21.11.2017.

Počeli radovi na obnovi zgrade Hrvatskog doma i samoborskog kina

Konačno krenuli dugo očekivani radovi

U utorak, 21. studenoga, u prostorijama zgrade Hrvatskog doma u Samoboru okupili su se gradski čelnici, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i projektanti, koji su medijima i djelatnicima u kulturi predstavili projekt obnove zgrade Hrvatskog doma i preuređenja samoborskog kina vrijednog oko 4,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a koje će potrajati do jeseni sljedeće godine.

Desetljećima već Samoborci i posjetitelji brojnih kulturnih događanja u našem gradu čekaju da u koncertima, predstavama, izložbama, priredbama i drugim manifestacijama mogu uživati u za to primjerenom prostoru, tako da to svima njima znači i puno više od ne baš malih novaca koje će Samobor izdvojiti za ovaj kapitalni projekt što se tiče investicija u društvenu infrastrukturu našega grada.

Sama zgrada stara je 77 godina, zaštićena je od strane konzervatora kao dio povijesne urbane cjeline grada pa je i pristup njezinoj cjelovitoj obnovi bio itekako zahtjevan za sve sudionike u procesu izdavanja dozvola potrebnih za ovako opsežan projekt.

I prije toga uloženo je puno truda da se zadrži kino, koje je unazad par godina, zahvaljujući našim filmskim entuzijastima, gradskim čelnicima i vodstvu POU-a, opremljeno modernom tehnologijom te je tako uspjelo opstati u vremenima kada su i veći gradovi od Samobora ostajali bez svojih kino dvorana. Ovom rekonstrukcijom i kino će dobiti posve nov izgled, jednako kao i Galerija Prica na katu, a sve je osmislio naš sugrađanin i poznati projektant Ratimir Škutelj.

Ovom prigodom gradonačelnik Beljak podsjetio je na značaj Hrvatskog doma za kulturnu i općenito društvenu povijest našega grada te s prisutnima podijelio i svoje impresije iz mladosti vezane uz kino i tadašnju knjižnicu na katu zgrade, uvjeren da će ista nakon obnove biti na ponos svim Samoborcima, kao i Gradu Samoboru.

Radove na unutrašnjem uređenju zgrade odradit će Brodometalurgija iz Splita i Vinitor iz Zagreba, a, kako je pojasnila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, slijede velike promjene u sustavima grijanja i ventilacije, ruši se postojeći balkon i gradi mali amfiteatar s 250 sjedećih mjesta unutar kina, sve uz popratne garderobe i ostale potrebne prostorije te novi bočni ulaz.

Ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda s velikim je zadovoljstvom istaknula kako je i u dosadašnjem prostoru Pučko otvoreno učilište uspjelo organizirati više od 500 različitih kulturnih događanja, uz ostale, a kojima je samo u prošloj godini nazočilo oko 38 tisuća posjetitelja, ne računajući skupove i događanja za koja iznajmljuju dvoranu.

Po svemu sudeći, Samoborci će za manje od godinu dana dobiti svoj novi hram kulture u centru grada.

M.K.

 

Počeli radovi na obnovi zgrade Hrvatskog doma i samoborskog kina

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002