19.11.2017.

Počela isplata božićnica umirovljenicima

Uskoro kreće i drugi krug

Počela isplata božićnica umirovljenicima

Započela je isplata božićnica za samoborske umirovljenike, a trajat će sve do 11. prosinca u samoborskoj poslovnici FINE.

Za sve umirovljenike koji nisu predali dokumentaciju, organizirat će se drugi krug za predaju dokumentacije.

Pravo na isplatu božićnice u 2. krugu ostvaruje se predajom ispunjenog Obrasca za prijavu u evidenciju umirovljenika, uz odgovarajuće priloge, od 8. do 26. siječnja 2018. godine.

Božićnice su namijenjene umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Samobora koji imaju mirovinska primanja do 2.000 kuna.

Obrazac i prilozi predaju se u Gradskoj upravi Grada Samobora na porti i to osobno. Obrazac za prijavu može se preuzeti na porti (Trg kralja Tomislava 5, Samobor) i na službenoj internet stranici Grada Samobora www.samobor.hr.

Uz popunjene obrasce obavezno je priložiti:

- presliku osobne iskaznice (obostrano)

- presliku zadnjeg odreska mirovine ili presliku potvrde banke o isplati mirovine (mora biti vidljiv OIB umirovljenika).

Pozivamo umirovljenike da se pridržavaju navedenih rokova, jer njihovim istekom prestaje mogućnost prijave i samim time pravo na isplatu božićnice kojom našim umirovljenicima želimo uljepšati božićne blagdane.

Isplata božićnice u drugom krugu vršit će se u poslovnici FINE u Samoboru, u razdoblju od 5. do 26. veljače 2018. godine.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora na broj telefona 01/3378 – 132.

P.A.

 
19.11.2017.

Strašna tragedija na Trgu kralja Tomislava

U naletu automobila poginulo dijete

Strašna tragedija na Trgu kralja Tomislava

Na samoborskom Trgu kralja Tomislava, kod kućnog broja 15, 73-godišnja Štefanija Lindić iz samoborskog naselja Vrhovčak naletjela je u subotu oko 18 sati na svoju sumještanku, majku s dvojicom sinova. Vozila je srebrni Smart i, kako smo doznali, uopće nije kočila, nego ih je pokupila brzinom od oko 40 kilometara na sat i zaustavila se više od deset metar nakon prijelaza.

- Čula sam jauk i krik majke: "Matej, Matej, Matej!" i istrčala iz lokala. Pretrnula sam jer se i moj unuk zove Matej. Tu za jednim stolom sjedilo je jedno društvo i među njima je bilo četiri-pet liječnika pedijatara koji su bili u Taboru na duhovnoj obnovi. Istrčali su i jedna liječnica je rekla: "Nije dobro, nije dobro!" Dječak je ležao majci na rukama. Strašno, bilo je puno krvi. Mislim da je imao tri godine, a drugom dječaku nije bilo ništa, ali se sav tresao, bio je u šoku kao i majka", pričala nam je sinoć u šoku Đurđica Jandrić, koja radi u samoborskoj kavani Livadi nedaleko od mjesta nesreće. Istrčala je iz lokala i zaustavljala vozila da ne nalete na dječačića koji je još bio živ i ležao je na kolniku. Hitna pomoć i policija došli su, prema njezinoj procjeni, za oko pet minuta, a nesreća se, kaže, dogodila u 18.15 sati, dok je policija izvijestila da je bila oko 18 sati, a dojava samoborskoj policijskoj postaji došla je u 18.03. I Đurđica Jandrić, kao i drugi ugostitelji u obližnjim lokalima, bili su u šoku. Što je još gore, ona i poznaje vozačicu koja je naletjela na majku s djecom.

- Đurđa, ja sam to napravila, ništa nisam vidjela - rekla je čim je ušla u pratnji policajke u lokal. Pozlilo joj je, povraćala je, a u pratnji policajke otišla je u toalet u Livadiću kako bi se oprala. Htjeli su joj skuhati čaj, ali policija to nije dopustila. Vozačicu su u 21.22 posjeli u policijsku službenu Škodu i odvezli je u Policijsku postaju Samobor. U međuvremenu na mjesto nesreće došli su i suprug vozačice u pratnji još jednog člana obitelji i raspitivali se o daljnjem tijeku postupka.

Dječak je, kako smo doznali, preminuo u Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici. Nakon nesreće policija je ogradila Smart i počela očevid kojim je rukovodila Martina Jakšić, dežurna općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu. Policajci koji su obavljali očevid podvlačili su se sinoć pod Smart tražeći tragove nesreće, a, kako smo doznali, 73-godišnja vozačica nije bila pod utjecajem alkohola. Samoborski glavni trg inače je dobro osvijetljen, a vozačica je dolazila iz Livadićeva ulice i nesreća se dogodila na ulazu na Trg kralja Tomislava iz smjera Livadićeve prema Perkovčevoj ulici, praktički na glavnoj gradskoj prometnici. Kako smo izmjerili, Smart je nakon naleta na majku s djecom prošao još 10-ak metara jer od pješačkog prijelaza do mjesta gdje se zaustavio ima 10 stupića postavljenih na razmaku od nešto više od metar.

- Bilo je strašno, ne mogu uopće govoriti jer imam djecu te dobi - rekla nam je konobarica u obližnjem kafiću koja nije vidjela nesreću, ali su i ona kao i osoblje iz ostalih lokala istrčali na trg nakon što su čuli što se dogodilo. Policijski očevid trajao je do približno 22 sata, kada je srebrni Smart vozilom vučne službe odvezen s mjesta nesreće. Ozljede su bile preteške i dječak je preminuo. Policija službeno nije priopćila dob dječaka jer je još bio u tijeku očevid, ali, prema pričama očevidaca, preminuli dječak imao je tri godine, a stariji je školske dobi. Majka nije bila ozlijeđena. Kako smo doznali, ona je dolazila sa šetnice iz smjera hotela Lavica i prelazila je kolnik prema kavani Livadić, a vozačica koja, inače živi na Vrhovčaku, praktički iznad gradskog trga, dolazila je Livadićevom ulicom. Kako smo doznali, vozačica je umirovljenica, a prije 20-ak godina i ona je imala obiteljsku tragediju jer joj je sin poginuo prilikom skoka padobranom.

(Jutarnji list)

 

Počela isplata božićnica umirovljenicima

Strašna tragedija na Trgu kralja Tomislava

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002