15.04.2008.

Koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić u Lugu Samoborskom

Na kraju zapjevali zajedno

Koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić u Lugu Samoborskom

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, održan je u nedjelju, 13. travnja, koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić. Koncert je, već drugu godinu zaredom, uslijedio na poziv župljana i vlč. Damira Bačuna, koji su se u velikom broju odazvali i ispunili crkvu do posljednjeg mjesta.

Program je obuhvaćao uglavnom skladbe klasičnog duhovnog repertoara, od renesanse do suvremenih hrvatskih skladatelja te obrade narodnih napjeva, kao i solo popijevke svjetovne provenijencije.

U prvom dijelu koncerta, uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak, nastupili su solo pjevači iz klase prof. Branke Cvetković: Mihael Cipek, Danijel Župančić, Marija Maltarić, Daniel Cvetković, Tomislav Rešetar, Matea i Martina Mužinić, Marija Blažek i Maja Cipek. Uslijedio je nastup Ženskog i Mješovitog zbora Glazbene škole pod vodstvom dirigentice prof. Tatjane Gaćeša i uz klavirsku i orguljsku pratnju učenica: Andreje Gelemanović (klasa prof. M. Zdunić Knotek) i Sare Glojnarić (klasa prof. D. Lahnita) te Anite Kaić (prof. orgulja u Glazbenoj školi Karlovac). Kao solisti uz zbor nastupile su sopranistice Marija Blažek i Marija Maltarić te trubač Ivan Župančić (klasa prof. D. Habuša). Koncert je zaključio zajednički nastup Mješovitog zbora i Ansambla tambura Glazbene škole pod dirigentskim vodstvom prof. Dražena Varge, uz svima dragu pjesmu Marka Vukasovića Kraj kapele svete Ane, koja je sve prisutne potakla na pridruživanje u pjesmi mladim glazbenicima.

Druženje je nastavljeno uz neizostavni domjenak, na kojem su se razmjenjivali dojmovi i čestitanja uz želju za ponovnim susretom i sljedeće godine.

Tatjana Gaćeša

 
15.04.2008.

Humanitarna kazališna predstava družine Dijalog i Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Sudbine koju su promijenile jednu sudbinu

Humanitarna kazališna predstava družine Dijalog i Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje u suradnji s Kazališnom družinom Dijalog još su jednom odlučili djelovati humanitarno. Kao i prilikom izvođenja predstave Kako da ti snenoj kažem zbogom od prije godinu i pol dana, tako su Dijalogovci i za ponedjeljak, 14. travnja, odigrali predstavu od koje je prihod namijenjen jednoj članici Udruge. Ovaj put Đurđi Delivuk koja boluje od cerebralne paralize te joj je neophodno prilagođavanje stambenog prostora.

Puno kino dokazalo je da je ideja ponovno pala na plodno tlo, a uživanje u predstavi, uz spoznaju da se njenim gledanjem učinilo dobro djelo, bilo je očito iskazano pozitivnim reakcijama na ono što je Kazališna družina Dijalog ponudila na pozornici. Ovaj put radilo se o crnoj komediji Ladislava Prežigala naziva Sudbine, koja u stihovima govori o različitim slojevima društva isprepletenim kroz nekoliko likova.

K.S.

 
15.04.2008.

Koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije u dvorani Vatroslav Lisinski

Nije zlatni, ali je vrijedan

Koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije u dvorani Vatroslav Lisinski

Sve ono najbolje što može ponuditi Zagrebačka županija u kulturno-umjetničkom smislu predstavljeno je koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 13. travnja. U čak tri sata programa Zelenog prstena Zagrebačke županije mnogobrojni posjetitelji imali su priliku upoznati se s našom bogatom kulturnom baštinom; od Samobora do Velike Gorice, od Zaprešića do Dugog Sela, od Jaske do Zeline...

Probrani KUD-ovi i umjetnička društva svoj su kraj i čitavu Zagrebačku županiju predstavili pjesmom i plesom, a sve je počelo nastupom velikog tamburaškog orkestra, sastavljenog od županijskih tamburaša pod ravnanjem Siniše Leopolda. Uslijedili su nastupi umjetničkih grupa i ansambala iz svih dijelova županije, a svakom nastupu prethodio je kratak film o kraju iz kojeg dolaze. U drugom dijelu programa izvedene su kombinirane točke ansambala iz različitih dijelova županije, a program je završio zajedničkim nastupom svih izvođača i izvedbom Ode radosti i Još Horvatska nij' propala.

Glazbeni urednik i producent programa bio je Ivan Potočnik, izvršni producent Danijel Skrbin, a organizatori projekta su Turistička zajednica Zagrebačke županije i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. Kako je rečeno, ova je manifestacija tek jedna u nizu kojima TZZŽ pokušava žiteljima županije, Grada Zagreba i cijele Hrvatske približiti trajne vrijednosti ovoga kraja. Stoga je za očekivati da će Zeleni prsten Zagrebačke županije zaživjeti i kao tradicionalno koncertno okupljanje.

K.S.

Tko je nastupio

U programu Zeleni prsten Zagrebačke županije sudjelovao je Tamburaški orkestar Zagrebačke županije, kojeg čine članovi TD Ferde Livadića i pridodani tamburaši OSS Buševec, FA Petkov Breg, KUD-a Mala Gorica i VIS-a Jane te Guca. Orkestar je uvježbala Anamarija Šimičić, a dirigirao je Siniša Leopold.

Vokalni solisti bili su primadona HNK Mira Vlahović, solisti Kazališta Komedija Vlatka Burić i Đani Stipaničev, Stanko Petrović, Josipa Kovačević, Martina Stanilović, Dražen Pavin, Ivona Štajminger i Hrvoje Herček.

Kulturno-umjetničke udruge gradova Zagrebačke županije koje su se predstavile na koncertu bile su KUD Preporod iz Dugog Sela, Muški komorni zbor KUD-a Posavac iz Ivanić Grada, Limena glazba VZG Jastrebarskog, TD Ferde Livadića, Župni zbor Put života - Kerestinec i Župni zbor župe kardinala Alojzija Stepinca – Rakitje, HPD Zelina- Pilari, Vitezovi zelingradski, Turopoljski banderij Plemenite opčine turopoljske, Gradski zbor Franje pl. Lučića, FA Turopolje i KUD Nova zora - D. Lomnica, VIS Jane, Limena glazba Vrbovec, Mažoretkinje Limene glazbe Vrbovec, HKUD Petar Zrinski i KUD Kupljenovo. Glumili su Jasmina Marić i Goran Bičak, a program je vodio Drago Celizić.

 
15.04.2008.

U Galeriji Art Zumbur održana prezentacija slikarskih tehnika i novih slikarskih materijala

Povratak crtežu uz ugljen, olovku i puder

U Galeriji Art Zumbur održana prezentacija slikarskih tehnika i novih slikarskih materijala

Maleni umjetnički kutak u Mlinskoj 7, Galerija Art Zumbur, u četvrtak, 10. travnja, bio je mjesto zanimljivog druženja slikara. Naime, vlasnica Galerije Metka Šetin priredila je prezentaciju načina i mogućnosti korištenja već poznatih slikarskih tehnika, ali sa specifičnim Cretacolor slikarskim materijalima koje je u Samoboru predstavila Reka Kovacs. Naglasak je bio na ugljenu, olovci i pasteli, a posebno zanimanje 20-ak okupljenih slikara iskazalo je za mogućnosti korištenja pudera u crtanju.

- Želja je bila da ovom prezentacijom promoviramo crtanje kao slikarsku tehniku, jer u zadnje vrijeme interes za crtež opada, a kako se radi o primarnoj tehnici u slikarstvu mislili smo da je zgodan trenutak da mu se vratimo – rekla nam je Metka Šetin istaknuvši kako su svi ostali ugodno iznenađeneni načinom prezentacije gošće iz Mađarske koja je uz dosta maštovitosti i duhovitosti uspjela stvoriti rijetko ugodnu atmosferu za jednu, u stvari, edukaciju.

Ne čudi stoga što je prezentacija umjesto predviđenih pola sata potrajala na kraju puna dva sata, a da su tijekom prezentacije nastala i mala umjetnička djela koja se mogu razgledati u Mlinskoj 7. Kako je najavila vlasnica Art Zumbura, slična predstavljanja događat će se u samoborskom izložbeno-prodajnom prostoru otprilike svaka dva mjeseca.

Kruno Solenički

 

Koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić u Lugu Samoborskom

Humanitarna kazališna predstava družine Dijalog i Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije u dvorani Vatroslav Lisinski

U Galeriji Art Zumbur održana prezentacija slikarskih tehnika i novih slikarskih materijala

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002