08.10.2013.

Zdravka Runtasa, vlasnika IGO-MATA, nije pokolebala aktualna recesija ni gospodarska kriza

Hrabri i sposobni idu dalje!

Zdravka Runtasa, vlasnika IGO-MATA, nije pokolebala aktualna recesija ni gospodarska kriza

Teško je u ovo vrijeme općepoznate, iako u narodu ne baš omiljene, recesije pronaći proplamsaje uspješnih gospodarskih projekata. Nikome baš ne ide najbolje, ali istinski poduzetnički duh ne miruje.

Jedan od onih koji se i u ova problematična vremena odlučio na širenje posla i investicije je i Zdravko Runras, vlasnik IGO-MATA, među širom publikom najpoznatijeg po proizvodnji Samoborske salame, ali i drugih izvrsno prihvaćenih mesnih proizvoda. Tako se u Otruševcu, gdje su pogoni IGO-MATA, već nazire novi objekt koji bi trebao omogućiti značajno proširenje kapaciteta ovog poduzeća, u kojem su, što u otruševečkom pogonu, što u 6 dućana, zaposlena 32 radnika. Naravno, među njima su i članovi familije Runtas: Zdravko i njegova dva sina – Igor i Matija.

Svoje proizvode IGO-MAT plasira kroz trgovačke lance Interspar, Metro i Konzum, prisutni su u cateringu Croatia Airlinesa, ali i direktno se prodaju restoranima, školama i vrtićima.

No, kapaciteti više nisu dozvoljavali širenje posla, a ni ostvarivanje ambicioznih planova, među kojima je i širenje prodaje na tržište Europske Unije.

Zato se Zdravko Runtas 2011. godine okrenuo tadašnjim predpristupnim fondovima, konkretno IPARD-u, te je nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije, u svibnju ove godine cijeli aranžman realiziran. Za ukupnu investiciju od 17.400.000 kuna, od HBOR-a je dobio kredit od 13.000.000 kuna (ostatak su vlastita sredstva IGO-MATA). Kamata je zaista prihvatljiva – 2%, s odgodom plaćanja od dvije godine i uz rok otplate od 10 godina. Po završetku cijele investicije IGO-MATU će biti vraćeno 6,5 milijuna kuna.

Završetkom objekta, koji će u potpunosti zadovoljavati EU standarde, IGO-MAT će četiri puta povećati kapacitete, svi će proizvodi biti apsolutno standardizirani, a trebalo bi se zaposliti još desetak radnika. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine.

Strategija IGO-MATA i dalje će biti okrenuta vrhunskim proizvodima s, kako se to kaže, "dodanom vrijednošću", a Runtas tvrdi da im nije namjera natjecati se s velikim industrijama koje na tržištu nude "jeftinu robu".

Dakle, ako sreća prati hrabre i sposobne, priča će imati sretan završetak, a tone vrhunskih mesnih proizvoda kretat će s obronaka Otruševca i zaustavljati se negdje u domovima diljem Europe.

A među njima će počasno mjesto imati Samoborska salama, istinska kraljica u carstvu suhomesnatih proizvoda.

Robert Škiljan

 

Zdravka Runtasa, vlasnika IGO-MATA, nije pokolebala aktualna recesija ni gospodarska kriza

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002