18.05.2008.

Dan muzeja obilježen izložbom Stjepana Balje i Dragutina Grgasa u Otvorenoj galeriji

Zaprešićani humani i u materijalu

Dan muzeja obilježen izložbom Stjepana Balje i Dragutina Grgasa u Otvorenoj galeriji

Ovogodišnji Dan muzeja samoborska je otvorena galerija obilježila otvorenjem izložbe dvojice zaprešičkih umjetnika - Stjepana Balje i Dragutina Grgasa pod nazivom Humano u materijalu.

Kako je u uvodnom slovu naglasio voditelj galerije Andrej Lapaine, rezultat je to suradnje dviju sredina koje spaja rijeka Sava, koja je postala umjetnička poveznica Zaprešića i Samobora.

R.Š.

Stjepan Balja

Stjepan Balja rođen je u Zaprešiću 1940. Zlatarsko obrazovanje okrunio je diplomom 1957. Samostalnu zlatarsku radionicu za oblikovanje i izradu nakita otvorio je 1966. Aktivni je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Udruge likovnih stvaralaca (ULS).

O njegovom radu Ivanka Ivanec u katalogu izložbe, između ostalog, piše: "... Autorova idejna koncepcija gradi nakit koji u sebi sažima dojmljivo zajedništvo i sklad različitih elemenata. Umjetnikovo srebro je kovano, rezano, piljeno, perforirano, gužvano, tiješteno i tučeno, cizelirano, pjeskareno, visoko polirano, rodinirano, matirano, patinirano. Autor ga tretira kombinacijom raznovrsnih tehnika u lančanom nizu..."

Dragutin Grgas

Dragutin Grgas rođen je 1951. u Zaprešiću. Diplomirao je kiparstvo na ALU u Zagrebu 1976., u klasi prof. Ivana Sabolića. Član je HDLU-a i ULS-a. Voditelj je kiparske kolonije "Ivanjski kriješ" u Pušći, te kiparske kolonije "Česmina" na otoku Olibu. Živi i radi u Zaprešiću.

Stanko Špoljarić o njegovom radu piše: "... Značajka Grgasovog stvaralaštva je intezitet bez faza praznog hoda, obilježenih intrigantno osmišljenim ciklusima. Jedinstvo različitosti, karakteristika je skulpture Dragutina, spoj je različitih materijala i tretmana, ali s podvrgnutosti istoj ideji, jasnom likovnom konceptu koji koristi i poštuje specifičnosti svakog gradivnog elementa..."

 
18.05.2008.

Počela s radom 3. likovna kolonija Ljeto u Samoboru

7 pjesnika za 7 likovnjaka

Počela s radom 3. likovna kolonija Ljeto u Samoboru

U subotu, 17. svibnja, počela je s radom ovogodišnja, 3. po redu likovna kolonija Ljeto u Samoboru. Početak te već tradicionalne kulturne priredbe obilježen je u Otvorenoj galeriji u Starogradskoj, a prisustvovali su mu akademski slikari i pjesnici - budući autori listova mape grafika.

O radu kolonije govorili su Andrej Lapajne u ime Samoborskog muzeja - organizatora kolonije, te pisci predgovora prof. Josip Dujmović i Milan Žegarac Peharnik.

Dujmović je naglasio važnost očuvanja samoborskih veduta u našim srcima i pamćenju, a Žegarac je posebno istakao značaj očuvanja samoborskog kajkavskog jezika, kojim su ovaj put napisane pjesme, a koje će inspirirati rad likovnjaka.

Iz bogatog stvaralaštva samoborskih pjesnika izabrano je sedam pjesama koje su podijeljene slikarima, zajedno s alatom i materijalom potrebnim za rad. Voditelj otvorene Andrej Lapajne tom je prilikom napomenuo da će mapa grafika sadržavati sedam grafičkih listova izrađenih u tehnici visokog tiska i sedam listova pjesama samoborskih pjesnika, a bit će otisnuta u 27 primjeraka.

Slikarima su "pripale" sljedeće pjesme:

Maja Cipek - Sanoborska (Zoran Perović)

Irena Podvorac - Oblak kišoviti (Zlata Bujan Kovačević)

Katarina Divander - Nebeski malar (Milan Žegarac Peharnik)

Matija Tomšić - Srebreno čislo (Marinko Španović)

Miran Šabić - Praf po meri (Joža Prudeus)

Nevenka Miklenić - Zakaj su te z šinah zeli? (Ranka Novosel)

Boris Šimunović - Više ih ni (Marijana Jaić)

Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, koja je samoborskim umjetnicima poželjela sreću u radu i uspješne rezultate 3. likovne kolonije Ljeto u Samoboru. Isti će javnosti biti predstavljeni 26. srpnja povodom Dana Grada Samobora.

R.Š.

 
18.05.2008.

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice otvorena je izložba Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice

Spretnost ruku i smisao za lijepo

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice otvorena je izložba Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice

Dječji odjel Gradske knjižnice Samobor još je jednom bio pretijesan za sve poklonike rada Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice. Izložbom pod nazivom Religije svijeta polaznici svih uzrasta vješto su pokazali spretnost svojih ruku i smisao za lijepo, ali i vjeru u toleranciju različitosti među svjetskim religijama.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, a u ime polaznika radionice Irena Šepl. Pod vodstvom prof. Tatjane Gaćeša nastupio je Ženski zbor GŠ Ferdo Livadić. U izložbi možete uživati tijekom svibnja i lipnja u izlozima Dječjeg odjela GK Samobor.

M.C.

FOTO: Sonja Brzak - Iscrpljeni Buddha

 
18.05.2008.

Okićki kraj dobio je novu likovnu manifestaciju

Prva keramičarska kolonija u Klakama

Okićki kraj dobio je novu likovnu manifestaciju

U subotu i nedjelju, 10. i 11. svibnja, u organizaciji keramičarske sekcije Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, održana je Prva keramičarska kolonija Klake (KKK) koja je iznimno uspjela u svakom smislu u kojem jedna kolonija može uspjeti.

Sa zadanom temom starih drvenih kuća okićkog kraja, kao i predmeta koji su se u njima koristili, pozvani su umjetnici iz Samobora, ali i nekoliko gradova Hrvatske, da naprave svoja djela i dovrše ih u Klakama zajedno s 23 člana keramičarske sekcije OŠ Mihaela Šiloboda.

Puno se u ta dva dana mijesilo, modeliralo, urezivalo, gnječilo, peklo, a i mnogo se praktičnih stvari moglo i naučiti, kao, na primjer, demonstracija raku tehnike ili rad na keramičarskom kolu. Rezultati pak, radovi koji su izlazili iz peći, više su nego oduševili okupljeno keramičarsko društvo, djecu i sve koji su se tih sunčanih dana namjerili u područnu školu u Klakama gdje je kolonija održana. Bilo je tu zaista svega: vrčeva, bubamara, mrava, ježeva, tanjura, pegli, ogledala, pročelja starih drvenih kuća, posudica za čuvanje hrane, stepki, zdjela...

A da nisu samo mladi učili od starijih i iskusnijih umjetnika pokazala je činjenica da su apsolutno, kak se to danas veli, ultimativno iznenađenje kolonije bili radovi Ivana Brdarića, učenika 4. razreda OŠ Mihaela Šiloboda. Njegova dva rada, Lav i Pan, oduševili su sve nazočne kiparske i keramičarske autoritete i ne treba sumnjati da će utjecati i na njihov daljnji rad.

U Klakama su (a neki su na kratko "zbrisali" i na Okić) ta dva keramičarska dana bili: Boris Roca iz Rijeke, Smiljana Brezovec Meštrić iz Varaždina, Irena Škrinjar iz Zaprešića te Grozdana Korpar, Gizela Ulle Kovačić, Nevenka Miklenić, Magdalena Regović, Ružica Gotić Vuković, Irena Podvorec, Matea Bišćan i Valerija Levanić Milinković iz Samobora. I naravno, i najvažnije, članovi keramičarske sekcije OŠ Mihaela Šiloboda koji su sa svojom voditeljicom Valerijom Levanić Milinković bili i povod i razlog, ali i logistika ovog kulturno – umjetničko – pedagoškog okupljanja.

Nenad Kobasić

 

Dan muzeja obilježen izložbom Stjepana Balje i Dragutina Grgasa u Otvorenoj galeriji

Počela s radom 3. likovna kolonija Ljeto u Samoboru

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice otvorena je izložba Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice

Okićki kraj dobio je novu likovnu manifestaciju

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002