18.01.2017.

Prvi regionalni sastanak Udruga salamera i kobasičara u Samoboru

Uskladiti termine i sadržaj brojnih salamerskih priredbi

Prvi regionalni sastanak Udruga salamera i kobasičara u Samoboru

U petak, 20. siječnja, Samobor će biti domaćin prvom regionalnom sastanku proizvođača i natjecatelja u proizvodnji salama i kobasica. Na inicijativu samoborske Udruge Zlatna šajba predstavnici deset udruga iz pet zemalja - Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske - prihvatile su inicijativu i potvrdile svoj dolazak, kako bi u raspravi iznijeli svoje prijedloge i inicijative te poboljšale rad i unaprijedile međusobnu suradnju.

Poznato je da se sve manifestacije takve vrste održavaju uglavnom u prva tri mjeseca u godini. Tada su proizvodi najpripremljeniji za natjecanje i gastronomski najkvalitetniji. Kako je u posljednjih nekoliko godina značajno porastao broj udruga, a taj porast neminovno prati i porast broja priredbi, ukazala se potreba za međusobnim dogovaranjem. Manifestacije koje se priređuju uglavnom su svečarskog i zabavnog karaktera, manje radnog i malo vremena ostaje za dogovore.

Tako će se ovog petka na dnevnom redu predstavnika udruga iz pet zemalja naći pitanja kao što su usklađivanje termina održavanja manifestacija, raznovrsnost sadržaja priredbi, međusobni nastupi, jedinstven sustav ocjenjivanja, dodjela priznanja i počasti (Vitezovi sv. Šimuna), kao i mnoga druga koja će iznijeti predstavnici. Vjerujemo da će razmjena iskustava i dogovor oko mnogih pitanja unaprijediti međusobnu suradnju i manifestacije koje nose pečat autohtonosti i tradicije te ih učiniti još atraktivnijima i interesantnijima.

Ovogodišnja Samoborska salamijada 30. je po redu i jubilej će obilježiti kroz nekoliko događanja tijekom cijele godine. Pripreme su već u tijeku, a sama Salamijada bit će održana, po tradiciji, tjedan dana prije Uskrsa, u subotu 8. travnja.

Inače, tijekom travnja i svibnja u Samoboru će biti održan niz manifestacija gastro-turističke naravi. U pedesetak dana, svakog vikenda Samoborci će moći uživati u ponudi specijaliteta na Salamijadi, Češnofkijadi, Danu otvorenih vrata Zlatne šajbe, natjecanju u spravljanju kotlovine, te se imati priliku predstaviti kao vrsni majstori, ali i gostoljubivi domaćini.

Ta događanja obogatit će i Samoborski proljetni sajam pa s pravom te dane Samoborci mogu nazvati "Samoborskim gastro-danima".

Dubravko Viduč

 

Prvi regionalni sastanak Udruga salamera i kobasičara u Samoboru

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002