16.10.2008.

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorena izložba Biserke Jajić Habdelić

Isprepleteni tonovi

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorena izložba Biserke Jajić Habdelić

Krajolik - neiscrpan izvor inspiracije za slikaricu Biserku Jajić Habdelić, naziv je izložbe otvorene 16. listopada u Galeriji Bauer. Krajolik je šarena izložba slika akrila na platnu, a prikazuje isprepletanje toka prirode i života. Godišnja doba prikazana na slikama podsjećaju na godišnja doba našeg življenja, a savršeno isprepleteni tonovi zelene, plave, ljubičaste, pa čak i crne, čine ove slike krajolika jedinstvenima.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Drago Prahin uz pozdravni govor autorice Biserke Jajić-Habdelić koja je prisutnima, a i onima koji će tek razgledati izložbu zaželjela uživanje u slikama. U izložbu je okupljene, glazbenim tonovima na gitari, uveo mladi učenik Glazbene škole Ferdo Livadić Zvjezdan Imbert.

Izložba Krajolik u Galeriji Bauer prodajnog je karaktera, a može se razgledati do kraja listopada, radnim danom od 8 do 15 sati.

www.radiosvn.com

 
16.10.2008.

U Franjevačkoj crkvi u petak će biti održan koncert u sklopu 15. Orgulje Heferer festivala

Nastupaju Helena Lucić i Pavao Mašić

U Franjevačkoj crkvi u petak će biti održan koncert u sklopu 15. Orgulje Heferer festivala

Grad Samobor bit će domaćin jednom od koncerata ovogodišnjeg 15. Orgulje Heferer festivala. U franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Langovoj ulici u petak, 17. listopada, publici će se predstaviti mezzosopranistica Helena Lucić i Pavao Mašić na orguljama izvodeći skladbe Johanna Sebastiana Bacha. Riječ je o festivalu koji je počeo u srpnju u Krapinskim Toplicama i na kojem je planirano dvadeset koncerata sve do 26. listopada u crkvama i kapelama diljem Hrvatske. Uz vokalne soliste nastupit će i naši vrsni orguljaši. Organizator Koncertna direkcija Zagreb ističe kako je cilj festivala ukazati na važnost orgulja kao najbogatijeg glazbenog instrumenta te na bogatu glazbenu hrvatsku orguljašku baštinu.

Inače, u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije orgulje je sagradio 1738. Joannes Antonius Weiner iz Zagreba i značajno su kulturno blago, jer je vrlo malo tako velikih i dobro uščuvanih orgulja iz prve polovice 18. stoljeća. Više puta su obnavljane i nadograđivane pa se danas sastoje od 16 registara na dva manuala i pedalu. Mehaničkog su sustava sa zračnicama na kliznice. Posljednju temeljitu restauraciju i rekonstrukciju izvršila je Umjetnička radionica Heferer 2005. godine.

Radionica Heferer sagradila je 263 orgulja diljem cijele Hrvatske te u BiH, Sloveniji, Vojvodini, Mađarskoj i Austriji. Samo u zagrebačkim crkvama sagradila je 18 orgulja. Pripada uskom krugu orguljarskih radionica u Europi, koja djelujući 160 godina u kontinuitetu, kroz 5 generacija obiteljske tradicije, predstavlja u gradnji i restauraciji orgulja, harmoniuma i klavira najviše dostignute umjetničke standarde. Osim gradnje, Radionica se specijalizirala i za restauriranje povijesnih orgulja koje predstavljaju veliku nacionalnu i međunarodnu vrijednost u našoj glazbenoj i kulturnoj baštini. U proteklih 40-ak godina restaurirano je 70-ak orgulja diljem Hrvatske. Umjetnička radionica Heferer utemeljena je 1849. u Grazu, od 1868. tvrtka djeluje u Hrvatskoj, najprije u Karlovcu, a od 1870. do danas u Zagrebu.

Od 1994. godine Umjetnička radionica Heferer, u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, priređuje Orgulje Heferer festival s ciljem oživljavanja bogate orguljarske kulturno-spomeničke baštine.

M.Š.

 
16.10.2008.

Izložba Akvareli na skeli uplovila u Otvorenu galeriju

Slike s potpisom kiše

Izložba Akvareli na skeli uplovila u Otvorenu galeriju

Nakon što su početkom lipnja marljivo slikali na skeli Stjepana Vrančića u Medsavama, koja povezuje samoborsku i zaprešićko – brdovečku stranu Save, slikari iz Samobora i Zaprešića, kao i njihovi gosti iz Švedske i Slovenije, te su svoje ljetne uratke izložili u Otvorenoj galeriji Samoborskog muzeja u Starogradskoj ulici 12. Time je ostvaren drugi čin ovogodišnje likovne kolonije Akvareli na skeli, a treći će biti ostvaren 7. studenog otvorenjem ovog postava u Muzeju u Brdovcu. Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti radove članova Udruge likovnih umjetnika Samobora i Udruge likovnih stvaraoca Zaprešića.

Na otvorenju u Otvorenoj galeriji u Starogradskoj 12 nazočne su pozdravili ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, voditelj Galerije Andrej Lapaine, kao i dvije Irene – Irena Podvorac, voditeljica samoborskih likovnjaka i njezina kolegica iz Zaprešića Irena Škrinjar. Kako bi sam čin otvorenja dobio još više na značaju, tu su bili i pjesnik Marinko Španović te zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, koja je i izložbu proglasila otvorenom.

Tom je prigodom Irena Podvorac istaknula kako likovna kolonija Akvareli na skeli simbolično pokazuje da rijeka Sava ne razdvaja već spaja dva grada. Ni tmurno nebo, ni dosadna kiša nisu omeli umjetnike u slikanju. Često su morali bježati od kiše u šatore, a kišne su kapi na papiru ostavile i svoj osobit pečat. No, ističu okupljeni, slikanje izravno u prirodi nudi neposrednost, spontanost kakva nije moguća u četiri zida atelijera. Kroz rad i druženje umjetnici su razmijenili iskustva i vještine. Odmah po okončanju rada slike su izložene na skeli te od tuda krenule na ovu turneju po Samoboru, Brdovcu i Zaprešiću. Ovogodišnja je likovna kolonija Akvareli na skeli ovjekovječena i kratkim dokumentarnim filmom kojeg je snimio Zvonko Vrhovčak. Druženje je po otvorenju nastavljeno uz skelarski bažul, pečene kestene, jabuke i portugizec.

M.Š.

 
16.10.2008.

Skakači istanbulskog fotografa Genca Gülana izloženi u Foto galeriji Lang

Čudesni i uzbudljivi skakači

Istanbulski fotograf Genco Gülan najnovije je ime koje izlaže u samoborskoj Foto galeriji Lang. U prostorijama galerije u Langovoj 15, od nedjelje, 12. listopada, mogu se razgledati njegovi Skakači, izložba iz serije fotografija Ja te volim.

- Genco Gülan je multidisciplinaran umjetnik koji često koristi fotografiju u stvaranju slika koje povezuju stvarni događaj u cilju preispitivanja realnosti. U preispitivanju svijeta u kojem živimo, umjetnik spaja predodžbe sa slikama. Gülan navodi promatrača da se suoči s fragmentom stvarnosti i uvodi nas na vizualnu platformu kojom analizira status današnjeg društva – napisao je o autoru Marcus Graf te dodaje da je Ja te volim kombinacija imaginacije i stvarnosti, proces kojim se stvara umjetnost. - Putem promatranja i dekonstrukcije Gülan otkriva nestabilnu suštinu svijeta u kojem se "očigledno i obično" izokreće u "čudesno i uzbudljivo" - zaključuje Graf.

Nakon istanbulskog fotografa u Foto galeriji Lang pripremaju izložbu Ive Čičina Mašanskera, čije je otvorenje predviđeno za nedjelju, 23. studenog, standardno, u podne. U međuvremenu, Gülanove Skakače možete razgledati subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati.

K.S.

O autoru

Genco Gülan diplomirao je političke znanosti i umjetnost na Bogazici Univerzitetu u Istanbulu. Magistrirao je iz medijskih disciplina na New School University u New Yorku. Angažirano se bavi istraživanjem medija, uključivši i fotografiju. Živi i radi u Istanbulu.

 
16.10.2008.

U Galeriji Prica izložene Venere Petra Hranuellija

Malene, kamene žene

U Galeriji Prica izložene Venere Petra Hranuellija

Prostorije Galerije Prica od petka, 10. listopada, krase skulpture mladog umjetnika Petra Hranuellija. Objedinjene pod nazivom Venera, kamene figure tematski su okrenute vječnom motivu – ženi, a iako je podrijetlo teme u tradiciji, primijetila je Nikolina Mahović u predgovoru izložbi, Hranuellijeve skulpture u svojoj realizacije čine izraz suvremenog.

- Njegove na prvi pogled statične kompozicije pažljivim promatranjem i uživljavanjem otkrivaju struju života i energiju koje traju i ponavljaju se. Same figure svojim izrazom tijela pokazuju svoja raspoloženja, jer govor tijela je ovdje primaran. Glave kao neodvojivi vid jedne ljudske, iako u ovom slučaju stilizirane forme, ovdje ne postoje, umjetniku nisu primarne. Skulpture su u potpunosti apersonalne, no samim time nisu nam daleke. Svojom mekoćom boje kao da nas zovu da im se približimo, dotaknemo i saznamo što nam nude. Zaokuplja nas i sama površina kamena s kojom se umjetnik poigrava i istovremeno iskorištava njegova strukturalna svojstva kako bi negirao tvrdoću. Ne postoje pravila, samo umjetnik i djelo – pojasnila je Mahovićeva.

Petar Hranuelli kao kipar i umjetnik formirao se inače na Braču, mjestu bogate kamenoklesarske tradicije. Završio je srednju Klesarsku školu u Pučišću, a nakon toga seli se u Zagreb gdje se profesionalno bavi restauracijom kamena, kiparstvom i slikarstvom. Od 2005. godine član je HULU Split, a od 2006. godine i HDLU u Zagrebu. Iza sebe ima nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj. Njegove Venere u Samoboru će ostati do 19. listopada.

K.S.

 

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorena izložba Biserke Jajić Habdelić

U Franjevačkoj crkvi u petak će biti održan koncert u sklopu 15. Orgulje Heferer festivala

Izložba Akvareli na skeli uplovila u Otvorenu galeriju

Skakači istanbulskog fotografa Genca Gülana izloženi u Foto galeriji Lang

U Galeriji Prica izložene Venere Petra Hranuellija

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002