenicu završnog razreda, kao i njenog mlađeg kolegu Mislava Brajkovića, učenika prvog razreda Srednje škole. Osim njega, po prvi puta su nastupili kao srednjoškolci još i flautistica Doroteja Lehpamer te pjevačica Matea Mužinić. Čuli smo još jednu pjevačicu - Mariju Blažek, a poslije nje i jedinu pijanisticu sa solističkom točkom na koncertu - Katarinu Prelec. Po prvi put na ovakvom koncertu nastupile su i harmonikašica Katarina Roščak te violinistica Eva Fauković.

Zanimljive su bile točke s komornim sastavima u kojima je zajednički nastupilo nekoliko učenika - u jednom sastavu bile su to flautistica Josipa Šer, klarinetistica Mia Vrkić i pijanistica Nina Opašić, a u drugom sastavu Maksimilijan Borić na braču uz gitarista Tomislava Smolčića. Na samom završetku koncerta nastupio je Filip Merčep na vibrafonu. Mnogi od ovih učenika nastupili su uz nezamjetnu, ali sigurnu podršku korepetitorica, profesorica Antonije Jelinčić, Tine Klak i Marijete Zdunić Knotek. Svaka pohvala učenicima i njihovim profesorima na trudu i ljubavi uloženima u pripremu ovog programa i posebna zahvala Pučkom otvorenom učilištu za ustupanje prekrasne dvorane Galerije mladim glazbenicima.

I.H.

 

Predstavljena Pjesmarica samoborskih autora u izdanju ogranka Matice hrvatske Samobor

Održan koncert učenika Srednje glazbene škole Ferdo Livadić

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002