25.01.2013.

Konferencija za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka

Manje cijene komunalnog doprinosa

Konferencija za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka

Gradsko vijeće bi na sjednici krajem siječnja trebalo razmotriti prijedlog za niže cijene komunalnog doprinosa, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Samobora Krešo Beljak. Kad odluka stupi na snagu, a trebalo bi to biti početkom veljače, za 20% bi bile niže cijene za sve zone. To se odnosi kako na one investitore koji traže legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, tako i na nove investitore koji se tek spremaju graditi. Međutim, popusta neće biti za višestambene objekte, oni će i dalje plaćati punu cijenu, kako bi se i dalje reducirala pretjerana izgradnja stambenih zgrada na području Grada Samobora.

Još niže cijene izvan Samobora

Osim toga, svi investitori osim onih na području samoga Grada Samobora, dobivaju još i dodatne popuste, jer se umjesto sadašnje četiri, uvodi pet zona gradnje. Naime u novu, prvu zonu ulazi samo sam grad Samobor i za njih je popust "samo" 20%“, pa će umjesto dosadašnjih 110, plaćati 88 kuna po metru kubičnom. Svi ostali sele se u niže zone, za po jednu, pa će u drugoj zoni biti mjesni odbori Mala i Velika Rakovica, Kladje, Hrastina, Farkaševec, Domaslovec, Gradna, Bobovica, Vrhovčak, Dubrava, Mala i Velika Jazbina, Lug, Podvrh, Klokočevec i Bregana, koji su uz Samobor do sada bili u prvoj zoni. Oni će umjesto dosadašnjih 110, plaćati 72 kune po metru kubičnom. Dosadašnja druga zona, Grdanjci, Otruševec, Rude, Sv. Martin pod Okićem, Galgovo, Rakov Potok, Drežnik, Pavučnjak, Petkov Breg, Otok, Celine, Vrbovec, Medsave i Savrščak, sada spadaju u treću zonu i plaćat će umjesto 90, samo 40 kuna po metru kubičnom. U bivšoj trećoj, a sada četvrtoj zoni, cijena se s 50, smanjuje na 16 kuna po kubnom metru, a u posljednjoj petoj zoni, uglavnom Žumberak i Samoborsko gorje, koja je ugrožena zbog depopulacije, cijena se smanjuje s prijašnjih 20 na samo 8 kuna po metru kubičnom.

Ova odluka o popustu od 20% za sve za sada ima ograničen rok trajanja, do 30. lipnja ove godine, do kada je na snazi Zakon o legalizaciji, a onda će se vidjeti hoće li takve cijene ostati i dalje. Međutim, odluka o pet zona ostat će za dulje vrijeme i gradonačelnik je uvjeren da su zone, s obzirom na komunalnu opremljenost, izgrađenost i strukturu naselja, sada realne.

Dodatna pogodnost koja će se također uvesti ovom odlukom, bit će i mogućnost obročnog plaćanja komunalnog doprinosa u 12 rata. Sve dodatne informacije mogu se dobiti kod pročelnika odjela gradske uprave za prostorno uređenje Maria Anušića i Mladena Ogrinca. Tijekom siječnja u Samoboru je predano više od 400 zahtjeva za legalizaciju, a nova će se odluka odnositi i na njih, odnosno, popust će se primjenjivati od 1. siječnja ove godine, naglasio je gradonačelnik Beljak.

Prijevoz za srednjoškolce i studente

Nakon svih peripetija s kompliciranim povratima plaćanja prijevoza srednjoškolcima, koje je zamislilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, srednjoškolci ipak imaju od početka ove godine besplatan prijevoz. Međutim, ne svi, jer se to odnosi samo na one koji su više od 5 km udaljeni od škole. Ipak, za one koji su manje od 5 km udaljeni od škole, Grad Samobor će i dalje sufinancirati prijevoz s 50%. Također, srednjoškolcima je prijevoz do Zagreba besplatan na liniji Samobor – Zagreb, a za ZET je situacija drugačija. Tu je i dalje komplicirana procedura. Učenici za ZET ipak moraju uplatiti sami 50%, ali će Ministarstvo znanosti, obrazovanja za tih 50% uplatiti sredstva Gradu Zagrebu, Grad Zagreb prijevoznicima, a prijevoznik bi onda vraćao polovicu tog iznosa korisnicima (25%). Za sva pitanja koja se budu pojavila, gradonačelnik je učenike i roditelje uputio da se jave gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti.

Samobor je do sada sufinancirao cijene svih karata za srednjoškolce pa je sada na toj stavci ostalo Gradu nešto više novca, kojim će povećati sufinanciranje karata studenata s dosadašnjih 50, na 100 kuna mjesečno.

Novi prostor za udruge

Gradonačelnik Krešo Beljak najavio je da će ovih dana Grad raspisati natječaj za iznajmljivanje prostora u zgradi na području bivše vojarne, koju ove godine Grad planira urediti za potrebe udruga, političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskog rata… Tamo Grad planira smjestiti dvadesetak udruga pa je gradonačelnik pozvao sve zainteresirane da se jave na natječaj kako bi rezervirali prostore. Unutar te zgrade Grad planira urediti Spomen sobu 151. samoborske brigade, koja će ujedno služiti i kao zajednička prostorija za sastanke za sve korisnike.

Sredstva za željeznicu iz fondova EU

Nakon što je u Večernjem listu i poslije na Facebooku izišao tekst o tome da se s realizacijom projekta željeznice prema Samoboru već krenulo, gradonačelniku su neki sugrađani već počeli zahvaljivati na tome, no on kaže da tu nema nikakvih zasluga. Pitanje je, smatra Krešo Beljak, hoće li u bliskoj budućnosti to moći biti realizirano, jer se za potrebe željeznice treba graditi novi most u Podsusedu i vijadukt od ulaza u Samobor do nove sportske dvorane, a to je jako skupo. Činjenica je da je započeo otkup zemljišta za potrebe željeznice na području Grada Svete Nedelje, a vjerojatno i na području Grada Samobora, no on o tome nema informacija. Najave su da bi se veći dio sredstava trebao osigurati iz fondova EU, no kada će to biti i koliko je to realno, još se ne zna.

D.K.

 

Konferencija za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002