15.12.2008.

U galeriji "Na štengama" DV Grigor Vitez iskrsnuli su zanimljivi radovi Nede Marović Turković

Nedine lutke iz mašte

U galeriji

Na veliko veselje djece i iznenađenje svih onih koji u ove predbožićne dane kroče stepenicama Dječjeg vrtića Grigor Vitez, u tamošnjoj galeriji popularno nazvanoj "Na štengama" iskrsle su zanimljive lutke Nede Marović Turković.

Samoborskoj publici poznata kao plesna pedagoginja i koreografkinja Plesne grupe Burka i kreativnih radionica ritmike i slobodnog plesa, Neda se ovim radom predstavlja kao kreatorica maštovitih krpenih lutaka. Lutke je počela izrađivati za svoju kćer i kao darove polaznicima radionica ritmike i slobodnog plesa.

Tako su nastali likovi čudnih kljunaša, gusjenica, papiga, medvjeda, plesačica, ali i poznatih poput Bagire i Moglia iz Knjige o džungli, Winnie Pooha, Popaja, Petra Pana i ostalih koje su djeca "za čudo" odmah prepoznala.

Iznošeni odjevni predmeti, komadići čipke, tila, vune, različite šare i teksture poslužili su u prikazivanju prepoznatljivosti i karakterizaciji likova. Uz sve ovo, djecu su lutke ipak najviše uzbudile svojom količinom, pa su uzvici i povici odzvanjali galerijom "Na štengama".

Izložbu možete pogledati do kraja siječnja 2009. u radno vrijeme vrtića.

M.J.

 
15.12.2008.

Adventski koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Vokali u adventskom duhu

Adventski koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

U nedjelju, 14. prosinca, u župnoj crkvi sv. Anastazije, Samobor, s početkom u 19 sati učenici Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor održali su prigodni Adventski koncert. Nastupili su: Mješoviti i Ženski komorni zbor Glazbene škole (dirigent: Tatjana Gaćeša, prof.) uz soliste – pjevače: Mariju Blažek, Maju Cipek, Lidiju Kedmenec, Mariju Maltarić, Mihaela Cipeka i Daniela Cvetkovića (klasa prof. Branke Cvetković).

Koncert, koji je u prvom redu bio posvećen vokalnoj klasičnoj glazbi u adventskom duhu, svojim instrumentalnim angažmanom obogatili su SaKS – Samoborski kvartet saksofona u sastavu: Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov (klasa prof. Tomislava Žužaka), violončelistica Jelena Šarić (klasa prof. Branimira Hutterera), te korepetitorice za klavirom i orguljama - prof. Tina Klak, te učenice Sara Glojnarić (klasa prof. Davora Lahnita) i Nina Opašić (klasa prof. Carmen Stepić). Program koji je obuhvaćao stilska razdoblja od srednjovjekovnog gregorijanskog korala (Ave Maria u izvedbi Ženske schole cantorum GŠ, op.a.), preko renesansnih skladatelja (Jan Kampanus Vodnansky i Michael Praetorius), baroknih solističkih i zborskih skladbi Johanna Sebastiana Bacha, klasično obojene Mise u F-duru nepoznatog skladatelja iz Osijeka (oko 1750. god.), skladatelja romantike (Charles Gounod, César Franck i Edward Elgar), do hrvatske glazbene tradicije u napjevima iz Citharae Octochordae iz 18. stoljeća, te skladbi Mate Lešćana i Albe Vidakovića, publika koja je crkvu ispunila do posljednjeg mjesta sa zanimanjem je pratila, a ovaj topao prijem župljana i njihovih gostiju Mješoviti zbor GŠ nagradio je s dva dodatka: obradom napjeva iz Citharae Octochorde: Zdravo Djevo čista, uz koji su mnogi u publici i zapjevali, te vedrom obradom spirituala I can tell the world, uz podršku publike pljeskom u ritmu ove poznate melodije. U sam tijek koncertnog programa uvodnim probranim riječima prisutne je duhovno pripremio vlč. Vlado Bogdan, a program je također zaokružio prigodnim porukama u kršćanskom duhu, vezanim uz 3. nedjelju Adventa, dolazak Betlehemskog svjetla mira, kao i pohvalama mladim angažiranim glazbenicima Glazbene škole.

Tatjana Gaćeša

 
15.12.2008.

FA Mladost i članovi mlađeg FA HKC Bunjevačko kolo iz Subotice najavili predstojeće blagdane

"Si skup lafku noč"

FA Mladost i članovi mlađeg FA HKC Bunjevačko kolo iz Subotice najavili predstojeće blagdane

Koncert Folklornog ansambla Mladost ponovo je oduševio Samoborce. U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u petak, 5. prosinca, Mladostaši su zajedno sa svojim gostima, članovima mlađeg folklornog ansambla Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice, najavili predstojeće blagdane.

Blagdan za oči i uši bilo je u stvari ono što se te večeri zbivalo na pozornici. U skoro dvosatnom programu izmjenjivali su se članovi dvaju dječjih i omladinskog ansambla FA Mladost te gosti iz Subotice. Vidjeli smo plesove iz Donje Letine, Baranje, Slavonije, Bilogore, Samobora, Murtera, Međimurja, te plesove Banata, Mađarske ženske igre i, naravno, plesove bunjevačkih Hrvata.

Oduševila je, kao i uvijek, visoka pjevačka, sviračka i plesačka razina domaćih izvođača, ovaj put upotpunjenih izvrsnim izvedbama gostiju. Bila je to i svojevrsna revija prekrasnih narodnih nošnji koje su obogatile visok umjetnički dojam cijelog koncerta.

Završna slika u kojoj je preko stotinu izvođača otpjevalo zajedničku pjesmu "Si skup lafku noč" nikoga nije ostavila ravnodušnim. Poželimo još mnogo ovakvih koncerata.

B.P.

 
15.12.2008.

Treći susret zborova mladih u župi Lug Samoborski

Koncert u novouređenoj crkvi

Zbor mladih Glas iz pustinje župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom organizira u nedjelju, 21. prosinca, od 20 sati treći po redu Susret zborova mladih. Koncert će se održati nakon večernje svete mise, a sudjelovat će župni zborovi samoborsko-okićkog dekanata (Samobor, Rude, Domaslovec, Sveti Martin pod Okićem, Lug Samoborski) te zborovi susjednog svetonedeljskog dekanata (Rakitje, Kerestinec) i zbor mladih iz Stenjevca.

Posebno nas raduje što se ovaj susret održava u našoj novoj župnoj crkvi u kojoj su ove godine izvršeni veliki radovi. Napravljen je drveni strop, postavljen mramorni pod i dio klupa, te ulazna kovana ograda. Ovim putem želimo zahvaliti svim župljanima, Gradu Samoboru i mjesnim odborima Bregana, Ljudevit Šmidhen, Klokočevec i Podvrh, koji su svojom financijskom pomoći omogućili da crkva u ovo vrijeme došašća osvane u novom ruhu.

Nakon koncerta mladi će nastaviti druženje u prostorijama Župnog pastoralnog centra uz tamburaše i domjenak, stoga unaprijed veliko hvala svim župljankama na finim kolačima, kao i župniku, vlč. Damiru Bačunu koji nas uvijek zdušno podržava.

Radujemo se vašem dolasku!

K. Čop

 
15.12.2008.

Održano jubilarno izdanje Županijske smotre dječjih folklornih skupina Cingli rajnguli

I deseti put sve za pet

Održano jubilarno izdanje Županijske smotre dječjih folklornih skupina Cingli rajnguli

Deset kulturno-umjetničkih društava i folklornih ansambala i ovaj put se predstavilo izborom igri, pjesama i plesova na jubilarnom, desetom izdanju manifestacije Cinguli Rajnguli. Županijska smotra dječjih skupina u subotu, 13. prosinca, u velikoj dvorani Hrvatskog doma predstavila je male izvođače iz KD Svete Nedelje (dječje igre, pjesme i plesovi svetonedeljskog kraja), samoborskog FA Mladost (Pljeskom, pljeskom tata gre – Jezera, Murter), KUD Kupljenovo (starinske dječje igrarije, pjesmice i plesovi kupljenskog kraja Pena, pena peničica), KUD Bratinečko srce (dječje igre iz Međimurja), KUD Hruševec Kupljenski (Srebrna kola, zlaten kolač, Podravina), KUD Graničar iz Križa (Bijela bluza, bijela ja, meni šminke ne treba), KUD Preporod iz Dugog Sela (Pjesme i plesovi Slavonije), KUD Gradići (Veselo je po našem kraju), OSS Buševec (Jelica kolce vodila, Zagorje), te na kraju HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca (Četri šalne i palaglajs, Međimurje).

Po dobrom običaju sve nastupe je pozorno pratilo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Iva Niemčić koja je pratila plesni dio, Željko Bradić zadužen za glazbeni izraz i Vesna Zorić, koja je promatrala nošnje, kako bi na koncu umjetničkim voditeljima ansambala koji su se predstavili u Samoboru mogli dati uvid u sve ono što je bilo dobro u nastupu, a na čemu bi još trebalo poraditi.

I ove godine organizator smotre Cinguli Rajnguli bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a program je održan pod pokroviteljstvom Zajednice kulturno-umjetničkih zadruga Zagrebačke županije.

K.S.

 

U galeriji "Na štengama" DV Grigor Vitez iskrsnuli su zanimljivi radovi Nede Marović Turković

Adventski koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

FA Mladost i članovi mlađeg FA HKC Bunjevačko kolo iz Subotice najavili predstojeće blagdane

Treći susret zborova mladih u župi Lug Samoborski

Održano jubilarno izdanje Županijske smotre dječjih folklornih skupina Cingli rajnguli

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002