03.07.2013.

U povodu ulaska Hrvatske u EU na Žumberku je održana velika lovačka zabava za stanovnike s obje strane granice

Konačno i opet u jednoj državi!

U povodu ulaska Hrvatske u EU na Žumberku je održana velika lovačka zabava za stanovnike s obje strane granice

U nedjelju, 30. lipnja, dan prije konačnog i definitivnog stupanja Hrvatske u Europsku Uniju, na Žumberku je, kod Stojdrage, na lokaciji Vlaški križ, održana velika lovačka zabava, ovaj put "otvorenog tipa". Prisustvovalo joj je oko tisuću građana s obje strane granice, koji su imali priliku uživati u besplatnom lovačkom paprikašu i vojničkom grahu, ali i, u tom kraju udomaćenom, cvičeku.

Na početku zbivanja samoborski je gradonačelnik Krešo Beljak na jarbol podigao zastavu Europske Unije i veselica je mogla početi.

Prvo su atmosferu zapalili kuburaši iz Marije Bistrice, a zatim se program nastavio pjesmom i plesom, uz voditeljske dosjetke Davora Dretara Drelea.

Na kraju je sve, još jednom milenijskom fotografijom, zabilježio neizbježni Šime Strikoman, pa su veseli Europljani kući otišli i s papirnatom uspomenom na jedan veliki dan.

Cijelu je feštu organizirala Lovačka udruga Žumberačka gora iz Stojdrage, u suradnji s drugim udrugama i uz pomoć svojih slovenskih prijatelja, a uz potporu Grada Samobora.

R.Š.

Diplomski rad Milinka Perkovića

Velik je broj volontera i entuzijasta sudjelovao u pripremi i organizaciji proslave kod Stojdrage, no jednu osobu treba posebno istaknuti.

Milinko Perković, kuhar po vokaciji, proizvođač vrhunskih voćnih rakija po profesiji i neumorni organizator raznih društvenih i gastronomskih priredbi, tog je dana kod Vlaškog križa položio svoj diplomski ispit. Bez njegove energije, moći uvjeravanja, nagovaranja i izvlačenja iz suradnika i onoga za što oni sami nisu sigurni da postoji, ne bi bilo ni Samoborske salamijade kakvu danas poznajemo, a niti ove proslave u čast ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Bez nekih od njegovih najbližih suradnika možda bi te i takve priredbe bile drugačije, imale drugi "štih"... Ali, bez njega, imamo taj osjećaj, jednostavno ih (više) ne bi bilo.

Zato "morlaku" (kako sam sebe, i ne bez razloga, zove) čestitke i hvala za sve što je za ovaj kraj napravio, a ostalima poziv da manje stoje sa strane i "godrnaju" na "dotepence", naravno "z rukama vžepu", "figom iza leđa" i "z prstom vriti".

Odjeknulo i u Strasbourgu

Nekoliko dana nakon proslave kod Stojdrage, izaslanstvo Hrvatskog lovačkog saveza je 3. srpnja, na poziv Međuskupine za lov koja djeluje u sastavu Europskog parlamenta i europske asocijacije lovaca (FACE), gostovalo u Strasbourgu. I, kao što je i red, prvo s čime su se pohvalili hrvatski lovci bila je proslava na Vlaškom križu, o kojoj je govorio tajnik HLS-a mr.sc. Ivica Budor, koji je i sam bio oduševljen žumberačkom feštom.

Na granici blagoslovljeno raspelo

U kasnim posljepodnevnim satima, kad je slavlje kod Stojdrage pomalo jenjavalo, nešto niže, kod same granice, žumberački vikar i stojdraški župnik Mile Vranešić, zajedno sa slovenskim kolegom, blagoslovio je nedavno obnovljeno raspelo.

 

U povodu ulaska Hrvatske u EU na Žumberku je održana velika lovačka zabava za stanovnike s obje strane granice

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002