13.09.2013.

Na 3. sjednici samoborskog Gradskog vijeća najviše je rasprave bilo o novcima i prometu

Opozicija čestitala na "čišćenju"

Na 3. sjednici samoborskog Gradskog vijeća najviše je rasprave bilo o novcima i prometu

Gradski bi proračun do kraja godine trebao biti sveden na "nultu točku". Tako stanje stvari vidi pročelnik za gospodarstvo i financije u Gradu Samoboru Željko Radovanić, koji je jučer pred gradske vijećnike iznio izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna u 2013. godini. Proračunski prihodi u tom razdoblju iznose 80 milijuna kuna, a rashodi 73 milijuna kuna, čime je za 7 milijuna kuna smanjen gradski deficit - rekao je Radovanić. Danas je to, dva i pol mjeseca kasnije, sa 113 milijuna kuna prihoda i 101 milijun kuna rashoda, još veće smanjenje deficita, za oko 12 milijuna kuna, pa do kraja godine treba pokriti preostalih 7 milijuna kuna. Opozicija je izrazila sumnju u takvu mogućnost, naglasivši da se na polugodištu stanje u gradskim financijama već nekoliko godina unatrag prikazuje fenomenalnim, a potom slijedi strmoglavi pad i naglo povećanje duga do kraja godine. No, iako uz skepsu prema iznijetom, a i s malo ironije, Radovaniću su HDZ-ovi vijećnici Tomislav Masten i Vjeran Štublin čestitali, obećavši čašćenje ukoliko se ovakva predviđanja do kraja godine ostvare. Uz tako sjajne rezultate, kako su rekli, prigovorili su još kratkoročnom zaduživanju Grada od 700 tisuća kuna, a Željko Radovanić je obrazložio da je do toga došlo zbog hitne nabave soli za zimsku službu koju je trebalo avansno platiti.

- No, dodao je Radovanić, Grad u tom razdoblju nije imao problema s likvidnošću, nije bio u blokadi i nije bilo ovrha. Na Mastenovu opasku da je tomu tako jer Grad ne plaća račune drugima, u prvom redu Komunalcu koji se, da bi normalno poslovao, zbog toga stalno zadužuje, financijski je pročelnik ustvrdio da su obveze prema Komunalcu podmirene s 25. srpnjem i da Grad sada svom komunalnom poduzeću duguje još 4,9 milijuna kuna, što će uskoro biti podmireno. Uz to je napomenuo da će uskoro biti poznat i nalaz državne revizije o gradskom poslovanju.

Na "nultu točku" je nakon jednosatne rasprave vraćena i informacija o stanju prometa u užem centru Samobora. Vijećnici su, na prijedlog gradonačelnika Kreše Beljaka i uz obrazloženje pročelnika za komunalnu djelatnost Zvonka Župančića, trebali razmijeniti mišljenja o mogućoj uspostavi nove regulacije prometa u dijelu Livadićeve, Šmidhenove i Obrtničke ulice. To su, doduše, i učinili, ali bez konačnog učinka. Odluka je, naime, na gradonačelniku. On je želio čuti mišljenje vijećnika, stoga je nekoliko dana prije organizirao i uvid u odvijanje prometa tim dijelom grada, no zaključnog mišljenja zasad nema. Predlagalo se da se o tome organizira šira rasprava među neposredno zainteresiranim stanovnicima tog područja, da se konzultiraju konzervatori, da se poradi na dovršenju obilaznice, a opozicija (HDZ-HSLS) je istaknula da ne želi biti nekome političko pokriće za odluku koja, priznali su, nije laka. Rješenja koje bi u ovom slučaju zadovoljilo sve u gradu nema, a najsporniji u svemu su teški kamioni čije bi se prometovanje ponovno vratilo na glavni gradski trg, što je "šaka u oko" turističko-ugostiteljskoj djelatnosti. S druge strane, jednosmjernom regulacijom kroz ove ulice želi se dobiti protočniji promet i bolje zaštititi školsku djecu na putu do škole te izmaknuti autobusno stajalište iz Šmidhenove u Obrtničku, na ugibalište koje bi se napravilo na proširenju nakon Općinskog suda. Uglavnom, prešutno je zaključila većina, sve je to za novu, bolje pripremljenu i širu raspravu, pa je na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a zamjenik gradonačelnika Željko Stanec uime predlagača povukao ovu točku s dnevnog reda.

Nagrada Grada Samobora za životno djelo ove će se godine posthumno dodijeliti nekadašnjem pročelniku Grada za komunalne djelatnosti Željku Kovačiću, a dobit će je i Mira Čebušnik, voditeljica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice.

Godišnju nagradu Grada za ovu godinu na svečanosti u povodu Dana grada Samobora u listopadu primit će: Obrt za ugostiteljstvo Franja iz Rakovog Potoka, studentica Andrea Gelemanović iz Gradske četvrti Južno naselje, Glazbena škola Ferdo Livadić, glazbenik i glazbeni pedagog Tomislav Jozić iz Samobora i Hrvatsko planinarsko društvo Japetić. S obzirom na veći broj predloženih, gradonačelnik Samobora će u sklopu svojih ovlasti medaljama nagraditi neke od njih. To su: Obiteljski dom za starije i nemoćne Hrgić, kolekcionar kulturne baštine Josip Horvat i Judo klub Samobor.

Zbog restrukturiranja gradskih službi utvrđeni su novi koeficijenti za obračun plaća službenika i namještenika Grada. S novim Upravnim odjelom za gospodarstvo uvode se nova radna mjesta, neka se ukidaju, a neka prenamjenjuju. Konačni cilj svega je, stoji u obrazloženju odluke, brža, bolja i efikasnija gradska uprava, čemu će vrijeme biti najbolji svjedok.

Na kraju sjednice vijećnici su potvrdili mandate dosadašnjim ravnateljima gradskih ustanova koji su ih na gradonačelnikovo traženje bili stavili na raspolaganje. To su Mirjana Dimnjaković (Gradska knjižnica), Miroslav Milonjić (Samoborski muzej), Vlado Čerkez (Sportski objekti Samobor) i Nada Kuhar (Dječji vrtić Grigora Viteza).

K.K.

Aktualni sat

Iz Aktualnog sata samo nekoliko naznaka. Zvjezdana Sečen (SDP) dobila je potvrdu da nestaju liste čekanja za vrtić, jer je s novim vrtićem ostalo neupisano 30-ak djece u gradski vrtić, ali u privatnima, kojima Grad također sufinancira boravak djece, ostalo je 40-ak slobodnih mjesta. Tomislav Masten (HDZ) doznao je da ove godine neće biti sanacije Jelačićeve ulice, jer ona zahtijeva temeljitu podzemnu i nadzemnu rekonstrukciju, za što ove godine nema novca. Mastena je zanimalo i što je s programima za EU fondove, dugoročnim razvojem kanalizacije, za što su Hrvatske vode osigurale novac, kao i sanacijom Trebeža, kojemu dozvola istječe u proljeće. Pročelnik Radovanić je rekao da se za program odvodnje priprema dokumentacija, a zamjenik gradonačelnika Stanec da se tek nagodinu ide u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za to, dok se za Trebež još treba odlučiti tko će biti nositelj tog programa - Grad ili Komunalac. Maja Gračanin (SDP) je od Željka Stanca dobila odgovor da Grad kreće u uklanjanje "hupsera" pred rekonstruiranim semaforskim križanjima koji su se kao posljedica kočenja pojavili na spojevima starog i novog asfalta. Franji Štefaniću (SDP) odgovoreno je da će ophodarska služba samoborskog Komunalca uz novog direktora bolje proraditi. Boris Makarun (HDZ) iznio je problem dotrajale nadstrešnice na tribinama stadiona u Hebrangovoj, koja ugrožava sigurnost gledatelja, a utječe i na dobivanje licence za odigravanje trećeligaških nogometnih utakmica momčadi Samobora. I sjedalice na tribinama, iznio je Makarun, dale su svoje, jer traju od Univerzijade. U "aktualcu" je bilo govora i o prenamjeni bivše SAME, zgrade koja je u derutnom stanju, rekao je gradonačelnik Beljak, a za koju Grad podmiruje nemale režijske troškove. Prostor za mlade, koji je svojim pitanjem aktualizirao Vinko Kovačić (SDP), bit će u prostoru bivšeg vojnog restorana u nekadašnjoj vojarni, rekao je Krešo Beljak.

 

Na 3. sjednici samoborskog Gradskog vijeća najviše je rasprave bilo o novcima i prometu

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002