29.10.2017.

Komemoracija poginulim braniteljima na Trokutu

Više od tisuću sudionika žalosne komemoracije

Ispred jednog od najljepših spomen obilježlja podignutima u čast poginulim braniteljima Domovinskog rata, onog na Trokutu, i ove godine okupilo se u nedjelju, 29. listopada, oko tisuću sudionika na komemoraciji u spomen braniteljima koji su na samom početku rata, u jednoj od najtežih i najvažnijih bitaka, uspjeli obraniti i osloboditi veći dio zapadne Slavonije i tako spriječiti njeno odsijecanje od ostatka zemlje. U vojnoj operaciji Orkan '91 sudjelovali su dragovoljci i pripadnici ondašnjih postrojbi iz brojnih županija i gradova, a svoj velik doprinos dali su i Samoborci i Svetonedeljčani.

U samo tom jednom danu poginula je petorica naših sugrađana – Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešo Purić, Zlatko Šabarić i Vlado Ivčić, čija imena zauvijek ostaju uklesana ne samo u kamenim pločama na mjestima njihove pogibije u šumi oko Trokuta, na stupovima tamošnjeg spomenika i u našem Parku domovinske zahvalnosti, već i u srcima i sjećanju svih nas.

Više od četvrt stoljeća tuge i žalosti, s kojima žive njihove obitelji, suborci i prijatelji, tek možda nakratko mogu malo ublažiti komemoracije i govori u čast njihovim poginulim sinovima, muževima ili braći, koji su životom platili slobodu Hrvatske.

Govornika na Trokutu ni ove godine nije nedostajalo, jer nakon mise u čast poginulima nazočnima su se obratili gradonačelnik grada domaćina Novske, župani, ratni zapovjednici, izaslanici Vlade i predsjednice Republike Hrvatske, koji su redom naglasili kako je još i danas itekako potrebno zajedništvo svih branitelja i njihov doprinos stabilnom društvu i gospodarstvu.

Prema uobičajenom protokolu uslijedilo je polaganje vijenaca i svijeća ispred spomenika na Trokutu.

Izaslanstvo Grada Samobora predvodio je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i 151. samoborske brigade vijenac su položili Đurđa Purić i Adolf Paar, a u ime Grada Svete Nedelje to je učinio gradonačelnik Dario Zurovec sa svojim suradnicima i predstavnicima branitelja. Svečanost odavanja počasti ispred spomenika na Trokutu uveličala je i ove godine Samoborska narodna garda.

Dan uoči tužne komemoracije na Trokutu, kao i prošle godine, mjesto na kojem se odvijala velika bitka posjetili su učenici samoborskih škola, kojima su o ovom povijesnom događaju govorili sudionici bitke za Trokut i suborci naših poginulih branitelja.

M.K.

 

Komemoracija poginulim braniteljima na Trokutu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002