31.12.2013.

Prednovogodišnji razgovor s gradonačelnikom Krešom Beljakom

U 2014. godinu – optimistično!

Prednovogodišnji razgovor s gradonačelnikom Krešom Beljakom

Izuzetno zadovoljan najnovijim podacima o ostvarenju proračuna Grada Samobora u ovoj godini, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak optimističan je i u planovima za sljedeću godinu, od koje očekuje da će donijeti pozitivne promjene za Grad u svakom pogledu.

Manjak u prihodima proračuna Grada, koji postoji od 2008. godine i koji se neko vrijeme smanjivao, a ove se godine, zahvaljujući krizi i izuzetno velikim, neplaniranim troškovima zimske službe, popeo na gotovo 20 milijuna kuna, pokriven je neposredno pred završetak godine i u potpunosti je saniran! To je čak dvostruko brže ostvareno od planiranog, jer je bilo predviđeno da će se taj manjak pokriti tijekom ove i sljedeće godine po 10 milijuna kuna godišnje. Ukupni prihodi Grada Samobora nekoliko dana pred novu godinu ostvareni su u nešto većem iznosu od 175 milijuna kuna, a rashodi su nešto veći od 155 milijuna kuna. Ovakvim se rezultatima, u ovim teškim vremenima, može pohvaliti rijetko koji grad u Hrvatskoj, ističe Beljak.

Mjere štednje pokazale su se uspješnima, a unatoč teškoj krizi u kojoj se nalazi cijela zemlja, prihodi su u Samoboru ostvareni prema planu pa gradonačelnik Beljak još više očekuje od sljedeće godine. Osim što će u 2014. godinu Grad Samobor krenuti bez gubitaka, postoji još dosta toga na čemu se u proračunu može štedjeti, naglašava Beljak. Štedjet će se i dalje u 2014. godini, ali ne na stavkama bitnima za razvoj Grada Samobora, kaže gradonačelnik.

Uz planiran nastavak štednje, Krešo Beljak ima velika očekivanja od dvadesetak projekata koje je Grad aplicirao ili planira aplicirati prema fondovima EU. Naravno, Grad ne očekuje da će odmah svi ti projekti biti ostvareni, no bude li tek nekoliko od kapitalnih ostvareno, to će biti velik uspjeh. Osim toga, najavljeno je i desetak privatnih investicija, prije svega u gradnji, pa gradonačelnik očekuje da će Samobor u sljedećoj godini postati, za hrvatske prilike, jedno veliko gradilište.

Svakako je od toga najzanimljivije, misli Beljak, proširenje nekoliko postojećih proizvodnih pogona, koji bi trebali stvoriti stotinjak novih radnih mjesta, što je u ovom trenutku sigurno najvažnije. To, u prvom redu, ističe Beljak, treba zahvaliti privatnim poduzetnicima koji su uspjeli povećanjem proizvodnje stvoriti potrebe za novim radnim mjestima. Osim toga, neki od samoborskih privatnih poduzetnika šire se u neposrednoj blizini Grada Samobora, u zapadnom dijelu Zagreba, gdje će se otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta, a dio njih sigurno će zaposliti i Samoborce. Također, najavljuje se i veliki su izgledi za gradnju još jednog velikog, ali nešto drugačijeg od sadašnjih, trgovačkog centra iza današnjeg Konzuma i Plodina, koji bi u svom sastavu imao četiri ili pet velikih dućana s maloprodajom i veleprodajom. Za te su projekte već dani zahtjevi za izdavanje lokacijskih dozvola i tamo bi također, ukoliko se to realizira, trebalo doći do novog zapošljavanja. Postoje i zainteresirani investitori za izgradnju nove poslovne zgrade na području bivšeg Autobusnog kolodvora. Osim toga, u temeljito renoviranje ide i dio starijih zgrada i prostora u središtu Samobora. Možda je najzanimljiviji, misli Beljak, nekadašnji OmniMerkur, preko puta Samoborske pivnice, prostor koji već godinama stoji u derutnom stanju. U sklopu te investicije bi se proširio i nogostup koji tamo (kod Suda) praktički ne postoji.

Uz poduzetnike i vanjske investitore, graditi u sljedećoj godini planira i Grad Samobor. U planu je izgradnja ili barem početak izgradnje nove školske sportske dvorane kod OŠ Samobor, uređenje zgrade za potrebe udruga Grada Samobora i početak rješavanja nove zgrade Javne vatrogasne postrojbe Samobor, a pratit će se i oni projekti za koje budu odobrena sredstva iz fondova EU.

Što se tiče velikih investicija za koje se očekuje da će biti u znatnom postotku sufinancirane sredstvima EU, što ne ovisi samo od Grada, već i o nadležnim ministarstvima preko kojih trebaju biti ostvarene, gradonačelnik ističe pročistač otpadnih voda s cijelim sistemom nove kanalizacijske mreže na određenim područjima. Ovaj projekt "težak" je dvadesetak milijuna eura. Osim toga, tu je i drugi projekt od desetak milijuna eura, a to je sanacija nekadašnjeg odlagališta otpada Trebež.

Za sufinanciranje sredstvima EU vrlo su izgledne još dvije investicije: Obrtnički dom na prostoru nekadašnje Srednje strukovne škole u Langovoj ulici te projekt Poduzetničkog inkubatora, koji se planira u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije na prostoru bivše vojarne, gdje bi također trebalo biti otvoreno desetak radnih mjesta.

Uz dobre želje za zdravlje, sreću i uspjeh svim Samoborcima i prijateljima Grada Samobora u novoj godini, gradonačelnik Krešo Beljak pozvao ih je na svečani doček 2014. godine na Trgu kralja Tomislava, u organizaciji Grada, Turističke zajednice i Poduzetničkog centra Samobor. Tamo će uz bogat kulturno–umjetnički i zabavni program, čija glavna zvijezda će biti Đani Stipaničev, uz besplatno vino i kobasice, biti i tradicionalni veliki vatromet Pirotehnike Mirnovec, kojim će ujedno biti najavljen i povratak Festivala vatrometa sljedeće godine u Samobor.

D.K.

 

Prednovogodišnji razgovor s gradonačelnikom Krešom Beljakom

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002