19.10.2013.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu 771. godišnjice Grada Samobora

Samoboru u čast, na ponos i veselje Samoborcima

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu 771. godišnjice Grada Samobora

Brojne i iskrene čestitke stizale su proteklih dana sa svih strana gradonačelniku Kreši Beljaku kao prvom čovjeku Grada Samobora, koji ove godine slavi 771 godinu postojanja. Ponosan i zadovoljan, okružen visokim gostima, uzvanicima, gradskim vijećnicima, svojim suradnicima, prijateljima i sugrađanima, priliku za zahvalu na lijepim željama dobio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je održana u subotu, 19. listopada, na Dan grada Samobora u Hotelu Lavica.

Ovogodišnja proslava zasjenjena je, nažalost, preranom smrću predsjednika Gradskog vijeća Željka Žarka, kojem je minutom šutnje odana počast i zahvalnost za sve dobro što je za života ugradio i napravio za svoj Samobor.

Pozivu na svečanu proslavu Dana grada odazvali su se ministar Mihael Zmajlović, veleposlanica Republike Francuske Michell Boccoz, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednika Skupštine Grada Zagreba Nenad Matić, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, saborski zastupnici, delegacije prijateljskih gradova iz makedonskog Velesa, mađarskog Pečuha, talijanskog Parabiaga, francuskog Chassieaua i našega Staroga Grada, gradonačelnici, načelnici i predstavnici susjednih gradova i općina te samoborskih mjesnih odbora, a svečanosti su nazočili i bivši gradonačelnici te, naravno, počasni građanini našega Grada i dobitnici ovogodišnjih nagrada i priznanja.

Gradonačelnik Krešo Beljak zahvalio je svima što su svojim dolaskom ne samo uveličali ovogodišnju proslavu, već i dokazali kako je Samobor bogat grad uz svoje gradove prijatelje, posjetitelje koji ga vole i sugrađane koji mu svojim radom i marom daju pečat posebnoga grada u Hrvatskoj.

Prigodne čestitke i pozdravne riječi uputili su uzvanicima i Samoborcima župan Kožić, gradonačelnik Bandić i Ministar Zmajlović, složivši se u jednom – Samobor grabi krupnim koracima naprijed i već godinama gradi svojim građanima bolji život i standard, ali i ljubomorno čuva identitet kulturnog, turističkog i gastronomskog "glavnog grada" ovog dijela Hrvatske.

Na toplim riječima uvaženim gostima zahvalio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Branimir Šiljak, a zahvala je popraćena i Duom violina koji čine Lara Rimac i Marta Stanec, učenice Glazbene škole Ferdo Livadić, koje su izvele Andante cantabile Charlesa Dancla.

Uz kratku video projekciju o radu i djelovanju naših sugrađana, predstavljeni su ovogodišnji dobitnici gradskih nagrada i priznanja. Gradonačelnik Beljak je sa svojim suradnicima tako uručio Medalje Grada Samobora Josipu Horvatu, Jadranki Hrgić (Dom za starije osobe Hrgić) i Judo klubu Samobor, Plaketu Grada Samobora DVD-u Molvice, Nagrade Grada Samobora za 2013. godinu dodijeljene su Obrtu Franja, Andrei Gelemanović, Glazbenoj školi Ferdo Livadić, Tomislavu Joziću i HPD-u Japetić, a Nagrade za životno djelo uručene su Miri Čebušnik i, posmrtno, Željku Kovačiću, koju je preuzela njegova kćer Lorena.

Kraj svečanosti u Lavici tradicionalno je pripao Tamburaškom društvu Ferdo Livadić i solistima Đaniju Stipaničevu, Đurđici Pleše Vuica i Sini Gluščiću, koji su izveli Kraj kapele sv. Ane i Sanobor.

Druženje se, prije svečanog ručka za uzvanike i goste i pučkog veselja uz kotlovinu i ostale delicije, koje su od jutra pripremali samoborski mjesni odbori na Trgu i u Kleščićevoj ulici, nastavilo u susjednoj popularnoj Brenti, uz degustaciju ovogodišnjih vina i bermeta.

M.K.

Počast palim braniteljima

Središnja proslava Dana grada Samobora započela je tradicionalnom Budnicom. U 8 sati ujutro Samoborce su probudili zvuci Gradske glazbe Samobor, koja je svojim koračnicama pozivala građane da se pridruže slavlju u povodu rođendana njihovoga Grada.

U 10 sati u Parku domovinske zahvalnosti, ispred crkve sv. Anastazije, u čast poginulim braniteljima vijence su položili i zapalili svijeće gradonačelnik Krešo Beljak, gradski vijećnici, udruge branitelja, roditelji, predstavnici gradova i gosti koji su kasnije nazočili i svečanoj sjednici u povodu Dana Grada.

U svojim govorima gradonačelnik Beljak i bivši zapovjednik 151. samoborske brigade Josip Mahović Pini podsjetili su na neizmjeran doprinos Samoboraca i svih ostalih branitelja u stvaranju neovisne države, jer bez njih i njihove žrtve danas možda i ne bi slavili svoj Dan grada.

Dimilo se iz kotlova

Od ranog jutra pripremala se u povodu Dana grada i veselica za građane i tradicionalno brojne goste Samobora u dane vikenda. Na trgu su svoje štandove izložili obrtnici i poljoprivredna gospodarstva s raznolikom ponudom samoborskih autohtonih proizvoda, gradska kulturno-umjetnička društva glazbom i plesom upotpunila su bogatu subotnju ponudu za sve uzraste, a iz Kleščićeve se dimilo iz kotlova u kojima su mjesni odbori i gradske četvrti spravljale čuvenu samoborsku kotlovinu i druge delicije za Samoborce i njihove goste.

Krasan sunčan dan bio je dodatna pozivnica da se uključite u proslavu Dana grada, a šušur koji je nastao na Trgu samo je potvrda da Samobor ima što pokazati i ponuditi baš svakom dobronamjerniku koji mu dođe u goste.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu 771. godišnjice Grada Samobora

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002