09.02.2013.

Klizište na cesti Beder - Javorek i dalje aktivno

Stanje opasno, zamalo izbjegnuta tragedija

Klizište na cesti Beder - Javorek i dalje aktivno

Iako je klizište aktivno unatrag nekoliko dana, najveći odron zemlje zabilježen je 7. veljače u poslijepodnevnim satima. Odronilo se više tisuća kubika zemlje, a teren su danas ponovo obišli predstavnici Grada, Komunalca i Šumarije Samobor.

Obzirom da se ovom cestom služi oko 150 tamošnjih stanovnika, ubrzano se traži rješenje još uvijek aktivnog klizišta. Tijekom sutrašnjeg dana očekuje se dolazak geologa koji će pokušati utvrditi razloge klizišta te iste sanirati.

- Stanje na terenu je gore nego što sam mislio. Pitanje je trenutka kad će doći do daljnjeg odrona. U ovom trenutku ne vidim nikakvo rješenje osim da se sva mehanizacija prebaci na cestu preko Brnjica i da se uspostavi komunikacija s naseljima Javorek i Beder, a mi ćemo krenuti u opsežniji plan sanacije – rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Beljak.

- Geolozi će napraviti detaljnu procjenu, no zna se i sada da je do odrona došlo zbog vremenskih okolnosti i naglih promjena temperatura. To je nešto što se događa na Samoborskom gorju zbog konfiguracije tla i velikih nagiba. Najvažnije je da zbog vlastite sigurnosti svi mještani izbjegavaju ovu cestu, jer jučer je izbjegnuta tragedija. Naime, deset minuta prije novog odrona teren su napustili djelatnici Komunalca i Šumarije Samobor, koji su uklanjali zemlju s ceste - istaknuo je gradonačelnik Beljak.

Obzirom da trenutno nije moguće osposobiti cestu za promet niti za prolazak pješaka, djelatnici Komunalca postavili su signalizaciju te mole sve građane, izletnike, a pogotovo djecu da se pridržavaju uputa signalizacije i da se što manje kreću ovim područjem.

Prometovati se može obilazno preko Brnjice i Noršić Sela. Taj će se makadamski put urediti kako bi se moglo nesmetano prometovati. Drugi alternativni put je preko Kostanjevca pa na Brnjice do Bedra.

U Šumariji Samobor kažu da ne pamte ovako velik odron u zadnjih stotinu godina. Krešimir Gjurkin, upravitelj Šumarije, također smatra da su podzemne vode uzrokovale klizanje zemlje. Velik je nagib terena, klizište je aktivno i sanacija će potrajati duže vrijeme.

- Najmanji je problem ukloniti zemlju s ceste, treba naći rješenje kako zaustaviti klizište - kaže Krešimir Gjurkin.

Predsjednik Mjesnog odobora Grdanjci Ivan Horvat kaže da je trenutno najvažnije za mještane Bedra i Javorka da im je omogućeno obilazno prometovanje.

- Agonija traje od nedjelje. Dva sela su odcjepljenja od civilizacije. Treba još dogovoriti s Gradom prijevoz 13-ero učenika. Sreća u nesreći je da su obilazni putovi probijeni prošle godine. Apeliram na mještane da se strpe i da izbjegavaju područje u blizini odrona, jer jako je opasno. Pokušat ćemo s prijevoznicima dogovoriti da se pojačaju autobusne linije do Noršić Sela i prijevoz ljudi do gore. Za prijevoz djece je dovoljan manji kombi koji bi ih dovozio do Bedre i Javorka. Molim sve za strpljenje, jer ovo će sigurno potrajati - ističe Ivan Horvat, predsjednik MO Grdanjci.

M.V.

 

Klizište na cesti Beder - Javorek i dalje aktivno

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002