31.03.2017.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u ovom sazivu

Gradonačelnik i zamjenici moći će volontirati za pola plaće

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u ovom sazivu

Izbori za mjesne odbore i gradske četvrti održat će se kad i lokalni izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika sa zamjenicima, 21. svibnja, odlučilo je Gradsko vijeće Grada Samobora na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu 30. ožujka. Razlog za takav odabir je što je to jednostavnije i ekonomičnije.

Obilan dnevni red od čak 37 točaka odrađen je za nepuna dva sata, gotovo bez rasprave. Rebalansom je gradski proračun uvećan za milijun i 220 tisuća kuna ili za 0,58%, pa sada iznosi nešto više od 213 milijuna kuna. Do povećanja prihoda došlo je zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije od 200 tisuća kuna za financiranje dijela troškova lokalnih izbora te prihodu od milijun kuna dobiti Energo metana, čiji je Grad suosnivač. Najviše su, za 980 tisuća kuna, povećani rashodi za provedbu lokalnih izbora, pa je sada za tu namjenu predviđen iznos od 2 milijuna i 259 tisuća kuna. Za milijun kuna uvećani su rashodi za obnovu javne gradske rasvjete, jer se u ovoj godini planira zamjena oko 1100 rasvjetnih tijela u užem središtu grada LED rasvjetom. Sada je za tu namjenu predviđeno 6 milijuna kuna. Preostala zamjena ostalih žarulja provest će se u sljedećih 4 do 5 godina.

A rashodi su smanjeni za 760 tisuća kuna za isplatu gradskih uskrsnica i božićnica, jer, kako tvrdi pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić, pokazalo se da je to dovoljno prema sadašnjem modelu isplate umirovljenicima s nižim prihodima, manjima od 2 tisuće kuna.

Donesena je i Odluka o naknadi za rad gradonačelnika i njegovih zamjenika koji će, eventualno, svoju dužnost obnašati bez zasnivanja radnog odnosa. Radi se o usklađivanju sa zakonskim izmjenama od prije godinu dana, prema kojima i veliki gradovi poput Samobora mogu imati gradonačelnike i zamjenike u tzv. volonterskom statusu, odnosno bez zasnivanja radnog odnosa. Da odluka nema veze s dolazećim izborima ni s aktualnim dužnosnicima na čelnim funkcijama u Gradu rekla je pročelnica Ana Vlah, jer aktualni gradonačelnik Krešo Beljak, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, gdje prima plaću, tu naknadu ne ostvaruje i ne može ostvarivati.

Zakon predviđa, pa je tako formulirana i odluka, da gradonačelnici i zamjenici sada mogu odlučiti hoće li svoju dužnost obavljati bez zasnivanja radnog odnosa. U tom slučaju imaju pravo na naknadu za svoj rad.

Odgovarajući na pitanje vijećnice Linde Rossini Gajšak, pročelnica Vlah je objasnila da je moguće da se nakon izbora izabrani gradski čelnici odluče da budu ili profesionalci ili volonteri, no tijekom mandata tu odluku o svom statusu mogu mijenjati, čak i više puta. Ukoliko se ubuduće gradonačelnik ili njegovi zamjenici odluče na tu soluciju obavljanja dužnosti bez zasnivanja radnog odnosa, naknada za taj njihov rad bit će 50% plaće gradonačelnika, no imat će pravo i na 100% naknade svih ostalih stvarnih i materijalnih troškova nastalih u vezi s obnašanjem dužnosti, kao što su troškovi prijevoza, dnevnica za službena putovanja i slično, kao i pravo na korištenje službenog automobila. Na koji način i u kojem obimu će svoj posao obavljati, odluka ne predviđa.

Donesena je i odluka kojom je pojednostavljen postupak ostvarivanja prava roditelja na smanjenje naknade za redovni boravak djece u vrtiću. Ubuduće će zahtjeve roditelja za umanjenje cijene (oni koji primaju dječji doplatak, oni koji imaju više djece u vrtiću i ostali koji su postojali i do sada), na temelju potrebne dokumentacije odobravati upravna vijeća dječjih vrtića. Osnovna cijena za redoviti cjelodnevni program ostala je ista, 580 kuna.

Radi usklađivanja sa Zakonom o javnoj nabavi, donesena je i Odluka o provedbi postupaka jednostavne nabave.

U Gradskoj četvrti Podložnica (tzv. Istočno naselje) Samobor je dobio jednu novu ulicu, Ulicu Vesne Parun, koja se križa sa sadašnjom Ulicom Većeslava Kolara i njenim (novim) produžetkom, gdje Centar Prom d.o.o. iz Slatine gradi višestambene zgrade.

Nakon poduže procedure, u kojoj je utvrđeno da nije potrebno provođenje strateške procjene utjecaja na okoliš te nakon provedene javne rasprave, Gradsko vijeće donijelo je Odluku o donošenju ciljanih II. izmjena i dopuna Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora. Radi se o području Bobovice, gdje se dio zemljišta prenamjenjuje iz poslovne u gospodarsku namjenu.

Donesene su i odluke o financiranju osnovnih škola za redovnu djelatnost i dodatna ulaganja.

Gotovo bez rasprave i skoro sva jednoglasno, prihvaćena su izvješća gradskih upravnih odjela, gradske službe, Ureda gradonačelnika i gradonačelnika za prošlu godinu.

Gradski vijećnici dali su i suglasnost za prijavu i provedbu projekta Izgradnje turističko–informativnog centra ispred Rudnika sv. Barbare u Rudama, kako bi se projekt mogao prijaviti na natječaj za financiranje iz EU sredstava. Radi se o trećoj fazi projekta obnove Rudnika sv. Barbara, koji je pokrenuo i dalje ga nastavlja KUD Oštrc iz Ruda.

Posljednja odluka gradskih vijećnika u ovom mandatu bilo je produljenje Sporazuma o gospodarenju otpadom s Općinom Davor, gdje se samoborski otpad odvozi od 2015. godine. Na upit Linde Rossini Gajšak hoće li usluga poskupjeti zbog daljine prijevoza, pročelnik Zvonko Župančić je rekao da neće, jer uvjeti sporazuma ostaju isti te podsjetio da je to za Samobor jeftinije od prijašnjeg odlaganja otpada na Jakuševcu.

Na kraju je sve vijećnike i gradske čelnike pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak, zahvalivši na dobroj suradnji, a za uspomenu, zajednički su se fotografirali ispred zgrade uprave.

Vijećnici su dobili rok da do 15. svibnja vrate tablete koje im je osigurao Grad, kako bi dočekali, nakon izbora, nove vijećnike.

D.K.

 

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u ovom sazivu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002