21.10.2017.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Samobora

Lepo nam je i još nam bu lepše!

U velikoj dvorani Centra za mlade, popularnom Bunkeru, u subotu, 21. studenoga, u povodu Dana grada Samobora održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj su, uz gradske čelnike, vijećnike i dobro nam znane ravnatelje i direktore naših ustanova i poduzeća, nazočili i brojni državni i županijski dužnosnici te uvijek dragi gosti iz gradova s kojima Samobor dugi niz godina njeguje uspješnu suradnju i duboke prijateljske veze.

Uz postrojbu naše Narodne garde, u prigodnom špaliru na ulazu u Bunker sve su ih dočekali zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, kojima su se pridružili predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, njegov zamjenik Vinko Jaklenec i dio gradskih pročelnika.

Svečanost je izvođenjem hrvatske himne otvorio naš proslavljeni sugrađanin Miroslav Živković, a nakon minute šutnje za poginule branitelje, voditelj Mislav Maroević je, pozdravljajući nazočne, posebno pozdravio izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, umirovljenog generala Mladena Markača, zatim potpredsjednika Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaša Dončića, izaslanika predsjednika Vlade RH i našeg sugrađanina Davora Ivu Stiera, predsjednika SDP-a i saborskog zastupnika Davora Bernardića, predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije Mihaela Zmajlovića, zamjenika župana i bivšeg gradskog pročelnika Hrvoja Frankića, saborsku zastupnicu i gradonačelnicu Orahovice Mariju Petin, kao i brojne druge uvažene goste iz Svete Nedelje, Jastrebarskog, Zaprešića, Vrbovca, Čakovca, njemačkog Wirgesa i mađarskog Pečuha, crkvene dostojanstvenike, predstavnike udruga, mjesne samouprave te dobitnike ovogodišnjih nagrada i priznanja Grada Samobora.

U ime Grada Samobora prvi ih je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, osvrnuvši se posebno na dobar rad gradskih vijećnika i njihova nastojanja da, unatoč stranačkim razlikama, beskompromisno rade za boljitak svojega grada i njegovih građana. Posebno se to odnosi na kapitalna ulaganja, ulaganja u gospodarstvo i potrebnu infrastrukturu, pri čemu dnevna politika i prijepori uglavnom ostaju po strani.

Gradonačelnik Krešo Beljak iskoristio je ovu svečanu prigodu da iznese nekoliko primjera po kojima Grad Samobor prednjači ne samo u Hrvatskoj, već i daleko šire, zahvalivši pritom ponajprije svojim zamjenicima Sanji Horvat Iveković i Željku Stancu, koji, otkako je postao i saborski zastupnik, odrađuju ogroman posao. Nije štedio na pohvalama ni za direktore i ravnatelje gradskih poduzeća, ustanova i škola, koji svojim radom, znanjem, zalaganjem i sposobnostima iznimno pridonose ugledu svojega grada, koji je zahvaljujući njima i svim našim gostoljubivim i vrijednim sugrađanima postao mjesto u kojem je sve ljepše i poželjnije živjeti. A sve to lijepo i dobro čime se Samobor može podičiti, rekao je Beljak, gradska uprava može ostvariti novcem svojih obrtnika, poduzetnika i njihovih zaposlenika, koji pak svojim napredovanjem i ustrajnim radom pune gradski proračun. Danas zato Grad Samobor, naglasio je gradonačelnik, gotovo i ne treba financijsku pomoć od države ili županije za ostvarenje budućih projekata, nego samo traži da politika stvori okvir u kojem se i dalje može ići naprijed. I, ne manje važno nama Samoborcima, obećao je da će se već na ljeto među prvima, odmah nakon zamjenika Željka Stanca, okupati u novom gradskom bazenu.

A da se ne radi samo o prigodničarskom govoru, potvrdio je i kratak video zapis, koji je nazočne podsjetio na neke od važnijih projekata koji su u Gradu Samoboru realizirani u protekloj godini, nakon čega su Samoborcima i Samoborkama njihov dan grada čestitali Mihael Zmajlović, Davor Bernardić, Davor Ivo Stier i Siniša Hajdaš Dončić.

Prije podjele nagrada i priznanja našim zaslužnim građanima, koje su im uručili gradonačelnik Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, trio našeg sjajnog saksofonista i pjevača Roka Vuškovića razveselio je sve prisutne svojom izvedbom čuvene pjesme Marka Vukasovića Kraj kapele svete Ane.

Ove godine plaketama Grada Samobora nagrađeni su: članica Društva Šport za sve i organizatorica u kulturi Đurđa Vuković, svjetski priznata umjetnica u izradi pisanica tehnikom brušenja Ljiljana Matejčić, njezin suprug Aljoša Matejčić, šef kirurgije u KBC Sestre Milosrdnice kojeg svi Samoborci zovu u pomoć kad je zdravlje u pitanju, predsjednica Udruge Slatki Samoborci Ksenija Kolman, koja je u kratko vrijeme ostvarila velike rezultate u pomoći djeci koja boluju od dijabetesa i Saša Kolman, predsjednik Školskog sportskog saveza Samobora i Svete Nedelje.

Nagrade Grada Samobora uručene su ing. Stjepanu Črnjku za njegov stručni, društveni i humanitarni rad, Kući susreta Tabor za doprinos duhovnoj obnovi i vjerskom turizmu, Stanku Plevku za doprinos u vatrogastvu, Filipu Turku za iznimne rezultate u brdskom biciklizmu te Stolnoteniskom klubu Samobor za 50 godina rada i djelovanja.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena dugogodišnjoj djelatnici i ravnateljici Dječjeg vrtića Grigor Vitez Nadi Kuhar i najtrofejnijem vozaču u hrvatskom autosportu Antunu Laušinu, koji zbog bolesti nije nazočio dodjeli, a njihove nagrade preuzeli su Nadin suprug Milan i sin Igor te Tonina kćer Lana, koja se kratko i zahvalila u ime nagrađenih.

Posebna čast ukazana je pripadniku 151. samoborske brigade Franji Bašiću, koji je odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odlikovan Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, a koje mu je ovom prigodom uručio umirovljeni general Mladen Markač.

Svečana sjednica uz 775. rođendan Grada Samobora završila je glazbom Tria Roko Vušković, nakon čega se ugodno svečarsko druženje nastavilo uz prigodan domjenak.

M.K.

 
21.10.2017.

Na Dan grada u Parku domovinske zahvalnosti položeni vijenci poginulim braniteljima

Ni nam baš tak loše, al nam falite saki dan

Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, a u povodu 775. rođendana našega grada i obilježavanja Dana grada, u Parku domovinske zahvalnosti u subotu, 21. listopada, okupili su se brojni uzvanici, gosti, predstavnici braniteljskih udruga, policije, vatrogasaca, roditelji i rodbina poginulih i delegacije prijateljskih gradova, kako bi položili cvijeće i zapalili svijeće te tako odali počast poginulim braniteljima Domovinskog rata.

Hrvatsku himnu otpjevali su članovi HPD Jeka, a uslijedila je minuta šutnje u čast našim braniteljima, pročitana su njihova imena, kojih se svi s poštovanjem i tugom sjećamo, nakon čega su se ispred spomenika redale brojne delegacije polažući vijence, cvijeće i svijeće.

O neizmjernom doprinosu naših 53 poginula branitelja, čija su imena zauvijek uklesana ne samo u spomen-pločama, već i u svijesti i sjećanjima svih građana Samobora, govorio je ratni zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Krešo Beljak, podsjetivši da su Samoborci i u Domovinskom ratu iskazali svoje domoljublje i privrženost demokratskim načelima, za koja su, nažalost, živote položili i brojni naši sugrađani.

Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Davor Štuljan, a svečanost su završnom pjesmom uveličali članovi HPD Jeka.

R.Š.

 
21.10.2017.

Izložba Samoborski obrt u gradskom muzeju

Tu se leta i leta delalo

I danas je Samobor poznat po svojim vrsnim majstorima obrtnicima. Tradicija obrtništva u našem gradu seže i nekoliko stoljeća unazad, o čemu postoji brojna dokumentacija, a očuvan je i dio predmeta nastalih u samoborskim obrtničkim radionicama. Kako je vremenom raslo gospodarstvo, tako je rastao i broj obrta na području Samobora pa se obrtnici udružuju u cehove, a osnivaju i svoju krovnu udrugu – Udruženje obrtnika.

No, tek nekolicina današnjih obrtnika nazočila je u petak, 20. listopada, otvorenju prigodne izložbe naziva Samoborski obrt postavljene u našem muzeju. Nije bilo nikoga ni od sadašnjeg vodstva Udruženja obrtnika pa su zanimljive predmete, cehovske zastave, fotografije i dio tiskane građe koja se čuva u muzeju razgledali sa svojim sugrađanima zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednica Upravnog vijeća Samoborskog muzeja i gradska vijećnica Irena Kapor te predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

U sklopu izložbe prikazan je i kratak dokumentarni film o poznatom samoborskom remenaru Botičkom, a izložbu prati i prigodna brošura, za koju je, uz fotografije Ivana Tibora Grujića, tekst napisao kustos muzeja Luka Kazimović.

M.K.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Samobora

Na Dan grada u Parku domovinske zahvalnosti položeni vijenci poginulim braniteljima

Izložba Samoborski obrt u gradskom muzeju

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002