18.05.2017.

U Galeriji Prica predstavljena monografija Od Vatrogasne župe Samobor do Vatrogasne zajednice grada Samobora

Tako su živjeli i rasli naši vatrogasci

Povijest vatrogastva u Samoboru duga je zapravo više od dva stoljeća, od kada datira i prva pisana naredba Samoborskog magistrata iz 1794. godine, kojom se "prepoveda da nigdo po vulicah, ali po selah... z goručum lučum ali z baklami prez lampašev hoditi ne sme...". Od tada naš grad čuvaju i vatrogasci.

Nakon višegodišnjih priprema, prikupljanja brojnih podataka, fotografija i svjedočanstava naših vatrogasaca, iz tiska je izašla monografija naslova Od Vatrogasne župe Samobor do Vatrogasne zajednice grada Samobora 1929. - 2017.

Monografija koju su uredili i napisali Diana Koller i Boris Bogolin, u izdanju VZG-a Samobor, a grafički oblikovao i za tisak priredio Samoborski glasnik d.o.o., obuhvaća povijesni put Vatrogasne zajednice grada Samobora od njezinih početaka, rad svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Samobora i Svete Nedelje te profesionalna vatrogasna društva koja su djelovala unutar bivših velikih samoborskih tvornica.

Prilikom predstavljanja monografije urednica Diana Koller naglasila je kako je osobno vrlo zadovoljna što su samoborski vatrogasci, čiji rad prati već dugi niz godina, dobili svoju zasluženu i objedinjenu monografiju, u kojoj su i razgovori s istaknutim članovima našeg vatrogastva, od kojih neki više i nisu među nama, te je posebno zahvalila svima koji su doprinijeli da ova knjiga, koju će s pažnjom iščitavati brojni Samoborci, konačno ugleda svjetlo dana. Nazočne predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava i sve ostale pozvala je da i dalje sustavno bilježe važne događaje i obljetnice u svojim društvima, jer će im kasnije moći poslužiti za objavljivanje u njihovoj ili nekoj drugoj, dopunjenoj monografiji, kao i za rad s budućim naraštajima vatrogasaca.

Njezino zadovoljstvo u povodu predstavljanja monografije posvećene samoborskim vatrogascima u četvrtak, 18. svibnja, u Galeriji Prica podijelili su i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Željko Koščica i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković, kojima su čestitke za ovo izdanje uputili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček.

Knjiga obiluje fotografijama i brojnim dokumentima koji svjedoče ne samo o požrtvovnom radu naših vatrogasaca, već i o cjelokupnom društvenom životu Samobora i okolice, kojem su vatrogasci ostavili i još uvijek daju snažan pečat.

M.K.

 

U Galeriji Prica predstavljena monografija Od Vatrogasne župe Samobor do Vatrogasne zajednice grada Samobora

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002