18.09.2013.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje prihvaćeni novi grb i zastava, vjerna kopija loga Led Zeppelina, najvećeg rock banda svih vremena

Sotonizam, političko - dizajnerski analfabetizam ili obična krađa?

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje prihvaćeni novi grb i zastava, vjerna kopija loga Led Zeppelina, najvećeg rock banda svih vremena

Najviše rasprave, ali bez napadanja i suvišnog predbacivanja, na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje 17. rujna izazvao je prijedlog novog grba i zastave Grada Svete Nedelje. Prijedlog gradonačelnika Drage Prahina da se za novi grb i zastavu odabere rješenje Studija Grozić Portfolio, na kraju je prihvaćen većinom glasova (10 za, 1 protiv i 5 suzdržanih).

Primjedbe su uglavnom bile usmjerene na način odabira pa je bilo prijedloga da se ide i na javnu raspravu, da se napravi izložba raznih varijanti predloženog grba, da se prikupe mišljenja građana nakon objave u medijima... Bilo je i pitanja zašto se grb uopće mijenja, zašto je boja grba plava, a ne, recimo, zelena, zašto na njemu nema dvorca Kerestinec ili crkve sv. Trojstva... Bilo je i primjedbi da grb nije primjeren ovom podneblju, da previše podsjeća na olimpijski znak ili znak Audija...

Gradonačelnik Drago Prahin pojasnio je da se grb mijenja na njegovu inicijativu, budući da niti nakon 20 godina nisu mogli "legalizirati" postojeći grb i dobiti suglasnost Državnog arhiva (ne smije imati tekst, ne može crkva, jer je ima već previše grbova drugih gradova, ne može svjetloplava boja, problematično je i "oko u piramidi" koje podsjeća na slobodne zidare...), a taj je posao povjeren stručnjacima.

A Mišel Kovačić te Aida i Romano Grozić pojasnili su vijećnicima da su od tridesetak varijanti na kraju upravo ovu usuglasili (u svakom detalju) s Državnim arhivom i naručiteljem. Od tri varijante oblika grba izabrana je ona iz 15. stoljeća, jer se Grad Sveta Nedelja prvi put spominje 1501. godine, a tri ukrštena prstena simbol su sv. Trojstva, ujedno i simbol ukrštanja putova, gospodarstva, sporta...

Bilo je i sasvim praktičnih primjedbi, kao npr. predstavnika umirovljenika, koji je podsjetio da će sada morati mijenjati logo svoje udruge (na kojem je i grb Grada), a i kupovati nove majice za stotine umirovljenika, jer na njima također imaju grb Grada, kao vjerojatno i neke druge udruge.

Ipak, novi grb Grada naći će se uskoro na svim službenim materijalima, a očekujemo i da na zgradi Gradske uprave zavijori nova bijela zastava s plavim grbom na kojem su tri ukrštena prstena.

Već petu godinu zaredom Grad Sveta Nedelja dobio je bezuvjetno pozitivno mišljenje bez primjedbi financijske revizije i za 2012. godinu pa su gradonačelnik i gradske stručne službe dobili i pohvale vijećnika. Također, nije bilo niti primjedbi na polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada, koji se uglavnom ostvaruje prema planu. Ipak, gradonačelnik Prahin najavio je da će, najvjerojatnije u studenom, biti potrebno donijeti još jedan rebalans proračuna.

Kako bi se pojednostavili i na jednom mjestu sistematizirali poslovi iz komunalnih djelatnosti, donesena je odluka o komunalnim djelatnostima te iz istih razloga i odluka o nerazvrstanim cestama.

O pregovorima koji se s Upravom HŽ-a, a na inicijativu župana Stjepana Kožića, vode vezano uz promjene planova za željeznicu, vijećnike je izvijestio zamjenik gradonačelnika Damir Halužan. Iako su planirana sredstva od 105 smanjena na 70 milijuna eura, Halužan je uvjeren da će glavnina zahtjeva Svete Nedelje ostati u projektu. Hoće li doista tako i biti, znat će se nakon sastanka u četvrtak, s kojeg će biti objavljeno i službeno priopćenje o tome kakve će promjene doživjeti sadašnji projekt s kojim su svetonedeljski vijećnici upoznati proljetos.

Svetonedeljsko Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku o uspostavi prijateljstva i suradnje s Gradom Bakrom, s kojim će biti potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji.

Gradonačelnik Prahin najavio je da se potpisivanje takvih povelja i uspostavljanje prijateljskih odnosa i suradnje očekuje u skoroj budućnosti i s gradovima Senjom i Slatinom.

D.K.

"Pjevat ću, jer živim sa Sotonom..."

Engleski rock band Led Zeppelin nastao je 1968. godine i s 300 milijuna prodanih albuma, od toga samo 100 milijuna u SAD-u, nije bio samo jedan od komercijalno najuspješnijih rock sastava, već i pionir hard rocka i heavy metala. Članovi banda bili su Jimmy Page (gitara), Robert Plant (vokal), bubnjar John Bonham (umro od "predoziranja" alkoholom) i bas gitarist John Paul Jones.

Inače, poznato je da je Jimmy Page bio majstor zena, ali i, po nekim vjerodostojnim izvorima, najveći sljedbenik učenja Alistera Crowleya, poznatoga pak kao najvećeg "štovatelja đavla", ma što to značilo.

Poznato je objašnjenje "čitanja" jedne od najpoznatijih skladbi Led Zeppelina Stairway to Heaven. Naime, ako se svira unatrag, može se čuti (zbilja treba imati dobro uho!): "Slušajte! Bili smo tamo... Pjevat ću, jer živim sa Sotonom... ako trebamo živjeti za Sotonu...".

Naravno, i vizualni identitet banda (znakovlje koje su rabili) u skladu je s njihovim navodnim sotonističkim stremljenjima, a o čemu su u mnogo navrata pisali katolički dušebrižnici.

Što pak njihov logo radi na zastavi pitome i katoličke Svete Nedelje, jednom će se, možda, i saznati.

Robert Škiljan

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje prihvaćeni novi grb i zastava, vjerna kopija loga Led Zeppelina, najvećeg rock banda svih vremena

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002