04.08.2017.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Oluja je simbol pobjede, slobode i mira

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najveći je blagdan slobode u neovisnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj - istaknuo je predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj u svom govoru na tradicionalnom obilježavanju ovog blagdana i odavanju počasti poginulim braniteljima u Samoboru, 4. kolovoza u Parku domovinske zahvalnosti, uz župnu crkvu svete Anastazije.

U govoru je Jedvaj još naglasio kako je u borbi za slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku poginuo veliki broj hrvatskih branitelja.

- Svi su oni, ne pitajući za cijenu, krenuli u obranu onog najvrednijeg što su imali, u obranu svojih obitelji, doma, svoje Domovine. Cijena slobode koju je platila Hrvatska bila je iznimno visoka. Svi poginuli i teško ranjeni hrvatski branitelji, sve civilne žrtve rata, svi izbjegli i protjerani hrvatski građani, sva razrušena i uništena mjesta, sve godine mladosti i veselja, sve je to rat oduzeo mladim hrvatskim naraštajima. Ta mladost, koja je tada u borbi izvojevala slobodnu i demokratsku Hrvatsku, i danas je jednako voli te joj želi miran i prosperitetan razvoj - rekao je predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje Rudolf Jedvaj i podsjetio na doprinos samoborskih branitelja u akciji Oluja i oslobađanju okupiranih područja oko Sunje, Kostajnice, Dvora i Gline.

- Naša 151. samoborska brigada je časno izvršila svoju povijesnu i vojnu zadaću i zbog toga zaslužila onakav veličanstveni doček u Samoboru 14. kolovoza 1995. godine, kako nije dočekana niti jedna brigada Hrvatske vojske. Oluja je bila konačan dokaz vojne i moralne nadmoći hrvatskog naroda nad agresorom s istoka, kruna svih napora da se izbori slobodna, demokratska i neovisna država Hrvatska, a u toj borbi sve svoje zadatke časno je izvršila i 151. samoborska brigada - zaključio je Jedvaj.

U svom govoru zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković rekla je da je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedan od najznačajnijih naših datuma.

- Ponosno se prisjećamo veličanstvene vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj su oslobođena okupirana područja naše Domovine. S osobitom zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo se i svih sudionika Domovinskog rata, a osobito onih koji su nas zadužili žrtvom vlastitog života i time postavili temelj izgradnje Hrvatske kao demokratske i slobodne zemlje. Sretni smo što značaj Oluje više nije osporavan od strane međunarodne zajednice, već je ona prihvaćena kao simbol pobjede u Domovinskom ratu, simbol slobode i mira. Hrabre junake koji su Domovini podarili život više ne možemo vratiti, ali njihova imena zauvijek će ostati urezana u našim mislima, srcima, na ovom spomeniku - istaknula je Horvat Iveković.

Na svečanosti je prigodnim riječima o značaju Oluje uvodno u ime Koordinacije govorio i Marijan Telišman, koji je pročitao i sva imena poginulih samoborskih branitelja tijekom Domovinskog rata.

Vijenac su ispred spomenika u Parku domovinske zahvalnosti položili zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić, ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar, zamjenik načelnika Policijske postaje Samobor Vid Noršić, a potom su svijeće zapalili zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak, roditelji i rodbina poginulih branitelja te predstavnici Policije, Vatrogasne zajednice, političkih stranaka, institucija, udruga, časnici i dočasnici. Prigodnom pjesmom, riječima i molitvom obilježavanje je zaključio samoborski kapelan vlč. Josip Čulig.

Istaknimo i da će misa za sve poginule hrvatske branitelje biti služena na sam blagdan, 5. kolovoza, u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru od 18 sati.

Mato Šipuš

Svečano i u Svetoj Nedelji

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod drvenog križa na gradskom groblju svečano je obilježen 4. kolovoza u popodnevnim satima i u Svetoj Nedelji. Vijence su položili gradonačelnik Dario Zurovec, u pratnji najbližih suradnika, te predstavnici braniteljskih udruga i ostalih udruga s područja Grada Svete Nedelje. U prigodnim govorima o značaju vojno-redarstvene akcije Oluja govorili su gradonačelnik Zurovec i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Svete Nedelje Mladen Cindrić. U programu su sudjelovali Svetonedeljska počasna garda i VA Domenike.

 

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002