15.02.2013.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Krešo Beljak pohvalio netom završeni Fašnik

Još samo da nije bilo inspekcija

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Krešo Beljak pohvalio netom završeni Fašnik

Netom završeni 187. Samoborski fašnik bio je, po osobnoj ocjeni gradonačelnika Kreše Beljaka, najbolji u posljednjih 5-6 godina i s najviše posjetitelja do sada. Uz čestitke organizatorima i svima koji su sudjelovali na Fašniku, Beljak je konstatirao činjenicu da je glavni samoborski trg, gdje se većina programa odvijala, ali i cijeli Samobor, bio od prvog do posljednjeg dana prepun posjetitelja, a to je po njegovoj ocjeni pokazatelj uspješnosti Fašnika. Također, obzirom na vremenske nepogode i količine snijega, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo radom službi koje su se pobrinule da to ne omete odvijanje fašničkih programa.

Fašnik puno znači za imidž Samobora i svakako treba razmišljati i o inovacijama, kako ga unaprijediti te aktivirati udrugu koja bi okupila sve zainteresirane, a koja bi na organizaciji Fašnika radila cijele godine, rekao je gradonačelnik.

Ekonomski pokazatelji i financijski rezultati Fašnika znat će se tek za nekoliko mjeseci, no gradonačelnik je konstatirao da se već zna da će Grad pokriti svoja ulaganja najmom prostora za štandove i lunapark. Sigurno je da će određeni efekt pokazati i povećana potrošnja u vrijeme Fašnika, no gradonačelnik je uvjeren da država zakida lokalnu zajednicu i da tu, nažalost, računi nikad nisu čisti.

Fašnička inspekcija

Kao što su ugostitelji bili neugodno iznenađeni kad im je u vrijeme najvećih gužvi u lokale došla inspekcija, tako je neugodno bio iznenađen i gradonačelnik Beljak. Iako lokalna samouprava nema nikakvog utjecaja na poreznu inspekciju, gradonačelnik je uvjeren da se na taj način sigurno ne "uvodi red" u državi u kojoj ima puno nepravilnosti, milijunskih krađa i prevara te da ometanje rada ugostitelja upravo na sam Fašnik, kada se i posjetitelji uznemiravaju, nije u redu.

– Ljudi koji pošteno obavljaju svoj posao, zapošljavaju radnike i doprinose imidžu Samobora i njegovoj turističkoj usmjerenosti, a kojima je poslana ta inspekcija u vrijeme Fašnika, sigurno su pogrešna meta – rekao je gradonačelnik Beljak.

Povećani izdaci za čišćenje snijega

Ove zime je snijeg napadao u rekordnim količinama, koje se već dugo ne pamte, pa ga je od 15. prosinca do sada napadalo u količinama koje bi se ukupno mogle mjeriti u metrima, rekao je Beljak. Unatoč nekim pritužbama i objektivnim okolnostima, naročito u brdskim predjelima, te s obzirom da od ove godine naše službe čiste i županijske ceste, gradonačelnik smatra da se zimska služba dobro snašla i da joj treba dati prolaznu ocjenu. Naravno, kaže on, i tu ima prostora za poboljšanje i inovacije, što se druge godine i planira učiniti.

Prošle je godine za zimsku službu potrošeno ukupno 3 milijuna kuna. S obzirom na to da ove godine naša služba čisti i županijske ceste, povećanje bi trebalo biti za oko 50%, međutim, već je sada potrošeno 6 milijuna kuna zbog izuzetno obilnih padalina. Budući da je za održavanje cesta ukupno za ovu godinu planirano oko 20 milijuna kuna, to će sredstva za redovno održavanje morati biti nešto skromnija.

Kreću tribine u mjesnim odborima

Četvrti ciklus "Tribina gradonačelnika" na terenu počinje u utorak, 19. veljače, u Hrastini Samoborskoj te se nastavlja u srijedu u Maloj Jazbini, u četvrtak na Slanom Dolu, u petak u Petkovom Bregu, pa su onda sljedeći tjedan na redu Klokočevec, Cerje, Bregana, Konščica...

Tribine su jedan vid komunikacije između gradske uprave i građana, koju je aktualna vlast uvela prije gotovo četiri godine, pa ih želi organizirati i sada, na kraju mandata. Nažalost, kaže gradonačelnik, neće ih stići organizirati u svim mjesnim odborima, 44 koliko su planirali, već samo trideset, zbog blizine izbora. No, na tribine su svi pozvani pa mogu doći i oni u čijem mjesnom odboru neće stići organizirati tribinu. Osim putem medija, na tribine će građani biti pozvani i preko plakata i letaka.

Sanacija klizišta

Za klizište na cesti prema Bedru i Javorku mora se raditi detaljna stručna ekspertiza, jer se još sa sigurnošću ne zna točno je li to klizište ili odron, a sada bi s obzirom na to i na vremenske prilike bilo opasno poslati mehanizaciju i ljude da to pokušaju sanirati. Tek kad se to snimi, bit će organizirana sanacija i vidjet će se može li se to riješiti odvozom nagomilanog materijala ili na neki drugi način. Za sada se, za nuždu, koristi kolski put prema Brnjicama.

D.K.

 

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Krešo Beljak pohvalio netom završeni Fašnik

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002