16.05.2017.

Edukativno-stručni skup za nastavnike biologije i geografije Zagrebačke županije

Vožnja lađama Savom kao nekad

Edukativno-stručni skup za nastavnike biologije i geografije Zagrebačke županije

U subotu, 13. svibnja, održan je 9. Edukativno-stručni skup nastavnika biologije i geografije Zagrebačke županije u organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Terenski dio skupa proveden je u suradnji s Udrugom Savski lađari iz Rugvice, čiji članovi su omogućili nastavnicima jedinstven doživljaj – vožnju rijekom Savom u drvenim lađama te upoznavanje područja iz malo drugačije perspektive.

- Cilj skupa je terenskim obilaskom uz stručno vodstvo upoznati nastavnike sa zaštićenim područjima i dijelovima ekološke mreže Natura 2000 na području Zagrebačke županije. Tijekom skupa nastavnici su imali priliku upoznati problematiku pojedinih zaštićenih područja, ali i upoznati bogatstvo prirodne i kulturne baštine pojedinih dijelova Zagrebačke županije – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović.

Nastavnici su upoznati s Natura 2000 područjima - Sava nizvodno od Hruščice i Sava kod Hruščice, ciljnim vrstama ptica i ostalim vrstama, kao i sa stanišnim tipovima. Također su saznali najvažnije informacije o izvornim i tradicijskim pasminama Zagrebačke županije – hrvatskom posavcu, turopoljskoj svinji, zagorskom puranu, posavskoj guski i posavskoj kukmastoj kokoši.

Terenski obilazak nastavljen je obilaskom Brodarnice u Oborovu te posjetom gospodarstvu Mate Butića u Preseki Oborovskoj, predsjednika Udruge uzgajivača posavskog konja Ivanić-Grad i jednog od rijetkih uzgajivača posavske guske u Hrvatskoj, kod kojeg su nastavnici mogli vidjeti konja hrvatskog posavca i posavsku gusku na ispaši. U društvenom domu u Preseki Oborovskoj svim prisutnima predstavili su se članovi Udruge Savski lađari. Predsjednik udruge Boris Vrhovnik i član udruge Siniša Kušeković predstavili su ukratko povijest ovog kraja, kao i najvažnije aktivnosti koje provodi udruga, poput kulturno-gastronomske manifestacije Ribarsko-lađarske večeri, Savski dedeki - akcije darivanja djece iz općine, organiziranje ekološko-rekreativnih ekspedicija, edukacija djece i mladih o ekološkim vrijednostima rijeke Save te mnoge druge. Edukativno-stručni skup završen je predstavljanjem gastronomije rugvičkog kraja.

M.Š.

 

Edukativno-stručni skup za nastavnike biologije i geografije Zagrebačke županije

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002