23.05.2008.

Tamburaško društvo Ferde Livadića ponovno pobjeđuje na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe

Nova zlatna tambura u vitrinama

Tamburaško društvo Ferde Livadića ponovno pobjeđuje na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe

Ovogodišnji 31. Festival hrvatske tamburaške glazbe održavao se od 16. do 25. svibnja u osam slavonskih gradova i naselja te gostovao i u mađarskom Pečuhu. Na njemu su sudjelovala 32 tamburaška orkestra s oko 1400 glazbenika, a u takvoj konkurenciji pobjedu je ponovno odnio stariji tamburaški orkestar Tamburaškog društva Ferde Livadića pod ravnanjem Ane Marije Šimičić. Od maksimalnih 100 osvojili su 98,60 bodova, što dovoljno govori o vrhunskoj kvaliteti izvedbe, tako da su ponovno osvojili Zlatnu plaketu tambura Paje Kolarića i apsolutno prvo mjesto.

Samoborci su nastupali u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u dvorcu Marka Pejačevića u Našicama, a s njima su se natjecali Tamburaški orkestar Kontesa Dora i Tamburaško društvo Dora Pejačević Našice, Tamburaški orkestar KUD-a Varteks iz Varaždina te orkestar Tamburaškog društva Ivan Vuković iz Parndorfa u Austriji.

Sudjelovali su i solisti Sofija Cingula, Kristijan Masl, Predrag Stojić i Miroslav Živković, Ana Marija Šimičić, Matija Boršćak, Sabina Petrović, Matej Turković, Leo Mahović i Luka Pešutić. Predsjednik stručnog povjerenstva za ocjenjivanje orkestara Julije Njikoš bio je iznimno zadovoljan nastupom svih glazbenika, ali naši su glazbenici pokazali najviše.

Predsjednik Tamburaškog društva Ferde Livadića Tomislav Novosel, uz zadovoljstvo postignutim rezultatom, ističe da je to rezultat velikog truda članova orkestra, kao i struke pod vodstvom Ane Marije Šimičić.

Nakon prošlogodišnjeg izostanka s festivala, ovo je povratak na stare staze uspjeha. Samoborci će pobjednike u svom gradu moći pozdraviti na Tamburaškoj noći potkraj lipnja.

M.Š.

 
23.05.2008.

Predstavljena knjiga Ljubice Braje Mirisna kiša

Postala dio povijesti ovoga grada

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. je svibnja u Samoborskom muzeju Ogranak Matice hrvatske Samobor priredio predstavljanje zbirke Mirisna kiša samoborske pjesnikinje Ljubice Braje.

Otvarajući skup predsjednica Ogranka MH Samobor Ranka Novosel biranim se riječima osvrnula na osobnost i djelo Ljubice Braje, kazujući da je ova skromna i samozatajna žena svojom nepresušnom energijom kroz humanitarni i kulturni rad u mnogome zadužila Samobor. Aludirajući na termin održavanja promocije, Ranka se umješno poigrala riječima pa je rekla da je Ljubica Braja svojim stvaralaštvom i dugovječnošću i sama postala povijest ovoga grada.

O samoj zbirci govorio je njezin urednik Marinko Španović, samoborski pjesnik i jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja haiku pjesništva, a pjesme su čitali Vlasta Mažuranić i Darko Plažanin.

Prisutnima se na kraju obratila i sama autorica, koja se zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji ove zbirke i njezine promocije, a napose publici koja je s pažnjom pratila tijek zbivanja.

Z.P.

Poklonivši se suncu

starac pljune u šake

i udri motikom...

 
23.05.2008.

U Galeriji Na štengama izlaže Ana Sladetić

Zeleni čovjek privlačan djeci

U Galeriji Na štengama izlaže Ana Sladetić

Već niz godina prostor Dječjeg vrtića Grigor Vitez u Perkovčevoj, koji bi inače mogao zjapiti prazan ili tek formalno biti podloga za nešto da ne bude ovo prvo, udomljava radove likovnih umjetnika.

Ovih su dana na zidovima izložene slike studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Tišljara, Ane Sladetić. Rođena u Vukovaru, dane Domovinskog rata Ana je kao prognanica s obitelji provela u Zagrebu, da bi mu se ponovno vratila kao studentica, prva na rang listi grafičkog odsjeka za godinu 2004/05.

Iako su joj tek dvadeset tri godine, njezin životopis oslikan je samim pohvalama, nagradama i radnim planovima.

Zato i nije neobično kad su djeca, kojima bi trebalo nuditi samo najbolje, odmah prepoznala vrijednost Aninih radova. Najviše su se zadržali kod slike "zelenog čovjeka", ne mogavši se odlučiti radi li se o zelenašu ili štrajkašu. On, doduše, sjedi na egipatskoj kutiji (što je točno i zbog čega bi valjda mogao biti zelenaš), ali "sigurno štrajka zato što je ostao bez posla i to tamo, kak se ono zove, tam gdje je zastava".

Kad bi oni koji dovode i odvode djecu u vrtić porazgovarali o ponuđenom, čuli bi razne komentare.

Lakoća i mekoća akvarela te čvrstina linije pera i tuša glavna su odlika slika s motivima kukaca, riba i životinja, koje čine ovaj ciklus tako privlačnim i djeci.

Vidljiva je jasnoća autoričine poruke iz koje proizlazi poštovanje svakog i najmanjeg organizma na ovoj planeti, kao svojstvenog dijela ciklusa neophodnog za daljnji razvoj, određene intervencije obojenih i monokromnih površina, njihova harmonija i ravnoteža na određenom formatu, traženje u svakom kretanju kroz prostor te suosjećanje sa stvarima u njemu i oko njega.

Radove koji odišu optimizmom i svježinom ova mlada umjetnica stavlja na uvid samoborskoj publici do kraja lipnja. Iako ova "galerija" nema ni otvorenje ni katalog, ne propustite vidjeti ovu izložbu.

Otvorena je svakodnevno (osim subote i nedjelje) u radno vrijeme Dječjeg vrtića Grigor Vitez, Perkovčeva 88/1.

M.J.

 
23.05.2008.

Plesni klub Balans vratio se s 5 medalja s državnog prvenstva u Osijeku

84 plesača osvojila Osijek

Plesni klub Balans vratio se s 5 medalja s državnog prvenstva u Osijeku

Članovi Plesnog kluba Balans po kratkom su postupku osvojili Osijek. Na državnom prvenstvu u cheer, pom pon i show dance plesu PK Balans se predstavio s 84 plesača, vođenih trenericama Sanjom Krapinec i Anom Rebić te asistentom Lanom Jager i uz podršku 50-ak roditelja. Natjecanje se održalo 18. svibnja u organizaciji PK Midal u sportskoj dvorani Zrinjevac, a uz veliku konkurenciju iz svih krajeva Hrvatske plesači Balansa osvojili su 1. mjesto za juniorski sastav Wild Cats u kategoriji show cheer, 2. mjesto za juniorski sastav SVN Fighters, 2. mjesto za kadetski sastav Thunders, 2. mjesto za kadetski sastav Superice u kategoriji show dancea za koreografiju Jackson MTV Show i 3. mjesto za Superice za koreografiju Rodeo. Osvojenih 5 medalja proslavljeno je već na povratku iz Osijeka u autobusu koji se na par sati pretvorio u putujući karaoke disco.

Inače, svojevrsnu probu za uspješan nastup u Osijeku članovi PK Balans imali su na stadionu NK Samobora povodom Sajma mogućnosti, gdje su njihovi navijački timovi demonstrirali svoje plesačno-sportske vještine. Također, predstavili su se i na Danu grada Svete Nedelje, a sljedeći nastup za PK Balans je završna produkcija u kino dvorani POU Samobor. Predviđeno je da će taj nastup biti održan 8. lipnja. Potom slijedi gostovanje u Koprivnici 20. lipnja, nastup na danima škole OŠ Sveta Nedelja i Bogumil Toni, zatim nastupi na Cest is d'best i Street art-u te na ljetnim kampovima koji se održavaju u Ljubljani i Splitu.

I.H.

 
23.05.2008.

U Samoboru se održao 10. LIK, državno učeničko natjecanje iz likovne kulture

Glagoljica kao inspiracija

U Samoboru se održao 10. LIK, državno učeničko natjecanje iz likovne kulture

Samobor je 20. i 21. svibnja bio domaćin natjecanju - izložbi iz likovne kulture učenika osnovnih škola LIK 2008., točnije domaćin je bila Osnovna škola Bogumila Tonija. Ovo se natjecanje održalo po deseti put, a ovogodišnja tema bila je glagoljica. Nadahnuti starim hrvatskim glagoljskim tekstovima učenici su na satovima likovne kulture ostvarili nadahnuta kreativna rješenja pokazujući glagoljicu kao baštinu neprolazne vrijednosti, a najbolji radovi našli su se na državnoj smotri.

Domaćinstvo 10. LIK-u osigurala je prošlogodišnja pobjednica, učenica OŠ Bogumila Tonija Lucija Mataušić, pa je njenom zaslugom, kao i mentorice Nevenke Miklenić, škola Bogumila Tonija u dva dana ugostila 25 učenika i njihovih mentora iz cijele Hrvatske, dok je na izložbi u maloj dvorani Galerije Prica predočeno svih 200 radova koje je odabralo Državno povjerenstvo. Izložba se može razgledati sve do kraja svibnja.

Od ove godine natjecanje obuhvaća dva dijela: natjecanje - izložbu na zadanu temu te natjecanje, tj. radionicu učenika u trodimenzionalnom oblikovanju. Stoga su učenici iz cijele Hrvatske dva dana boravili u Samoboru, što su iskoristili i za razgled grada i upoznavanje s njegovim znamenitostima. Da bi im boravak bio što ugodniji pobrinuli su se, uz domaćine iz "Bogumilca", i Poglavarstvo Grada Samobora, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica, Samoborski muzej te poduzeće Suban.

Završna svečanost održana je u kino dvorani gdje su proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg natjecanja. Na početku je sve nazočne pozdravila prošlogodišnja pobjednica Lucija Mataušić, a potom i ravnatelj škole domaćina Krsto Mesić, koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi susreta. Dobrodošlicu su im zaželjele i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić te u ime Zagrebačke županije Jadranka Dujić. Pohvale za organizaciju i trud, a posebno za scenografiju, izrekao je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Vinko Filipović, kao i tajnica državnog povjerenstva za provedbu LIK-a, viša savjetnica za likovnu kulturu i umjetnost Blaga Petreski.

Tijekom svečanosti nazočne su zabavili mali plesači pod vodstvom Nevenke Miklenić, recitatori i zbor škole Bogumila Tonija pod vodstvom Igora Kosa na pozornici koju je ukrasila učiteljica Ruža Barbarić Librić sa suradnicima.

Na kraju su obznanjeni i rezultati. U kategoriji Poticaj – glagoljica prvo mjesto pripalo je Majdi Jašarević iz Rovinja (mentorica Arijana Dobrila Barbaro), drugo Elizabeti Burazer iz Šibenika, a treće Boženu Krvavcu iz Kule Norinske.

U kategoriji Radionica – 3D likovno oblikovanje povjerenstvo je kao najbolji proglasilo rad Majde Kolenc iz Ravne Gore (mentor Ivo Brajenić), drugo mjesto propalo je Majdi Jašarević iz Rovinja, a treće Moniki Mandić iz Velike Gorice.

M.Š.

 
23.05.2008.

U Galeriji Prica nastupila je sopranistica Pauline Pfeffer

Kad je život arija

U Galeriji Prica nastupila je sopranistica Pauline Pfeffer

Glazba je doista univerzalni jezik koji ne poznaje prostorne ili generacijske granice. U to su se mogli uvjeriti posjetitelji koncerta u Galeriji Prica, na kojem je nastupila sopranistica Pauline Pfeffer.

Glazba je bila svrha i način življenja u domu njenih roditelja, poznatih umjetnika, majke legendarne primadone Dragice Martinis i oca Vicka Martinisa, profesora pjevanja. Odrasla je u poznatoj glazbenoj obitelji, u svijetu glazbe, pa je studij studij klavira, a zatim i pjevanja na Muzičkoj akademiji bio logičan slijed. Životni ju je put odveo u poslovni svijet. Ljubav prema pjevnom izričaju je prevladala i prije pet godina se odlučila vratiti svojoj prvoj ljubavi.

Na samoborskom koncertu, koji je dugo pripreman, su izvedena djela Schuberta, Beethovena, Dvoraka, Cilea, Puccinija i drugih. Nizale su se brojne poznate i manje poznate arije i pjesme. Publici je na tečnom hrvatskom, sa simpatičnim naglaskom, pokušala približiti svaku pojedinu ariju i, naravno, na kraju se ozarena lica zahvalila na burnom aplauzu. Kako su se note nizale tako je Pauline Pfeffer bila sve opuštenija i pokazivala ljepotu, boju i kolorit svog glasa.

Djela je izvela uz pratnju mlade i poznate pijanistice Lane Bradić, koja je diplomirala glasovir u klasi profesora Stjepana Radića, a česta je koncertna pratiteljica uglednih hrvatskih glazbenika. Brojni koncerti očekuju ovu sopranisticu, od Londona do Beča, i želimo da budu uspješni i prihvaćeni, kao ovaj samoborski.

Rajka Križanac

 
23.05.2008.

Na grobu Ivana Perkovca obilježena 182. godišnjica rođenja velikog domoljuba, književnika i novinara

Perkovac i dalje povezuje

Na grobu Ivana Perkovca obilježena 182. godišnjica rođenja velikog domoljuba, književnika i novinara

Odajući dužnu počast velikom domoljubu, književniku i novinaru, 19. svibnja okupili su se na grobu Ivana Perkovca njegovi štovatelji. Na Samoborskom groblju, kao što se ustalilo koz godine obilježbe Perkovčevog rođenja, osim što su položeni vijenci, održan je i kraći kulturni program. Za njega su i ovaj put bili zaduženi učenici osnovne škole iz Šenkovca koja nosi ime Ivana Perkovca, a koji su još jednom okupljene razveselili pjesmama i recitacijama. Svečanosti su i ovaj put nazočili učenici Osnovne škole Samobor, predstavnici općine Brdovec, Šenkovca i Harmice (Perkovčevovog mjesta rođenja), kao i predstavnici samoborske i zaprešićke Matice hrvatske.

Okupljene je pozdravila Ranka Novosel izrazivši nadu da će Perkovac i dalje povezivati ljude s obje obale Save, a na slavu domoljubima Perkovcu i Starčeviću (rođenima na isti dan) pozvao je Stjepan Laljak. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić iskoristila je prigodu i kako bi podsjetila na Matičinu inicijativu da se samoborski novinari okupe u udrugu kako bi nastavili promicati Perkovčev lik i djelo, a založila se da se slična stvar organizira i među učeničkim novinskim grupama.

Nakon položenog cvijeća i upaljenih svijeća te prigodnog programa okupljeni su se s groba Ivana Perkovca zaputili i na grobove druge dvojice velikana sahranjenih na Samoborskom groblju – Vjekoslava Noršića i Ivice Sudnika.

K.S.

Tko je bio Ivan Perkovac

Ivan Perkovac rođen je u Harmici kod Brdovca 23. svibnja 1826. godine. Kao aktivni sudionik onodobnog političkog života Hrvatske, zalagao se za potrebu realne unije s Ugarskom, uz prethodno priznanje teritorijalne cjelovitosti i političke samostalnosti Hrvatske. Zbog svojih stavova i britkih kritika Ivan Perkovac bio je osuđen na tamnicu te jedno vrijeme provodi u zatvoru, gdje mu se zdravlje ozbiljno narušilo.

Deset godina bio je tajnik Matice hrvatske, a pokretač je niza novinskih izdanja među kojima posebno mjesto zauzima Pozor (kasnije Obzor). Surađivao je u Gajevim Novinama i Kušlanovom Slavenskom jugu te uređivao časopis Matice hrvatske Neven. Nakon sklapanja Hrvatsko - ugarske nagodbe više se posvećuje književnom radu, a jedan je od osnivača Vienca. Umro je u Samoboru 16. travnja 1871. godine.

 

Tamburaško društvo Ferde Livadića ponovno pobjeđuje na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe

Predstavljena knjiga Ljubice Braje Mirisna kiša

U Galeriji Na štengama izlaže Ana Sladetić

Plesni klub Balans vratio se s 5 medalja s državnog prvenstva u Osijeku

U Samoboru se održao 10. LIK, državno učeničko natjecanje iz likovne kulture

U Galeriji Prica nastupila je sopranistica Pauline Pfeffer

Na grobu Ivana Perkovca obilježena 182. godišnjica rođenja velikog domoljuba, književnika i novinara

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002