07.03.2013.

Naš stalni kolumnist liječi se na neurološkom odjelu bolnice Sestara milosrdnica

Pateru Liniću želimo brzi oporavak

Naš stalni kolumnist liječi se na neurološkom odjelu bolnice Sestara milosrdnica

Stalni kolumnist Glasnika Samobora i Svete Nedelje, karizmatik pater Zvjezdan Linić, zbog iscrpljenosti je završio na liječenju na neurološkom odjelu u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica.

Iz razgovora s paterom Linićem saznali smo da mu je dijagnosticirana cista na mozgu, a za sada mu je preporučeno mirovanje. Iako je stanje ozbiljno, nije i alarmantno, a naredni se tjedan očekuje operacija.

Pater Linić zvuči smireno i ničime ne odaje zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao. Višak slobodna vremena krati čitanjem, posebno molitvenika, koji mu je stalno pri ruci.

Našem, već skoro desetljeće stalnom suradniku, želimo brzi oporavak i povratak u Tabor, gdje ga željno očekuju suradnici i svi kojima pomaže seninarima duhovne obnove.

R.Š.

 
07.03.2013.

Iz Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje najavljuju brojne aktivnosti i projekte

Novi pomaci u skrbi o invalidima

Iz Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje najavljuju brojne aktivnosti i projekte

Novo vodstvo Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje, na čelu s predsjednicom Jasnom Marijom Jankavić i dopredsjednikom Viktorom Jozićem, vrlo aktivno radi na širenju i ostvarivanju novih aktivnosti za potrebe članova udruge.

Jedan od najvećih problema je nedostatak prostora za ostvarivanje bilo kakvih programa u sadašnjim prostorijama udruge na Trgu Matice hrvatske, jer udruga radi na aktiviranju svih članova; od djece, osoba srednje dobi, kao i onih starijih, a mjesta ima jedva za dvije ili tri osobe koje se kreću u invalidskim kolicima. Nešto lakše je ljeti, kada koriste vanjski prostor iza Glazbene škole, ali su i tada ovisni o vremenskim (ne)prilikama. Stoga su, u suradnji s Gradom, pokrenuli i sami izradili projekt novog prostora u bivšoj vojarni, gdje bi se u jednom od bivših hangara smjestila udruga, ali i multifunkcionalna dvorana pogodna za brojne aktivnosti te dvorana za cjelodnevni boravak za djecu s posebnim potrebama. Kako kaže dopredsjednik Viktor Jozić, to je po njemu vrlo nespretna definicija, jer, posebna potreba je nekomu otići na Havaje, a bilo bi normalno da njihovi članovi mogu izaći iz svog doma u prostor koji im je primjeren i u kojemu mogu ostvarivati svoje potrebe i prava, kao što je pravo na obrazovanje, primjerena zdravstvena zaštita, i sve drugo što im je, zapravo, zajamčeno Ustavom. Gradu su predani idejni nacrti za realizaciju ovog projekta, koji je Grad načelno podržao. Za povlačenje sredstava iz Europske Unije za realizaciju ovog projekta, od kojeg EU financira i do 70%, a ostalo sufinancira lokalna samouprava, potrebno je dobiti taj prostor u dugoročni najam na barem 30 godina. Plan je da Grad predviđena sredstva uloži kroz nekretnine, komunalnu naknadu i dokumentaciju, što bi dodatno rastreretilo gradski proračun. Udruga je napravila i korak više, jer kontakti s institucijama EU već su ostvareni, projekti su na doradi i sve čeka njihovu aktualizaciju i realizaciju.

Velik iskorak napravljen je i u organizaciji sportskih aktivnosti kroz osnivanje novih klubova. Krenulo je s boćarskim klubom i dva druga mjesta na državnim natjecanjima, zatim su tu stolnotenisači, a kako je krenulo s rezultatima, koji su značajni i na državnoj razini, udruga je ove godine organizator državnog prvenstva u stolnom tenisu, dok je prošle godine bila organizator i međunarodnog turnira, koji je vrlo uspješno održan u Rudama. Tu Samoborci prednjače s najjačim igračima pa su tako oni članovi i paraolimpijske reprezentacije Hrvatske. Dopredsjednik Jozić naglašava da Zagreb, unatoč boljim uvjetima, nema članova u toj reprezentaciji u ovom sportu. U planu je osnivanje i drugih sportskih klubova, a najviše interesa članovi udruge pokazuju za plivanje. I taj klub bi već počeo s aktivnostima kada bi postojali iole normalni uvjeti za rad. Naime, jedini termin za plivanje koji su im ponudili u Sportskom centru Mladost u Zagrebu bio je u 5 ujutro. No, u Udruzi invalida imaju ideju za rješenje i tog problema. Još prošle godine predali su Gradu dokumentaciju s projektima koji bi riješili probleme osoba s invaliditetom, a u Strategiju Grada Samobora 2013.-2020. prihvaćen je projekt gradnje sportskog centra za osobe s invaliditetom. Radi se o samoodrživom projektu, u koji je uključen i bazen, koji predviđa energetsku i toplinsku neovisnost, a višak proizvedene energije bi se mogao i komercijalno iskoristiti.

Paralelno s rješavanjem "tehničkih" problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, jednaka važnost pridaje se osvještavanju članova i mijenjanju njihovog mentaliteta na način da se ostvari partnerski odnos s Gradom i lokalnom zajednicom, da se ne čeka sve ono što bi Grad trebao omogućiti osobama s invaliditetom, već da se i oni sami aktiviraju, da ponude svoje znanje, mogućnosti i potencijale, koji zaista nisu mali. Na tragu tog razmišljanja kreću radionice likovnog izražavanja, oslikavanja svile, suvenira od kože, grnčarije i sličnih proizvoda, koje bi ponudili Turističkoj zajednici kao prepoznatljive za Grad Samobor. Planovi su otišli već tako daleko da se, primjerice, s prijateljskim Gradom Velesom dogovorilo kako će im iz Makedonije slati svoje poluproizvode, koje bi oslikavali članovi samoborske udruge, a Franjo Kodrić, naš akademski kipar koji se bavi izradom kaljevih peći i kamina, svoju peć bi bez naknade dao na korištenje udruzi. Tako bi, bez obzira koliko Grad daje za njihove potrebe, i članovi Udruge invalida na svoj način doprinijeli punjenju gradskog proračuna.

Posebna pažnja usmjerena je na obrazovanje članova, koje dopredsjednik Jozić smatra ključnim u životu osoba s invaliditetom, jer invalidi su i osobe s različitim znanjima, sposobnostima i umijećima, a dodatno obrazovanje im osigurava kasnije i bolju egzistenciju. U tu svrhu nabavljena su i dva kombija za prijevoz u Zagreb, a nadaju se da će s vremenom moći zaposliti i vozača/bolničara koji bi im stalno bio na raspolaganju.

Kako god se činilo u našim današnjim uvjetima, nije ovo tek popis "pustih želja" samoborskog čelništva Udruge invalida. Ovo su ponajprije postavke za normalan rad i život ljudi koji su tu, među nama, članovi naših obitelji, a koje su već odavno utemeljene u Europi, u kojoj su osobe s invaliditetom članovi zajednice i nisu izolirani, ograničeni radi svoje bolesti ili fizičke nemogućnosti. I tu je već napravljen pomak, jer se samoborska udruga povezuje s ostalim takvim udrugama u Europi, ponajviše s udrugama koje djeluju u gradovima – prijateljima Grada Samobora. Također, u dogovoru s Komunalcem, Udruga invalida će aktivnije sudjelovati na svim gradskim manifestacijama, gdje bi na jednom štandu predstavili svoj rad ili eventualno nešto zaradili. Pritom nije najvažnija zarada, već sam osjećaj pripadnosti zajednici.

No, da se vratimo na početak, na problematiku prostora udruge. O obostranoj koristi, i za Grad i za osobe s invaliditetom, ne treba ni govoriti. Korist je ionako pregruba riječ kada govorimo o potrebama naših sugrađana s invaliditetom, pogotovo djece. Zamislite samo neki ugodan prostor u kojem će vaše dijete moći proslaviti svoj rođendan i poigrati se sa svojim prijateljem koji je u invalidskim kolicima. Sigurno će, što je i puno važnije, shvatiti da zdravlje nema cijenu, u što se svi kunemo, te da fizički ili bilo koji drugi "hendikep" ne može i ne treba biti prepreka prijateljstvu i empatiji prema bližnjima.

Mirjana Konosić

Za nove prostorije

U tijeku pisanja ovog članka iz udruge su nas obavijestili da je gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima posjetio udrugu na Trgu Matice hrvatske 4 te se osobno uvjerio u neadekvatnost trenutnog prostora.

Udruga je uspjela riješiti problem prostora u suradnji s gradskom upravom, na čelu s gradonačelnikom Beljakom, kojem ovom prilikom srdačno zahvaljuju na velikom razumijevanju i potpori. Tako će udruga već od 1. travnja (a nije šala) početi djelovati u novim prostorima na Autobusnom kolodvoru.

 

Naš stalni kolumnist liječi se na neurološkom odjelu bolnice Sestara milosrdnica

Iz Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje najavljuju brojne aktivnosti i projekte

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002