12.09.2008.

Novost u glazbenoj edukaciji

Upišite djecu u MALI MUZIČKI ATELJE

Novost u glazbenoj edukaciji

Suvremeno Glazbeno Učilište u Samoboru

Gajeva 35, Samobor

MALI MUZIČKI ATELJE

Gitara, violina, klavijature, glazbena igraonica

Upisi: od 01.9. do 16.9.2008.

Ilirskog pokreta 1

pon - pet: 16-18 sati, sub: 10 - 12 sati

Tel: 01/3360-687 ; 091/59-333-42

e-mail:

mali.muzicki.atelje@gmail.com

www.mali-muzicki-atelje.webs.com

Što je to Mali Muzički Atelje?

To je učilište za djecu i mladež predškolskog i školskog uzrasta unutar kojeg djeluju glazbene radionice za gitaru, violinu, klavijature te glazbena igraonica.

Koje su naše metode rada?

Suvremene metode rada prilagođene dobi polaznika kao i rad u malim skupinama omogućuju optimalan napredak u svladavanju vještine sviranja uz neizostavan individualan pristup svakom polazniku ponaosob. Uspješnost se bazira na pozitivnoj kompeticiji i radosti zajedničkog muziciranja i druženja.

U kojoj dobi je poželjno započeti sviranje instrumenta?

Iako je Mali Muzički Atelje otvoren za sve dobne skupine preporuka je da se s učenjem instrumenta započne u nižim razredima osnovne škole. Specifičnosti pojedinog instrumenta i različita tehnička zahtjevnost uvjetuju da se radionice klavijatura (synthesizera) mogu pohađati već od 1. razreda osnovne škole, dok je sviranje gitare preporučljivo započeti najranije u 2. razredu osnovne škole. Najmlađem uzrastu prilagođene metode rada u radionicama violine omogućuju pak uspješnu poduku djece već u predškolskoj dobi.

Kakav program izvode naši polaznici?

Instrumentalna tehnika temelji se na klasičnoj postavi, dok su u izboru skladbi podjednako zastupljeni svi glazbeni žanrovi; od ozbiljne i tradicionalne glazbe, do jazza, popa i rocka. U nastavi koristimo udžbenike sastavljene prema našem planu i programu.

A solfeggio?

Solfeggio, baš kao i druge glazbeno teorijske discipline, sastavni su dio nastave na instrumentu i ne uče se na odvojenim satovima. Naš je solfeggio stoga funkcionalan.

Trebaju li djeca imati svoj instrument?

Svaki polaznik treba imati svoj instrument na kojem kod kuće vježba i nosi ga na nastavu. Naša je preporuka da se instrument ne kupuje bez predhodne konzultacije s našim voditeljem.

Gdje će se održavati nastava?

Nastava će se održavati u vrtićima i na osnovnim školama na području grada Samobora (i okolice) te u našem sjedištu u centru grada (Gajeva 35).

U kojim terminima će se održavati nastava?

Termini i satnica maksimalno su prilagođeni suvremenom načinu života i potrebama naših polaznika. Držimo da se većina naših polaznika želi baviti glazbom rekreativno te da je sviranje često puta tek jedna od više izvanškolskih aktivnosti naše djece. Stoga, organiziramo nastavu jednom tjedno u trajanju dva školska sata.

Tko su predavači odnosno voditelji naših programa?

Naši voditelji su akademski glazbenici i profesori instrumenata, obučeni i specijalizirani za skupnu nastavu na instrumentu.

Što je s javnim nastupima?

Javni nastupi su svakako jedan od naših bitnih odgojno obrazovnih ciljeva. Dva javna sata godišnje prigoda su da se naši polaznici i individulnim nastupom predstave roditeljima i publici. Na našem svečanom završnom koncertu nastupit će najbolje točke svih naših programa. Tijekom školske godine djeca će imati prilike sudjelovati sa svojim glazbenim točkama na raznim prigodnim manifestacijama u gradu ili u redovnoj osnovnoj školi.

Vrednovanje i diplome

Redovno pohađenje nastave te dva javna nastupa glavni su uvjeti da učenik uspješno svlada minimum predviđenog programa i da može prijeći u viši stupanj. Zamjena za javni nastup može biti interni ispit na kraju školske godine. Na kraju svakog stupnja polaznicima se dodjeljuju diplome Malog Muzičkog Ateljea, kojima se potvrđuje uspješno svladan i završen program pojedinog stupnja.

Perspektiva učenja

Naš sustav poduke obuhvaća četiri obrazovna stupnja, odnosno, četverogodišnje glazbeno obrazovanje. Nakon završena četiri stupnja polaznici se mogu uključiti u rad našeg Glazbenog Studija kao članovi istorodnog ili mješovitog instrumentalnog ansambla. Tijekom školovanja najmarljivije i posebno nadarene učenike, kod kojih prevlada interes za klasičnu glazbu, uputit ćemo, s punom odgovornošću, na klasične glazbene škole.

Upisi: mjesto i vrijeme

Upisi će se obavljati od 01. do 16. rujna, radnim danom od 16 do 18 sati, te subotom od 10 do 12 sati, u ulici Ilirskog pokreta br. 1 (bivše prostorije Radio Samobora, iza kina).

Naknadi upisi po dogovoru.

 
12.09.2008.

Foto Galerija Lang predstavila izložbu Gorana Trbuljaka u Bratislavi

Luda ljubav i za Slovake

Foto galerija Lang nastavlja sa svojom međunarodnom misijom upoznavanja inozemne kulturne javnosti sa stvaralaštvom hrvatskih fotografa. Ovaj put, u subotu 13. rujna, u Domu srednjoeuropske fotografije u Bratislavi predstavili su izložbu Gorana Trbuljaka. Njegova Luda ljubav, u okviru 18. mjeseca fotografije, na uvid Slovacima i njihovim gostima bit će do 24. rujna. Riječ je o Trbuljakovom poznatom fotografskom iskoraku prema fotografiranju mobitelima.

- Situacija je bizarna, no ona nikoga više ne dira. Tu toliko toga dijelimo, pa i intimu, s totalnim strancima, a sve bez naše volje, ali i čuđenja. A situacije su stvarno čudne. Te su situacije jednako trknute kao da sada ulicom šećem s keficom u ustima te perem i četkam zube, a to više nikome nije neobično. E, onda jednoga dana odlučim taj predmet učiniti još čudnijim, tako da toj četkici dodam još neku funkciju. Tako da četkicu počnem koristiti kao češalj ili kao žlicu za cipele, naprimjer. Sada, šećem gradom perem zube četkicom, njome povremeno gladim kosu ili obuvam njome cipelu, skačući na jednoj nozi, Ilicom. I opet se tome nitko ne čudi, taj nadrealizam više nikoga ne skandalizira. Zašto od te situacije onda ne profitirati? Dok drugi misle da samo nediskretno razgovaram, zapravo diskretno fotografiram – stoji u predgovoru izložbe koja je svojedobno predstavljena i u prostorijama Galerije u Langovoj ulici u Samoboru.

Goran Trbuljak rođen je u Varaždinu 1948. godine. Pohađao je Akademiju dramskih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inozemstvu. Kao snimatelj radio je na desetak igranih filmova, a u novije vrijeme realizirao je i tri autorska animirana filma. Trenutno je zaposlen na ADU u Zagrebu kao nastavnik na Odsjeku filmskog snimanja.

K.S.

Slijede Skakači

Sljedeća izložba Foto galerije Lang je predviđena za 12. listopada. U Langovoj 15 će biti predstavljeni Skakači – Istanbul Genco Gulana. Otvorenje je točno u podne, a izložba će biti otvorena do 9. studenoga.

 
12.09.2008.

Marljivi i samozatajni Marin Rimac već 15 godina dirigira zborom u franjevačkoj crkvi

Mrav dobra srca

Marljivi i samozatajni Marin Rimac već 15 godina dirigira zborom u franjevačkoj crkvi

Svi koji djeci čitaju slikovnice, znaju o kojoj priči govori naslov. Misleći o Marinu, to nam je prvo palo napamet. Naravno da ne znate o kojem Marinu govorimo, jer o njemu samoborska javna glasila ne pišu. On nije atrakcija koja bi prodavala novine (makar mislimo da jest), a ono što radi odiše isključivo pozitivnim strujanjima, što ga uzdiže iznad naše prizemne svakodnevnice koja puni novinarske stupce.

Naravno, radi se o Marinu Rimcu. Marinu koji već petnaestak godina, svake nedjelje, u franjevačkoj crkvi na misi u 11:30 dirigira zborom i orkestrom. Ono što ga izdvaja iz redova mnogih takvih zborovođa istinska je predanost kojom Marin pristupa tom poslu. Nije to obično muziciranje da bi se obslužila misa. Svake nedjelje to je glazbeni doživljaj. Marljivost i muzikalnost sastale su se na najbolji mogući način u liku ovog mladog, uvijek nasmijanog i nad gitarom pogrbljenog čovjeka. Istančanost i rafiniranost glazbenog ukusa odlike su koje Marina čine izuzetnim. I ne samo to. Koliko želje i volje da se animiraju mladi glazbenici amateri, ali i oni s akademskom naobrazbom. Koliko energije oko organiziranja proba. Svake nedjelje Marin nas iznenadi nekom novom pjesmom. Koliko strpljenja i muke da se uz redovan posao usklade termini djece svih uzrasta, roditelja, penzionera i ostalih koji zajedno s radošću muziciraju s Marinom. Problemi oko priprema predivnih božićnih koncerata, već niz godina, mogli bi se slobodno zvati Muke po Marinu.

I tako godinama. Moguće je to samo uz velik entuzijazam i Božju pomoć. Skromno i samozatajno ugađa glasove, instrumente i ljudske duše. Profinjenost glazbenog ukusa utkana u generacije Samoboraca zasigurno su dijelom i njegova zasluga.

Obzirom da u našoj sredini (kao uostalom i drugdje) vrijedi pravilo o konju i prašini te da mnogi to besramno koriste za često nezasluženo hvalisanje, koristimo ovu priliku da izrazimo duboko poštovanje i zahvalnost Marinu Rimcu za sve što je dosad napravio i što će tek napraviti.

Mirjana Jelašac i Tomislav Jozić

 
12.09.2008.

Karikature Zdenka Puhina u izboru najbolje svjetske novinske karikature World Press Cartoon Sintra 2008

Lokalne novine, globalne teme – svjetska kvaliteta

Karikature Zdenka Puhina u izboru najbolje svjetske novinske karikature World Press Cartoon Sintra 2008

Portugalska Sintra poznata je izvan granica svoje zemlje kao jedinstveno turističko odredište koje je UNESCO stavio na svoj popis zaštićene baštine. No, osim predivne romaničke arhitekture i nacionalnog parka u blizini, Sintra je već neko vrijeme prepoznatljiva i po nečemu što ju veže sa Samoborom. Točnije, samoborskim Glasnikom. Riječ je o godišnjem pregledu najboljih svjetskih novinskih karikatura objedinjenih u World Press Cartoon godišnjaku.

Naši vjerniji čitatelji vjerojatno se sjećaju da smo 2006. godine s ponosom javili kako je naš Zdenko Puhin našao svoje mjesto u prestižnom društvu svjetskih autora upravo karikaturom objavljenom u Glasniku. O istom uspjehu javili smo i prošle godine, a ovaj put je CROki, odnosno Puya, svoje mjesto u selekciji najboljih svjetskih radova našao sa čak dvije karikature objavljene u Glasniku!

U travnju i svibnju Puhin je svojim crtežima komentirao naftnu krizu, pokazavši da univerzalne teme i putem lokalnih novina mogu uspješno komunicirati sa svima na prepoznatljivom jeziku karikature.

Tako još jednom s ponosom možemo reći da na stranicama Glasnika i dalje možete uživati u friškim crtanim radovima dvaju majstora - Branimira Dorotića i Zdenka Puhina – Puye, CROkija, sigurni da se radi o kvaliteti prepoznatoj i izvan uobičajenih granica jednih lokalnih novina.

K.S.

 

Novost u glazbenoj edukaciji

Foto Galerija Lang predstavila izložbu Gorana Trbuljaka u Bratislavi

Marljivi i samozatajni Marin Rimac već 15 godina dirigira zborom u franjevačkoj crkvi

Karikature Zdenka Puhina u izboru najbolje svjetske novinske karikature World Press Cartoon Sintra 2008

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002