30.10.2017.

Izabrana nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

Okrunjena Samoborka Lucija Fabek

Izabrana nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

Lucija Fabek, naša Samoborka, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta, nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2018. godinu. Svečanost krunidbe, popraćena promocijom najboljih vina i vinara Zagrebačke županije, upriličena je u hotelu The Westin Zagreb.

Dvadesetčetverogodišnja Lucija dolazi iz obitelji koja se generacijama bavi proizvodnjom grožđa i vina te na tradicionalan način po vlastitoj recepturi spravlja aromatizirano vino bermet.

- Drago mi je da titula Vinske kraljice po drugi put ide u Samobor. Za mene je to velika čast, ali i odgovornost. Najviše od svega veseli me što ću predstavljati i promovirati vina i vinare Zagrebačke županije u Hrvatskoj i šire - u nastupnom govoru rekla je Lucija, dodavši da će joj poseban cilj biti prenošenje ljubavi i znanja o bermetu na sve ljubitelje tog plemenitog pića, kao i na one koji će taj užitak tek upoznati.

Lentu je novoizabranoj kraljici stavio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, a krunu je predala dosadašnja Vinska kraljica Lucija Šember.

Zamjenik Frankić zaželio je mnogo uspjeha novoj Vinskoj kraljici u upravljanju njezinim "vinskim kraljevstvom", dodavši da je organiziranje ovog izbora samo jedan u nizu projekata koje Zagrebačka županija organizira s ciljem razvoja vinarstva i vinogradarstva na svom području.

- Osobito sam ponosan na naše tri "vinske ljepotice" – Plešivičku, Samoborsku i Zelinsku vinsku cestu, koje svojom bogatom gastro-enološkom ponudom privlače domaće i strane posjetitelje - rekao je Frankić.

- Htjeli smo na jednom mjestu okupiti najzvučnija imena županijske vinske scene kako bismo se i na ovaj način predstavili široj javnosti kao bogata vinorodna regija nadomak metropole. Siguran sam da ćemo večeras uživati u prekrasnoj vinskoj priči koju će nam ispričati naša 22 vinara, od kojih su mnogi od njih dobitnici domaćih i svjetskih priznanja za kvalitetu i autentičnost - naglasio je Frankić.

Lucija Fabek izabrana je za 16. po redu Vinsku kraljicu Zagrebačke županije, a konkurencija za titulu bila joj je godišnjakinja Daniela Uvodić iz Marije Gorice, koja je izabrana za prvu pratilju. O najboljoj je odlučivao peteročlani ocjenjivački sud na temelju pismenog, usmenog i praktičnog testiranja. Inače, Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom Vinska kraljica još 2002. godine.

M.B.

Fotografija: Dražen Kopač

 

Izabrana nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002