08.09.2017.

Gradsko vijeće Grada Samobora - vijećnici na edukaciju, a uprava na rekonstrukciju

Nagrada za životno djelo Antunu Laušinu i Nadi Kuhar

Gradsko vijeće Grada Samobora - vijećnici na edukaciju, a uprava na rekonstrukciju

Na kraju 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, održane 7. rujna, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić obavijestio je vijećnike da si rezerviraju termin 4. studenoga, jer će toga dana biti organizirana besplatna edukacija vijećnika o njihovim pravima i obvezama za rad u Gradskom vijeću. Možda je ta edukacija trebala biti organizirana i prije, jer se vidjelo da bi to novim vijećnicima dobro došlo, a nepoznavanje procedure i funkcioniranja lokalne vlasti im je u nekoliko navrata predbacio i gradonačelnik Krešo Beljak, naglasivši da bi vijećnici trebali bolje proučiti Poslovnik o radu GV-a i ne postavljati pitanja tijekom cijele sjednice (kao što je to bio slučaj na sjednici prije ove).

Gotovo bez diskusije i jednoglasno vijećnici su donijeli novu Odluku o obavljanju dimnjačarske djelatnosti na području Grada Samobora, kao i Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Ustanove za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor.

Nakon uvodnog obrazloženja pročelnika Upravnog odjela za financije, uz 4 suzdržana glasa prihvaćen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Samobora za prvih šest mjeseci ove godine. Željko Radovanić naglasio je da se ove godine Grad nije dodatno zaduživao, niti je ikome davao jamstva za nova zaduženja.

I dok je Zlatko Rešetar (MOST) pohvalio izvješće, koje je financijski čitko, Vladimir Skendrović (HDZ) rekao je da su njihovi vijećnici principijelno suzdržani, jer nisu niti sudjelovali u donošenju tog proračuna.

Željo Radovanić ujedno je najavio rebalans ovogodišnjeg proračuna za sljedeću sjednicu Vijeća, budući da se već podosta toga promijenilo u protekla tri mjeseca.

Primjedbe na Izvješće o radu gradonačelnika Grada Samobora za prvih šest mjeseci ove godine imao je Vladimir Skendrović, koji smatra da gradonačelnik nije radio loše, ali da nije radio dovoljno dobro. On smatra da dužnost gradonačelnika iziskuje stalnu prisutnost, dok je Krešo Beljak previše odsutan. Spomenuo je da se priča o nekim problemima sa zaposlenicima unutar Upravnog odjela za financije te predbacio da je prije tri mjeseca tražio kao vijećnik u Uredu gradonačelnika 15-minutni razgovor s gradonačelnikom, na koji još čeka. Krešo Beljak tome se začudio te rekao da je najbolje da mu se osobno obrati, nadodavši da je njegov osobni broj mobitela dostupan na svim vratima Gradske uprave. Također, rekao je da o tračevima ne želi razgovarati i podsjetio da su najbolji pokazatelj zadovoljstva njegovim radom izbori.

Damir Skok (BM 365) smatra da je premalen iznos izdvojen za zaštitu i spašavanje životinja te je rekao da se, kao stručnjak i direktor Zoološkog vrta Zagreb, stavlja na raspolaganje pri rješavanju te problematike.

Irena Franceković (MOST) smatra da se premalo sredstava izdvaja za poticanje malog gospodarstva te da bi se gradonačelnik trebao više uključiti u poticanje poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Krešo Beljak nije se složio s njenom konstatacijom, podsjetivši da u Samoboru kronično nedostaje radnika, posebno stručnih. Izvješće je usvojeno s jednim glasom protiv i tri suzdržana.

Većinom glasova vijećnici su donijeli i Odluku da se Nagrada za životno djelo Grada Samobora u 2017. godini dodijeli samoborskoj automobilističkoj legendi Antunu Laušinu i posmrtno nedavno preminuloj dugogodišnjoj ravnateljici DV Grigor Vitez Nadi Kuhar, a Nagrada Grada Samobora u 2017. godini Kući susreta Tabor (pri Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda), Stjepanu Črnjaku, Filipu Turku, Stolnoteniskom klubu Samobor i Stanku Plevku. U diskusiji uz ove odluke Vladimir Skendrović predložio je da gradonačelnik, budući da ima te ovlasti, nagradi medaljama ili plaketama i ostale koji su za nagrade bili nominirani (Velimir Bašić za životno djelo te za Nagradu Grada Đurđa Vuković, Udruga Slatki Samoborci, Ljiljana Matejčić, djelatnici Komunalca, Barbara Kos, Školski športski savez Samobora i Svete Nedelje i Aljoša Matječić), budući da se radi o udrugama i osobama koje su to zasigurno zaslužile.

Zbog isteka mandata bili su raspisani natječaji za imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice, Samoborskog muzeja i Ustanove za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor. Na sve su tri dužnosti ponovno imenovani dosadašnji ravnatelji, Mirjana Dimnjaković (Gradska knjižnica) i Vladimir Čerkez (Sportski objekti) jednoglasno, a Miroslav Milonjić (Muzej) uz 3 glasa protiv i 2 suzdržana.

Damir Skok je pojasnio da ne može glasovati za njega, jer su na prošloj sjednici dali brojne primjedbe na Izvješće o radu Muzeja, a u materijalima se ne vidi da će se pod ovim vodstvom bilo što promijeniti.

I Vladimira Skendrovića je zasmetalo što kod ponovnih izbora kandidati nisu trebali ponuditi svoje programe rada, inovativne prijedloge i sl. pa je predložio da se to traži ubuduće. Nakon što je članica Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irena Kapor (SDP) nazvala njegovu prijedlog "kamikaza izjavom", uz obrazloženje da ne poznaje djelovanje ustanova te naglasila da se rad u Muzeju odvija po propisima i da ravnatelj sudjeluje u svim projektima, V. Skendrović je zatražio zaštitu predsjednika Gradskog vijeća.

Na kraju sjednice je predsjednik GV-a rekao da se razmatraju i druge opcije za primjereniji prostor u kojem bi se održavale sjednice Gradskog vijeća ubuduće, u kojem će biti lakše raditi.

D.K.

Aktualni sat

Marinku Džepini (SDP) je na pitanja o završetku radova na mostu u centru grada te o led rasvjeti odgovorio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, rekavši da će sanacija mosta biti gotova u dogovorenom roku, do 11. rujna, iako su se nadali da će to biti i prije, no zbog nestručno postavljenih kocki te će radove obaviti novi kooperant o trošku izvođača. Vrijednost radova je 484.000 kuna, bez PDV-a.

Damira Skoka zanimalo je zašto s izvođačima nije dogovoreno da radovi budu završeni do 4. rujna, jer se znalo da će biti (kao što i jest) velikih gužvi u prometu kad počne škola. Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da se poštivao postupak javne nabave te naglasio da je, pored kooperanata, zakazao i nadzor radova, koji plaća Grad, te također treba snositi sankcije. Ipak, konstatirao je da su na kraju radovi izvedeni prema zahtjevima struke. Na kraju se složio s Damirom Skokom da je ugovoreni rok trebao biti 4. rujna i naglasio da će ubuduće inzistirati, ako se izvode radovi u centru grada, da izvođači rade, ako treba, i u tri smjene.

Nakon što je Komunalac raspisao natječaj, zamjena rasvjetnih tijela je krenula prije tjedan dana i ove će ih godine biti zamijenjeno 1080. Radovi na zamjeni nastavit će se i sljedeće tri godine i ukupno će biti zamijenjeno 8400 rasvjetnih tijela. Ukupna će se investicija isplatiti za 6 godina, jer su uštede 78 – 80%, a Grad godišnje za javnu rasvetu izdvaja 4 milijuna kuna, rekao je Stanec.

Ivan Horvat (HSS) pitao je kada će biti riješen problem odrona na cesti od Bregane prema Grdanjcima, kod bivšeg Remontnog zavoda, gdje je intenzivan promet kamiona, a zavoj je nepregledan. Svjestan da rješenje ovog problema ne ovisi o Gradu, zamolio je da se ipak uloži dodatan napor da se to riješi. Željko Stanec podsjetio je da je vodotok Bregane u nadležnosti Hrvatskih voda, koje će to riješiti, a Grad Samobor je izradio projekt sanacije odrona za koji čeka dozvolu, vjerojatno još nekoliko tjedana.

Ivan Horvat zamolio je i da se riješi problem nepropisnog parkiranja ispred prostorija DVD-a Grdanjci te da se tabla s nazivom mjesta stavi na početak mjesta prema Žumberku.

Davora Daničića (SDP), zanimalo je hoće li devastirani Samoborček u parku u Južnom naselju biti renoviran. Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je da je u suradnji s Rotary klubom, Udrugom inženjera i tehničara Grada i Samoborskim muzejem već napravljen projekt sanacije lokomotive, uz financijsku potporu Zagrebačke županije od 30.000 kuna. I Grad će naći sredstva kako bi uskoro počeli radovi na rekonstrukciji lokomotive, a potom i uređenja parka i dječjeg igrališta.

Sanja Horvat Iveković odgovorila je Maji Gračanin (SDP) na pitanje o provedbi projekta pomoćnika u nastavi i ulaganjima tijekom ljeta u škole i vrtiće. Grad je za pomoćnike u nastavi iz Europskog socijalnog fonda preko Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio 5 milijuna kuna, a projekt će se provoditi sljedeće 4 godine. U samoborskim osnovnim školama trenutno radi 28 pomoćnika u nastavi. Veseli ih, rekla je Sanja Horvat Iveković, što u Samoboru ove godine uz više prvašića ima i više učenika uopće, što dokazuje da smo sredina privlačna za život mladim obiteljima. No, to donosi i određene infrastrukturne probleme, kao što je otežan rad u pretrpanoj OŠ Bogumila Tonija. Zato su već obavili razgovore s resornim ministarstvom i Zagrebačkom županijom te uz pomoć gradonačelnika, koji je i saborski zastupnik, vjeruje da će biti realizirano uređenje prostora na području nekadašnje vojarne za potrebe škole Bogumila Tonija.

Sanja Horvat Iveković odgovorila je i na pitanje Petre Babojelić o radu Centra za mlade u bivšoj vojarni, naglasivši da se tamo odvijaju brojni sadržaji, ne samo zabavni, već i edukativni, radionice i predavanja te najavila da će se u prosincu u prostorijama Centra održati nacionalni sastanak stotinjak predstavnika savjeta mladih iz cijele Hrvatske, kako bi vidjeli primjer dobrog rada jednog ovakvog centra.

Vladimira Skendrovića zanimalo je u kojoj je fazi otkup parcele za društvene sadržaje nasuprot crkve u Molvicama, a Željko Stanec rekao je da su sredstva osigurana, no vlasnici nisu pristali na procijenjenu vrijednost koju je odredio sudski vještak, a višu cijenu Grad ne smije platiti.

Zlatka Rešetara zanimali su planovi za izgradnju kanalizacije u Samoboru te hoće li biti saniran odron na Palačniku, a tamošnji mještani dobiti vodu.

Gradonačelnik Beljak rekao je da su za kanalizaciju napravljeni projekti i dobivene dozvole te najavio da će u sljedećem periodu taj problem biti riješen za veći dio naselja koja nemaju kanalizaciju. Za odron na Palačniku je rekao da ga svako toliko saniraju i ponovno se javlja, no za vodovod je najavio da će ustrajati na tome da svi na Palačniku plaćaju vodu kao i drugi građani, a ne da, kao neke prethodne vlasti, pune privatne bazene i privatna crpilišta vodom koju plaćaju građani. Zlatko Rešetar je odgovorio da niti on, a niti ljudi koji su ga to pitali, nemaju bazen.

Nakon što su se Vladimir Skendrović i Irena Franceković požalili da nisu dobili (ili ne dovoljno kvalitetne) odgovore na pitanja postavljena tijekom aktualnog sata na prošloj sjednici, a Damir Skok se požalio da je dobio odgovore na pitanja koja nije ni postavio, gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da bi se vijećnici trebali pripremiti za sjednice i pročitati materijale. No, onda je priznao i da ima problema u nekim odjelima, uz konstataciju da su se neki pročelnici možda umorili te najavio skoru rekonstrukciju Gradske uprave, kako se ovakve greške više ne bi ponavljale.

 

Gradsko vijeće Grada Samobora - vijećnici na edukaciju, a uprava na rekonstrukciju

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002