08.03.2017.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u povodu Dana žena oštro kritizira aktualnu Vladu

Imamo Vladu koja mrzi žene!

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u povodu Dana žena oštro kritizira aktualnu Vladu

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u povodu Međunarodnog dana žena izdao je prigodno priopćenje, u kojem podsjeća kako se ljudska prava žena, naš osobni i tjelesni integritet, kao i pravo da autonomno odlučujemo o vlastitu tijelu, ovih dana u Hrvatskoj iznova dovode u pitanje.

"Ubojstva žena, nasilje prema ženama, govor mržnje, obezvređivanje ženskog rada, male plaće i mizerni radni uvjeti, uz seksizam, netrpeljivost i grubo narušavanje prava žene na slobodno odlučivanje o vlastitu životu, hrvatska su svakodnevica.

Politika Vlade svela je žene u Hrvatskoj na sredstva ostvarivanja pronatalitetnih i demografskih ciljeva, namećući im ulogu skrbnica za djecu i starije, uz istodobno sudjelovanje na tržištu rada pod izrazito nepovoljnim uvjetima malih plaća, prekovremena i neplaćena rada, osobito u trgovini, turizmu, odnosno uslužnim djelatnostima općenito.

Politiku Vlade ocjenjujemo ženomrzačkom i najavljujemo kako ćemo joj se suprotstaviti svim sredstvima, kako u Hrvatskom saboru, tako i izvan njega, protestirajući i organizirajući se za promjene.

Prava žena u Hrvatskoj ugrožena su na radnome mjestu, gdje smo potplaćene i manje vrednovane od muškaraca, gdje smo žrtve seksualnog uznemiravanja i ekonomskog iskorištavanja.

Prava žena ugrožena su u obiteljima, gdje smo izložene svakovrsnom nasilju, od emocionalnih ucjena, preko verbalnog, fizičkog, psihičkog, seksualnog, sve do ekonomskog.

Prava žena ugrožava i ograničava država, koja za nas čini toliko malo, okreće glavu od problema i žene okrivljuje za njihov težak položaj. Žene su izložene strukturnom nasilju, a naš se status, kako u Hrvatskoj, tako i globalno, može unaprijediti samo promjenom ekonomske paradigme, politikama zaštite okoliša i održivog razvoja te nedvosmislenom promocijom rodne ravnopravnosti, ekonomske i socijalne jednakosti, sigurnosti i mira", poručuju u povodu Dana žena esdepeovke.

Z.S.

 

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u povodu Dana žena oštro kritizira aktualnu Vladu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002