04.11.2013.

Učestali vandalizam nad tornjem - vidikovcem

To ne rade obijesni mladići, već dobro obučena osoba!

Učestali vandalizam nad tornjem - vidikovcem

Kome smeta toranj-vidikovac u Samoboru? U šest godina od kada je postavljen, oskvrnut je čak deset puta. Prvo je tjedan dana nakon postavljenja nasilno otrgnut dio rukohvata, zatim je ukradena mala vjetrenjača i fotonaponski modul za potrebe noćnog osvjetljenja, nasilno je istrgnut smjerokaz, i to tri puta, potom je prerezano svih 50 metalnih vezica kojima je pričvršćena zaštitna mreža na platformi, nakon toga prevrnuta je i oštećena kamena spomen skulptura s uklesanim tekstom. Zabilježen je i pokušaj otuđenja klupe, tako da je odvinuto i bačeno u grm 10 od 20 vijaka kojima je klupa pričvršćena za betonsku podlogu, da bi nedavno, po drugi puta, netko ponovno oštetio kamenu spomen skulpturu.

Sve dosadašnje devastacije saniralo je Društvo inženjera i tehničara u svom aranžmanu.

Prema načinu devastacije, to nisu radili nestašni mladići odnosno takozvani "huligani", jer je za to potreban alat, kojeg mladići nikada ne nose sa sobom i nikada ne idu "u kvar" s predumišljajem. Nije za vjerovati da će netko od takvih mladića sa sobom ponijeti arsenal alata da bi razmontirao cijeli stup s vjetrenjačom i fotonaponskim modulom ili odvinuo vijke M12, duboko uvinute u betonske metalne tiple (umetnice), ili sa sobom ponio velike metalne škare za lim kako bi prerezao 50 metalnih vezica, ili, pak, ponio veliki teški "pajser" kako bi podigao i prevrnuo 300 kg tešju kamenu spomen skulpturu. To sigurno radi neka problematična osoba, koja zna koji joj alat treba i koji njime zna rukovati. Obzirom, da takova osoba to krivično dijelo radi isključivo noću, teško mu se može ući u trag.

Sve ove devastacije prijavljene su ili komunalnim redarima, policiji ili Komunalcu, ali rezultata nema. Prema razgovoru s građanima, sumnja pada na jednu mušku osobu, koja noću redovito i skrivećki skida netom postavljene plakate po gradu, a kojima se nagovještava neki događaj u Samoboru. Je li to ista osoba koja devastira noću i toranj-vidikovac, jer se ne može pomiriti s nekim ili nečijim aktivnostima, već želi da sve ostane po starom?

Da podsjetimo: ovaj toranj-vidikovac postavilo je Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora 2006. godine, na isto mjesto na kojem je bila drvena piramida-vidikovac, uz financijsku potporu donatora samoborskih poduzeća i velikog broja građana Samobora. Stoga se mole građani Samobora da pomognu u otkrivanju počinitelja, jer taj toranj-vidikovac posjećuju mnogi izletnici i on znatno doprinosi popularizaciji našega grada.

Nedavno je na tom tornju primijećena i oveća skupina turista iz Japana, jer pruža prekrasan pogled na cijeli Samobor.

Za Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora

predsjednik

Ivan Medvedović, dipl.ing.

 

Učestali vandalizam nad tornjem - vidikovcem

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002