05.05.2017.

U Samoboru počeo 8. festival Samoborske češnofke

Domaslovčani bučno proslavili pobjedu

Prvog dana Festivala Samoborske češnofke, koji se u Samoboru održava već 8. puta, u subotu, 6. svibnja, natjecali su se mjesni odbori i gradske četvrti.

Cijela ova manifestacija, koja se do prije par godina odvijala u sklopu Samoborske salamijade i zajedno s Festivalom Samoborske kotlovine, posvećena je još jednoj autohtonoj samoborskoj gastro deliciji – "maloj" kobasici nazvanoj češnofka. Specijalitet je to samoborskoga kraja koji je u posljednjih desetak godina doživio svoju renesansu zahvaljujući stoljetnoj tradiciji spravljanja češnofki u samoborskim obiteljima, ali i Udruzi Zlatna šajba, čiji su članovi, uz sad već poznatu robnu marku Samoborska salama, odlučili i češnofku promovirati kao prepoznatljiv dio samoborske gastro kulture.

Friško kuhane ili pak dimljene i osušene, češnofke su tijekom cijele godine neizostavan dio obiteljskih stolova u Samoboru i okolici, a sam festival potaknuo je i amatere i profesionalne proizvođače da, prema striktno utvrđenim pravilima, pokažu svoje znanje u spravljanju češnofki.

Stručna komisija u sastavu dr.vet.med. Dubravko Viduč, dr.vet.med. Tomislav Skendrović i mr.sc Krunoslav Znika ocjenivala je okus, izgled i pripremu češnofki, ali i atmosferu i uređenje kućica mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Nakon kušanja procijenili su i bodovali ponuđene češnofke te vrijedne uporabne nagrade dodijelili Mjesnom odboru Vrhovčak za osvojeno 3. mjesto, Mjesnom odboru Molvice (2. mjesto) i Mjesnom odboru Domaslovec, čiji su predstavnici uz brojne goste i svoje sumještane bučno uz glazbu i ples proslavili zasluženu pobjedu.

U svemu su uživali i brojni Samoborci, njihovi gosti i turisti, a festival se nastavlja i u nedjelju, kada će svoje znanje u spravljanju češnofki pokazati druge ekipe mjesnih odbora i gradskih četvrti te profesionalni proizvođači.

Festival Samoborske češnofke organizira Grad Samobor u suradnji s Poduzetničkim centrom Samobor, Turističkom zajednicom grada Samobora i samoborskim Komunalcem.

M.K.

 
05.05.2017.

Održana prezentacija "U susret poduzetništvu"

Predstavljeni i samoborski programi

U petak, 5. svibnja, u Galeriji Prica u Samoboru, održana je prezentacija pod nazivom "U susret poduzetništvu", koju su zajednički organizirali Zagrebačka županija, Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, u suradnji s gradskom upravom Grada Samobora.

Prezentaciji je nazočilo 50-ak zainteresiranih poduzetnika, obrtnika, OPG-ova i nezaposlenih osoba, što potvrđuje njihov interes za ulaganja u poljoprivredu, gospodarstvo i zapošljavanje.

Moderator skupa bio je pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Samobora i direktor Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. Željko Radovanić. Pozdravne riječi okupljenima uputio je pročelnik Upravnog odjela za gospodartvo Grada Samobora Hrvoje Frankić.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikolina Lovrić predstavila je devet mjera aktivne politike zapošljavanja pod nazivom "Od mjere do karijere". O aktualnim mjerama i aktivnostima za poticanje poduzetništva i poljoprivrede u 2017. godini za područje Zagrebačke županije, sudionike su upoznale predstavnice Zagrebačke županije Vlasta Ljubešić i Gordana Županac.

Predstavnice HBOR-a, Dina Marković i Jelena Soldo, govorile su o programima kreditiranja i potpora poduzetnicima te osiguranju naplate izvoznih potraživanja, dok je predstavnica Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb Jaka Stipić predstavila aktivnosti i usluge HGK - Komore Zagreb.

Na kraju su predstavnici Grada Samobora Hrvoje Frankić i Krunoslav Znika predstavili programe i poticajne mjere u gospodarstvu i poljoprivredi Grada Samobora u 2017. godini.

Sve prezentirane informacije i natječaje zainteresirani mogu potražiti na web stranicama spomenutih institucija te od nadležnih službi Grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor zatražiti i dodatne informacije.

T.I.

 

U Samoboru počeo 8. festival Samoborske češnofke

Održana prezentacija "U susret poduzetništvu"

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002