27.01.2017.

U Samoboru, na imanju OPG-a Franceković, održan 1. regionalni sastanak udruga salamera i kobasičara

Uskladili termine i dogovorili daljnju suradnju

Ove se godine navršava trideset ljeta od kada je skupina samoborskih entuzijasta, na čelu sa Stjepanom Župančićem - Dedom, njegovim sinovima Štefekom i Nikicom, te Vladom Trčkom, po uzoru na slovenačke poznanike i prijatelje iz Sevnice, organizirala 1. Samoborsku salamijadu. Cijela je "filozofija" tog okupljanja u nekadašnjoj Vili Tonšetić, povrh Samobora, bila zasnovana na druženju i zabavi s prijateljima, a kao idealna se poveznica pokazala domaća salama, suhomesnati proizvod koji se sprema "za kasnije", nakon redovitih kasnojesenskih kolinja.

Dakle, prošlo je tridesetak godina, tijekom kojih je Samoborska salamijada doživljavala i doživjela brojne i stalne mijene, da bi se danas pozicionirala (ne samo zemljopisno - geografski) u centar salamerskih zbivanja u onome što danas (ne samo mi) zovemo "regijom". Zasluga je to brojnih pojedinaca koji su svoj trag ostavili u Bratovštini svetog Jurja i Udruzi Zlatna šajba, organizatora Samoborske salamijade, a zadnjih je desetak godina Samoborsku salamijadu prema okupljanju regionalnih salamijada i kobasicijada usmjerilo aktualno vodstvo na čelu s Dubravkom Vidučem, neumornim organizatorom, motivatorom i, kako neki vole naglasiti, "bičem" Udruge Zlatna šajba.

Salameri i kobasičari posljednih se desetak godina sve više i sve češće upuštaju u "ekspedicije" u druge zemlje, krajeve i podneblja, upoznaju drugačije, više ili manje uspješne kulture "uzgoja" salama i sličnih proizvoda, razmjenjuju iskustva, uče jedni od drugih, druže se i, konačno, surađuju na zajedničkim salamerskim projektima.

Tako su se, zahvaljujući ponajviše predsjedniku Udruge Zlatna šajba Dubravku Viduču, 20. siječnja, povrh Kladja, na imanju OPG-a Franceković, susreli organizatori - kolege salamersko-kobasičarskih priredbi iz prijespomenutog "regiona".

Bili su tu predstavnici Mađarske, iz Pečuha, Jozef Hari i Stefan Farkasz, a iz Srbije su iz Šida stigli Stanislav Đierčan, Danko Čipkar i Stevan Farkaš. Slovenske su snage iz Sevnice, "domaje" povijesnih "mentora" samoborskih salamera, ali i prve dame SAD-a, općeomiljene Melanije, predstavljali njen prvi susjed Zdravko Mastnak te Stojan Anzelc, Jure Vrtovšek i Igor Tomažin. Republiku Bosnu i Hercegovinu zastupao je dr. Marko Tadić, a istarski su kobasičari za svoje predstavnike delegirali organizatore Otvorenog prvenstva Hrvatske u proizvodnji istarskih kobasica "S klobasicom u EU", koje se odnedavno priređuje u Svetom Petru u Šumi. Bili su to dr. Mario Bratulić i Neven Turčinović. Iz neposrednog susjedstva, iz Svete Nedelje, kao predstavnici Svetonedeljske salamijade, sastanku su prisustvovali predstavnici organizatora Marijan Čižmešija i Robert Radošević.

Naravno, treba spomenuti i domaćine, prijespomenutog i neizbježnog Dubravka Viduča, njegovu desnu ruku Milinka Perkovića, bivšeg tajnika Udruge Zlatna šajba Dragutina Kušića, ali i domaćine sastanka, vlasnike OPG-a Franceković, Irenu i Božidara. Zapisnik je vodio te tako svemu dao i pisanu formu Željko Radovanić, van aktivnosti u Zlatnoj šajbi i pročelnik za financije Grada Samobora.

Nažalost, u Samobor nisu, iz opravdanih razloga, stigli predstavnici Turije iz Srbije.

Nakon uobičajenog ručka, sve je prisutne u ime Grada Samobora pozdravio pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, a nakon pozdrava predstavnika gostiju počeo je i radni dio sastanka.

Teme su bile prije dogovorene: Karakter i sadržaj pojedinih priredbi, Međusobna sudjelovanja, Natjecanja - jedinstven način ocjenjivanja proizvoda i Status Vitezova od klobase (vitezovi svetog Šimuna). Naravno, posebno se poradilo na kalendaru događanja, odnosno na datumima organiziranja pojednih priredbi, kako ne bi bilo vremenskog preklapanja, kako bi "svi stigli na sve" i kako bi se proizvodi pojedinih sredina mogli natjecati na svim manifestacijama.

Iznimno plodna i kreativna rasprava raščistila je brojne nedoumice i probleme koji se javljaju u organizaciji manifestacija, a naznačeni su i neki novi, koji će biti predmet budućih sastanaka.

Osnovno i najvažnije je da su po prvi puta, na zadovoljstvo svih organizatora, ustanovljeni i definirani termini priredbi koji ih čekaju do kraja travnja.

Raspored priredbi:

- Sremski svinjokolj i kobasicijada (Šid, 11. i 12. veljače)

- Kobasijada u Turiji (Turija, 25. i 26. veljače)

- Sevnička salamijada (Sevnica, 10. ožujka)

- S klobasicom u EU (Sveti Petar u Šumi, 11. i 12. ožujka)

- Svetonedeljska salamijada (Sveta Nedelja, 1. travnja)

- Samoborska salamijada (Samobor, 8. travnja)

- Državna kobasijada (Pečuh, 21. - 23. travnja)

Jedna od manifestacija je i ona u mađarskoj Békéscsabi, ali se tu radi o velikom sajmu, pravom vašaru, na kojem tamošnji Csabai Kolbászklub organizira natjecanje u spravljanju salama. No, ta je priredba tek ujesen, trećeg vikenda u listopadu.

Nakon definiranja ovih termina, prihvaćen je i prijedlog formiranja zaklade te pripreme projekta prekogranične suradnje svih predstavnika ovog sastanka, a naznačeni su i okviri narednog i idućih susreta.

Robert Škiljan

 

U Samoboru, na imanju OPG-a Franceković, održan 1. regionalni sastanak udruga salamera i kobasičara

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002